Acımız ilk günkü kadar taze

Yurt Dışı Haberleri —

Zürih'te Madımak anması

Zürih'te Madımak anması

  • Sivas'ta 29 yıl önce Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı İsviçre'nin Zürih kentindeki Stauffacher Meydanı’nda yapılan kitlesel bir etkinlikle anıldı. 

ÖNER POLAT / ZÜRİH

İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (İABF) 2 Temmuz’da düzenlediği anma, Alevi kurumlarında faaliyet yürüten çocukların oluşturduğu koroyla açılış yaptı. Zürih Anadolu Alevi Kültür Merkezi Başkanı Şavaş Aslan yaptığı konuşmada Maraş, Çorum, Suruç, Ankara Gar katliamlarını hatırlatarak, “AKP-MHP eliyle Sivas Katliamı’nda yer alanların davaları ne yazık ki zaman aşımına uğratıldı. İnsanlık suçlarında dava aşımı olmaz. Bizler mücadelemizi sürdürüyoruz. Acımız ve öfkemiz ilk günkü kadar taze” dedi. 

Türküler susmayacak
Gazeteci-Yazar Can Dündar da anmadaki konuşmasında Türkiye tarihinin katliamlar tarihi olduğunu hatırlatarak, “Bu katliamların hesabı sorulmadığı için katliamlar süre gidiyor. Belki Maraş'ın hesabını sorabilseydik Sivas yaşanmayacaktı. Sivas'ın hesabını sorabilseydik Uludere yaşanmayacaktı. Kanaya kanaya, öle öle, yiğitlerimizi, sevdiklerimizi kaybede kaybede yürüyoruz. Hasret Gültekin orada bakıyor, Metin Altıok orada bize bakıyor. Yılmaya hakkımız yok… Burada genç yaşta bağlamayı eline almış gençlerin çaldığı saz hepimize umut vermeli. Çünkü onlar türkülerin susmayacağını gösteriyor" diye konuştu. 

Sivas’ın ışığı sönmeyecek
Gazeteci Hayko Bağdat ise Rakel Dink’in "Kan adaletle susar" sözünü hatırlatarak, “Başka susmaz. O acıyı, o günkü kadar sıcak hisseden bu çocuklarımız hala o adaletin peşindeler. Başka türlü olmaz” dedi. 
Anma İsviçre'deki çeşitli Alevi kurumlarında saz kursuna devam eden çocukların hep beraber çalıp söylediği ezgilerle ve “Sivas'ın ışığı sönmeyecek" sloganıyla sonlandırıldı.

Ulm’de de anıldılar
Öte yandan Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) ve Alevi Dernekleri Platformu’nun Almanya’nın Ulm kentinde Alevi Kültür Merkezi’nde düzenlediği anmada da Madımak’ta katledilenler anıldı. Sinevizyon gösteriminin yapıldığı anma, müzik dinletisi ve konuşmalar ardından Zülfü Livaneli’nin etkinliğe gönderdiği kısa mesaj ile sona erdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.