Açlık fil eti yedirtti
Dünya Haberleri —
- Dünya üzerinde fazla gıda tüketen 1 milyar insan obez ya da aşırı kiloluyken Afrika’nın güneyinde yalnızca bir ülkede açlıkla karşı karşıya insan sayısı 1 milyon 250 bin kişiden fazla. Namibya hükümeti insanlar açlıktan ölmesin diye 700 yaban hayvanının vurulduğunu açıkladı.
100 yılın en kötü kuraklığını yaşayan Afrika kıtasının güneyinde açlık ve salgın hastalıklar kol geziyor. Kıtlık ile yüzleşen Namibya, tabiatta insanlarla hiçbir teması bulunmayan hayvanları kıtlık sebebi ile avlanmasına karar verdi. Yağması gereken yağmurun yalnızca yüzde 18’inin yağması ile otlaklar kurudu, nehirler en düşük seviyeye geriledi, açlık ve kolera salgını en büyük insani kriz haline geldi. Namibya, Zimbabve, Malavi ve Zambiya’da acil durum ilan edildi. Namibya Hükümeti, ülkedeki aç insanlara et sağlamak için su aygırları ve filler de dahil olmak üzere doğal hayatta yaşayan 700'den fazla hayvanın av parklarında itlaf edildiğini duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada 18 yaş üstündeki yetişkinlerin yüzde 39’u fazla kilolu ve yüzde 13’ü obez. Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan bir araştırmaya göre ise dünyada bir milyardan fazla kişi obez.
BM, 3 milyon dolarla çözecekmiş…
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü, düzenlediği bir basın toplantısında ülkedeki durumu “Hiç fazla konuşmadığımız bir insani kriz” diye tanımladı. Guterres’in ilgisi fazlaca Gazze ve Avrupa’daki göç sorununa odaklanmış olsa da “Acil Yardım Koordinatörümüz Joyce Msuya, bu krize Hükümet öncülüğünde verilecek yanıtı desteklemek üzere Merkezi Acil Müdahale Fonu'ndan (CERF) 3 milyon dolar tahsis etti. Namibya'nın gıda rezervlerinin yüzde 84'ü şimdiden tükenmiş durumda” sözleri ile kitlesel ölüm riskine dikkat çekti. BM, kuraklık nedeniyle iki buçuk milyonluk bölge nüfusunun en az yarısının yüksek düzeyde gıda güvensizliği yaşayacağını duyurdu.
Hangi hayvanlar öldürülecek?
Yetkililer, toplam 723 hayvanın öldürülmesi için profesyonel avcılar ve safari operatörleriyle sözleşme yapıldığını söyledi. İtlaf edilecek hayvanlar arasında 30 su aygırı, 60 bufalo, 50 impala, 100 mavi antilop, 300 zebra, 83 fil ve 100 eland (antilop) yer alıyor. Hükümet açıklamasına göre, 157 vahşi hayvandan 56.875 kg et, hükümetin yardım programı için tedarik edildi. Yetkililer tabiatta yaşayan hayvanların halihazırda mevcut su ve otlatma kaynaklarını aşmış olabileceği yerlerde vurumaya başlandığını duyurdu. Filler ayrıca insan-yaban hayatı çatışmasının yaygınlaştığı bölgelerde özel olarak hedef alınıyor.
Namib-Naukluft Parkı, Mangetti Milli Parkı, Bwabwata Milli Parkı, Mudumu Milli Parkı ve Nkasa Rupara Milli Parkındaki hayvanlar hedefte. 2021'de tartışmalı bir açık artırmada Namibya 170 fili satmaya çalıştı ancak sadece üçte biri satın alındı. Yetkililer başarısızlığın sebebini hayvan refahı gruplarının tepkisine bağladı.
Üçüncü defa acil durum ilanı
Namibya Çevre Bakanlığı, doğal yaşamın bir paçası olan ve insanlarla hiç bir teması bulunmayan 700 hayvanın etleri için öldürülmesini, "Bu uygulama gereklidir ve doğal kaynaklarımızın Namibya vatandaşlarının yararına kullanıldığı anayasal yetkimizle uyumludur" ifadeleri ile yaşanan çaresizliği gerekçelendirdi. Yetkililer 2013 ile 2019 yılları arasında üç kez kuraklık acil durumu ilan etti. Tarıma bağımlı ekonomisi ile bilinen Namibya’da kuraklık kitlesel hayvan ölümlerine sebep oluyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin şu anki olağandışı kurak dönemi tetiklediği söyleniyor. Namibya, Zimbabve, Malavi ve Zambiya kuraklık acil durumu ilan etti.
Çocuklar ve kadınlar tehlikede
BM, mevcut kuraklığın beş yaş altı çocuklarda akut yetersiz beslenme vakalarına ve bazı durumlarda ölüme yol açtığını söylüyor. BM, kuraklığın kadınlara ve kızlara yönelik şiddet riskini de artırdığını söyledi. Genellikle aileleri için su getiren kadınlar ve kızlar daha uzun mesafeler kat etmek zorunda kalıyor ve bu da onları saldırıya karşı daha savunmasız hale getiriyor.
Yaşamak için karşı karşıyalar
Namibya Çevre Bakanlığı ise normalden daha kurak koşulların, insan ve hayvanların su ve toprak kaynakları için rekabet etmesiyle birlikte insan-yaban hayatı çatışmasını daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Namibya, tıpkı komşuları gibi, dünyanın en büyük fil popülasyonlarından biri olan 24.000 fil de dahil olmak üzere önemli sayıda yaban hayatına ev sahipliği yapıyor. WINDHOEK