Aç Erdoğan’a boyun eğmeyin

Yurt Dışı Haberleri —

“İsveç, NATO, Türkiye ve Kürtler” başlıklı bir seminer Foto:ŞINOYÎ MENDAN

“İsveç, NATO, Türkiye ve Kürtler” başlıklı bir seminer Foto:ŞINOYÎ MENDAN

İsveç’te tanınmış siyasetçi ve insan hakları savunucularının katıldığı seminerde, Erdoğan’ın NATO pazarlığını bir seçim yatırımına dönüştürdüğü belirtilerek, “Diktatöre boyun eğmeyin” denildi. 

  • NATO pazarlığının Kürtler üzerinden yürütülmesinin tehlikesine dikkat çeken İsveç’in eski BM Büyükelçisi Schori; “NATO ya da Türkiye ile pazarlıklarda Palme suikastinde olduğu gibi Kürtlere ‘terör’ damgası vuruluyor. İsveç, NATO’ya girmek istiyor, Türkiye ile birlik olmaya değil” dedi.
  •  İsveç’in Türkiye’ye verdiği tavizleri “utanç verici ve rezi” olarak niteleyen AK eski İnsan Hakları Komiseri  Hammarberg: “NATO pazarlığında İsveç demokrasisi saldırı altında ama asıl tehdit altında olan Kürtlerdir. Kürtleri korumak için İsveç Kürt İnsan Hakları Koruma Komitesi’ni yeniden aktifleştirme zamanı.” 
  •  Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya girme isteğini bir seçim yatırımına dönüştürdüğünü söyleyen Kürt gazeteci Kurdo Baksî; “Erdoğan da 185 cm’lik bir adam ve onun isteklerini ne kadar yerine getirirsen getir yine de aç ve susuz. İsveç Erdoğan’ın istekleri önünde boyun eğmemelidir” dedi.

ŞINOYÎ MENDAN / STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de Olof Palme Center öncülüğünde düzenlenen “İsveç, NATO, Türkiye ve Kürtler” başlıklı bir seminerde Kürt pazarlığı dündeme taşındı. İsveç’in NATO üyeliği karşısında Türkiye’nin Kürtleri pazarlık konusu yapması ve İsveç’in verdiği tavizlerin masaya yatırıldığı etkinlikte eski Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Olof Palme’nin yol arkadaşı Pierre Schori, Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’in yanı sıra çok sayıda siyasetçi, insan hakları savunucusu ve gazeteci katıldı. 

İsveçli diplomat Pierre Schori

Palme suikastinden beri

Bir dönem İsveç’in BM Büyükelçisi olarak da görev yapan İsveçli diplomat Pierre Schori, Palme döneminden itibaren Kürtleri kriminalize etme ve “tehlikeli görme” politikasının devam ettiğini belirterek, “NATO ya da Türkiye ile pazarlıklarda Palme suikastinde olduğu gibi Kürtlere ‘terör’ damgası vuruluyor” dedi. “İsveç, NATO’ya girmek istiyor, Türkiye ile birlik olmaya değil. Demokrasi savunucuları olarak bunun farkında olmalıyız” diyen Schori, “Erdoğan’ın tehditlerine karşı Kürtleri ve Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları için bir demokrasi cephesi kurulmalıdır” diye konuştu. 

İnsan hakları savunucusu Thomas Hammarberg 

Komiteyi aktifleştirme zamanı

İsveç’in tanınan siyasetçi ve insan hakları savunucularınan Thomas Hammarberg de Kürtler etrafında birlik olmanın önemine vurgu yaparak, “NATO pazarlığında İsveç demokrasisi saldırı altında ama asıl tehdit altında olan Kürtlerdir. Kürtleri korumak için İsveç Kürt İnsan Hakları Koruma Komitesi’ni yeniden aktifleştirme zamanı” dedi. Komite, İsveçli parlamenter ve tanınmış sanatçılar tarafından 1989 yılında kurulmuştu. 

Diktatöre seçimi kazandırma girişimi!

Hassas bir süreçten geçildiğini belirterek, “Her şey bıçak sırtı” diyen AK eski İnsan Hakları Komiseri, İsveç’in Türkiye’ye verdiği tavizlere tepki göstererek şöyle konuştu: “Yaşananlar, Erdoğan gibi bir diktatöre seçimi kazandırma girişimi gibidir. Gerçekten de utanç verici, çok rezil bir durum. Hükümet fena bir şekilde yanıldı. Erdoğan’ın isteklerinin sonu gelmez. Erdoğan bizim NATO'ya girme isteğimizi biliyor ve bunu istismar ediyor. ”

Pazarlık utanç vericidir

HDP üzerindeki baskılara işaret ederek, “Türkiye’de en büyük ikinci muhalefet partisi yandaşları Erdoğan rejimi ve diktatörlüğü yüzünden hiçbir faaliyet yürütemiyor. Bütün belediyeleri gasp ettiler. İsveç böyle bir kişi ile pazarlık içindedir, bu gerçekten utanç vericidir. Yargı sistemi, hukuk, adalet vahim bir şekilde tek bir kişinin emrindedir. En diktatör ülkelerde bile böyle bir şey yaşanmıyor. Herkes bu durumu görmeli.

Gazeteci yazar Kurdo Baksî

Erdoğan bir Baobab’tır

Gazeteci yazar Kurdo Baksî ise Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ı Afrika ve Asya’nın tropikal bölgelerinde yetişen Baobab ağacına benzeterek, “Bu ağacı her ne kadar sularsan sula, gene de susuzdur. Erdoğan da 185 cm’lik bir adam ve onun isteklerini ne kadar yerine getirirsen getir yine de aç ve susuz” dedi. Erdoğan’ın İsveç ile yaptığı NATO pazarlığı seçim propagandasına dönüştürmeye çalıştığını kaydeden Baksi, “İsveç’ten 100 veya 150 kişi istiyoruz’ diyor.  Aralarında birçok Kürt var ve şu an bir korku içindeler. İsveç Erdoğan’ın istekleri önünde boyun eğmemelidir” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.