Adalet Divanı’nda PKK davası

Yurt Dışı Haberleri —

Mahmut Şakar ve Tamara Buruma

Mahmut Şakar ve Tamara Buruma

  • PKK’nin AB ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması talebiyle açılan dava Avrupa Adalet Divanı’nda görülecek. PKK tarafının avukatı Tamara Buruma, “Türk baskısına karşı savaşmak gerçekten terörizm olarak görülebilir mi? PKK listeye eklendiğinden bu yana yaşanan gelişmeler yeterince dikkate alındı ​​mı?” diye sordu.

REWŞAN DENİZ

PKK’nin Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması talebiyle Avrupa Adalet Divanı’nda açılan dava 31 Mart’ta Lüksemburg’da görülecek. Dava, 2014-2020 yılları arası listeye itirazı kapsıyor. 

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan ve Duran Kalkan, 1 Mayıs 2014’te Hollandalı avukatları aracılığı ile Lüksemburg’da Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’ne karşı dava açtı. Avrupa Adalet Divanı’nın birinci derece mahkemesi olan Genel Mahkeme’de açılan bu dava 15 Kasım 2018’de PKK lehine karara bağlandı. Avrupa Adalet Divanı, 2014-2017 yılları arasında Avrupa Konseyi’nin iddialarını yetersiz bularak, PKK’nin bu gerekçelerle listede tutulamayacağına karar verdi. Ancak Avrupa Konseyi kararı temyize götürdü. Mahkeme PKK lehine olan kararı bozdu ve başvurunun yapıldığı ilk derece mahkemesi olan Genel Mahkeme’de görülmesine karar verdi. 

İkinci dava

Divan’ın kararından sonra İngiltere, 2018 yılı için PKK’nin listede tutulması için aynı argümanlarla yeniden başvuru yaptı ve 9 Ocak 2019’da PKK yeniden listeye alındı. Kürt tarafı ise 7 Mart 2019’da yeni listeye karşı dava açtı. Bu dosya, 2019-2020 yılları arası listeyi kapsıyor.

Üçüncü dava

Prensipte liste her altı ayda bir güncelleniyor. Avrupa Birliği, Şubat 2021'de güncellenen listeye yeniden PKK'yi alınca, Kürt tarafı Nisan ayının ilk haftasında bu listeye karşı da davacı oldu. Mevcut durumda, Lüksemburg’da  Avrupa Adalet Divanı’nda PKK’nin listeden çıkarılmasına ilişkin üç dosya bulunuyor. 

2014-2020 listelerine karşı

Davayı yakından takip eden MAF-DAD Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şakar, “31 Mart’ta gerçekleşecek duruşma, 2014-2020 yılları arasındaki iki dosyanın duruşmadır. Yani bu yıllar arasında PKK’nin ‘terör listesi’nde tutulmasına karşı itirazdır. Zaten mahkeme ilk iki dosyayı daha önce birleştirmişti. 2021 yılında açılan yeni dosya ise normal prosedürde devam ediyor” dedi. 

Şimdilik son bölüm

Adalet Divanı’ndaki davada Kalkan ve Karayılan’ı Amsterdam’daki bir hukuk bürosuna bağlı iki avukat temsil ediyor. Perşembe günü görülecek, İngiltere, Fransa ve Hollanda’nın müdahil olduğu davada Avrupa Konseyi avukatları da savunma yapacak. Ardından ise taraflar mahkeme heyetinin sorularını yanıtlayacak. 

Dava avukatlarından Tamara Buruma Perşembe günü görülecek davaya ilişkin gazetemizle şu bilgileri paylaştı: “Bu mahkeme, birçok argümanın zaten yazılı olarak ileri sürüldüğü ve bazı noktalarda şimdiden iyi sonuçlar aldığımız çok uzun bir prosedürün şimdilik son bölümü. 

Cevap bekleyen sorular

Ancak, Konsey'in PKK'yi listede tutmak için yeterli argümana sahip olup olmadığı hala kilit soru. Öne sürdükleri olgular doğru mu? Türk baskısına karşı savaşmak gerçekten terörizm olarak görülebilir mi? PKK listeye eklendiğinden bu yana yaşanan gelişmeler yeterince dikkate alındı ​​mı? Ve listeye eklenmesinin Avrupa ve Türkiye'deki Kürtler için doğurduğu sonuçlar yeterince dikkate alındı ​​mı? Duruşmada ana noktaları tekrar öne çıkaracağız ve hala güncel olan soruları cevaplayacağız.”

Avukatlar, mahkeme kararının birkaç ay maksimum bir yıl içerisinde çıkacağı görüşünde. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.