ABD’den Erdoğan’a işgal uyarısı

Dünya Haberleri —

Jens Stoltenberg ve Antony Blinken

Jens Stoltenberg ve Antony Blinken

  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rojava’ya yeni işgal saldırıları planlayan Türkiye'yi 2019’da çizilen ateşkes hatlarına riayet etmeye çağırarak, “Olası bir operasyona karşıyız. Böyle bir adım bölgeyi riske atar ve istikrarı zayıflatır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 1 Haziran’da Washington'daki görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Ateşkes hatlarına riayet edin

Blinken konuşmasında Türkiye'yi Kuzey ve Doğu Suriye'ye askeri operasyon düzenleme planları konusunda uyararak böyle bir adımın bölgeyi riske atacağını söyledi. Türkiye'yi 2019 yılında ABD ile varılan mutabakatta belirlenen ateşkes hatlarına riayet etmeye çağıran Blinken, olası bir operasyonla ilgili olarak "Bu, karşı olacağımız bir şeydir. Endişemiz, yeni herhangi bir askeri operasyonun bölgedeki istikrarı zayıflatması, kötü niyetli aktörlere istikrarsızlıktan yararlanma fırsatı yaratmasıdır" ifadelerini kullandı.

DAİŞ’le mücadele vurgusu 

Blinken açıklamasında ayrıca Suriye'de DAİŞ’e karşı mücadelenin önemine de vurgu yaptı. Blinken, "Suriye içinde IŞİD'e karşı savaşı partnerler yoluyla etkili bir şekilde sürdürüyoruz ve IŞİD'i içine tıktığımız kutuda tutmak için gösterilen çabaları tehlikeye atacak hiçbir şey görmek istemiyoruz" diye konuştu. ABD ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile uzun yıllardır Suriye ve Rojava’da DAİŞ’e karşı ortak mücadele ediyor. 

Brüksel’de toplantı yapılacak

Basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise önümüzdeki günlerde Brüksel'de İsveç, Finlandiya ve Türkiye'den üst düzey yetkilileri bir araya getirecek bir toplantı düzenleneceğini açıkladı. Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularında NATO zirvesi öncesi ilerleme sağlanmasını umduğunu söyledi.

İsveç Türkiye’yi iknaya çalışıyor

Türkiye’nin veto tehdidiyle köşeye sıkıştırmak istediği İsveç ise anlaşmazlığı diplomatik yollardan çözmek istiyor. Ancak analistler, 29-30 Haziran'da Madrid'de yapılacak NATO zirvesinde Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya’nın üyelik hedeflerine halen karşı çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. 

Erdoğan şantajı sürdürüyor

Erdoğan da Çarşamba günü yaptığı açıklamada şantaj niteliğindeki taleplerine karşılık "tatmin edici, kesin, net cevaplar bulmadan ve bağlayıcı belgeler görmeden" iki ülkenin NATO üyeliğiyle ilgili tavrını değiştirmeyeceğini söylemişti.

Türk devleti, NATO üyeliğine karşı İsveç’ten 30 dolayında kişinin iadesini, Rojava ile YPG’ye verilen desteğin kesilmesini ve Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor. 

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.