AK seçimleri takip edecek

Yurt Dışı Haberleri —

HDP heyetinin Avrupa Konseyi görüşmeleri

HDP heyetinin Avrupa Konseyi görüşmeleri

  • HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) bir dizi görüşmede bulundu.

HDP’li vekillere eşlik eden HDP Avrupa Temsilcisi Faik Yağızay görüşmenin başlıklarını gazetemizle paylaştı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović ve Konsey’deki en büyük grup Sosyalist Grup Başkanı Frank Schwabe ile görüşüldüğünü aktaran Yağızay, gündemlerinde HDP aleyhine açılan kapatma davası, Kobanê davası ve seçimlerin olduğunu söyledi. Yağızay, “Türkiye’deki siyasi gelişmeler ve özellikle seçim gündemini yakından takip ettiklerini belirten Avrupa Konseyi yetkilileri, seçim dönemini bir heyet olarak yakından takip edeceklerini de belirttiler” dedi. 

 Siyaset hukukun gerisinde

Öte yandan Belçika Yüksek Mahkemesinin “PKK terör örgütü değildir” kararının alınmasında yer alan avukatlar da bu hafta Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeydi. Avukat Selma Benkhelifa ve Joke Callewaert hukuki kazanımlarının siyasi engellere takıldığını belirtti. Belçika’daki davada PKK’nin savaşan bir taraf olduğunu kabul ettirdiklerini ancak Belçika hükümetinin bu karara rağmen hala PKK’yi ‘listede’ tutmasının siyasi olduğunun altını çizen avukatlar, “Hukuki kazanımlar siyasi kurumlar nezdinde de kabul görmeli” dedi. 

AİHM kararları için baskı

Avukatların gündeminde Kürt Halk Önderi Öcalan’ın umut hakkı ile birlikte Osman Kavala, Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmemesi vardı. Türkiye ile diyalog halinde olduklarını belirten Avrupa Konseyi yetkilileri Türkiye’ye Avrupa Konseyi standartlarına uyması, AİHM kararlarını uygulaması ve mevzuatlarını değiştirmesi için sürekli baskı yaptıklarını belirtti. STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.