AK Türkiye’nin argümanlarına sarılıyor 

Dünya Haberleri —

.

.

  • PKK’nin 2021 ve 2022 Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’ne karşı açtığı üçüncü dava dün Avrupa Adalet Divanı’nda görüldü. Listeye karşı 8 yıldır hukuk mücadelesi verildiğini hatırlatan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin argümanlarına sarıldığına dikkat çekerek “Söz konusu siyasi kararın düzeltilmesi için mahkemeye önemli rol düşüyor” dedi.

ERKAN GÜLBAHÇE / LÜKSEMBURG

Adalet Divanı’nda, Avrupa Konseyi’nin ‘terörist örgütler listesi’ne aldığı PKK’ye ilişkin üç ayrı dava görülüyor. Divan, PKK’nin 2014 ve 2017 arasında listede kalamayacağına dair karar vermiş ancak Avrupa Konseyi buna itiraz etmişti. 2018 ve 2020 arasında listelere karşı da PKK dava açmıştı. Mahkeme her iki davayı birleştirmiş ve ilk duruşma 31 Mart’ta görülmüştü. Dün (22 Haziran) ise PKK’nin 2021 ve 2022 listelerine karşı açılan davanın duruşması görüldü. 

Duruşma görüldü
Altı ayda bir güncellenen listede PKK’nin aynı gerekçelerle yeniden açılmasına karşı açılan dava Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı ilk derece mahkemesinde görüldü. Duruşmaya PKK yöneticilerini temsilen avukatlar Marieke Van Eik ve Tamara Buruma katıldı. 

Askere karşı ölçülü yanıt
PKK’yi temsil eden Hollandalı Avukat Tamara Buruma, Türk devletinin yüzlerce bombardımanını hatırlatarak, PKK’nin sivilleri hedef almadığını, askerlere yönelik ölçülü yanıt verdiğini belirtirken, Avrupa Konseyi’nin bu eylemleri ‘terörist eylem’ olarak sunmasına tepki gösterdi. 

PKK yasal yollarını kullanıyor
Ayrıca Avrupa Konseyi’nin sunduğu argümanların çoğunun 5 yıldan daha fazla öncesine dayandığını ve yeni listeler için geçerli olmadığını kaydeden Avukat Buruma, PKK’ye yönelik ‘Avrupa Birliği içerisinde terörist eylemlerde bulunduğu’ suçlamasını da reddetti. Buruma, PKK’nin yasal yolları kullandığını kaydetti. 

Türkiye’ye cezasızlık sağlıyor
PKK’nin listeye alınmasının Kürt siyasi mültecilere karşı da bir baskı aracı olarak kullandığını ifade ederek bu kararın bireyler üzerindeki olumsuz etkilerine de işaret eden Buruma, “PKK’nin listeye alınması Türk devletine bir çeşit cezasızlık sağlıyor” dedi. Kararın yol açtığı sonuçlara hiç değinilmediği tepkisinde de bulundu.

Listelerinde askeri eylemler var
Avrupa Konseyi ise yaptığı savunmada PKK’nin geçmiş yıllarda gerçekleştirdiği bazı eylemleri tekrarladı. Verilen örneklerin neredeyse tümü askeri hedeflere yönelik yapılan eylemlerden oluşuyor. Avrupa Konseyi, PKK’nin dronla bir askeri hedefe yönelik eylemini de gerekçe olarak gösterdi. 

KADEK artık yok bile
PKK ve Konsey’in savunmaları ardından mahkeme heyeti taraflara sorular yöneltti. Mahkeme heyetinin Fransız Başkanı S. Gervasoni, Avrupa Konseyi’nin PKK’yi gerekçe göstererek, KADEK ve KONGRA-GEL gibi diğer örgütlenme biçimlerini de hedef almasının nasıl açıklandığını sordu. 

Avukat Tamara Buruma, KADEK’in artık var olmadığını, KONGRA-GEL’in de PKK olarak ele alınamayacağını ifade etti. Buruma, tüm bir toplumsal hareketin PKK olarak ele alınamayacağını, aşağıdan yukarıya doğru bir örgütlenmenin olduğunu dile getirdi. Avrupa Konseyi ise PKK ve KONGRA-GEL’in aynı örgütler olduğunu savundu. 

İngiltere AB üyesi dahi değil
Avukatlar savunmasında PKK’nin listeye alınmasının İngiltere’nin 2001’deki tutumuna dayandığını ve bugün İngiltere’nin artık bir AB üyesi olmadığını da belirterek, durumun artık daha derinlikli ele alınması gerektiğini dile getirdi. Diğer bir ifadeyle 2021’deki kararın yetkili bir merci tarafından alınmadığına işaret edildi, zira İngiltere 2020’den beri AB üyesi olmaktan çıktı. 

Çıkarmak eklemekten zor
Avukat Buruma, bir örgütü listeden çıkarmanın eklemekten belki daha zor olduğunun altını çizerken, yakın zamanda Belçika Mahkemesi’nin PKK’nin ‘terörist örgüt’ olmadığı kararı olmasına rağmen, çok daha eski kararları esas alınmaya devam ettiğini söyledi. 
Avrupa Konseyi son söz olarak herhangi bir savunma yapmazken, mahkeme heyeti kararın ne zaman verileceğini belirtmeden duruşmayı sonlandırdı. 

8 yıllık hukuki mücadele
Duruşma ardından konuştuğumuz KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Avrupa Adalet Divanı’nda 8 yıllık bir hukuk mücadelesi verildiğinin altını çizerek, “Bu süreçte mahkemeye birçok belge ve bilgi sunuldu. Çok ciddi bir hukuk mücadelesi veriliyor” dedi. Mahkemenin kararını bugünden kestirmenin mümkün olmadığını söyleyen Aydar, “Ancak bugün burada yapılan tartışmalardan olumlu bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Kaldı ki bu hareketin ‘terörist’ olmadığını herkes biliyor. Mahkemenin de bu yönde bir karar alacağını düşünüyoruz” dedi. 

Türkiye’nin argümanlarına sarılıyor
Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nin Türkiye’nin argümanlarıyla kendini savunduğunu söyleyen Aydar, “Belge ve bilgiden ziyade siyasi bir savunma yapıyor” diye konuştu. Mahkemenin kararının 6 ay ile 1 yıl arasında çıkmasını öngördüklerini söyleyen Aydar, “Sonuçta mahkemenin kararı da siyasi bir karar olacak. Bu açıdan önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmeler mahkemenin sonucunu da belirleyecek” ifadelerini kullandı. “Gerçekler göz ardı edilerek, belge ve bilgiye dayanmadan alınan karar bir halkı mağdur etmiştir” diyen Aydar mahkemeye bu mağduriyetin giderilmesi ve haksızlığa son verilmesi için rol düştüğünü belirterek ekledi: “Söz konusu siyasi kararın düzeltilmesi için mahkeme kararının önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz.”

Adalet Divanı’nda 3 PKK davası
PKK yöneticilerinden Duran Kalkan ve Murat Karayılan’ın  1 Mayıs 2014’te Hollandalı avukatları aracılığı ile Lüksemburg’da Avrupa Birliği’nin (AB) ‘terör örgütleri listesi’ne karşı dava açmış, Avrupa Adalet Divanı’nın birinci derece mahkemesi olan Genel Mahkeme’de 15 Kasım 2018’de gerçekleşen oturumda PKK’nin haksız yere listede yer aldığı kararı alınmıştı. Avrupa Adalet Divanı, 2014-2017 yılları arasında Avrupa Konseyi’nin iddialarını yetersiz bularak, PKK’nin bu gerekçelerle listede tutulamayacağına karar vermişti. Altı ayda bir güncellenen listede PKK ‘terör örgütü’ olarak görülmeye devam edilmiş ve PKK lehine verilen karar temyize götürülmüştü. Mahkeme, yeterince tartışılmadığı gerekçesiyle kararı bozdu ve başvurunun yapıldığı ilk derece mahkemesi olan Genel Mahkeme’de tekrar görülmesine karar verdi. Ardından İngiltere, 2018 yılında PKK’nin listede tutulması için aynı argümanlarla yeniden başvuru yaptı ve 9 Ocak 2019’da PKK yeniden listeye alındı. Söz konusu durum üzerine PKK, 7 Mart 2019’da yeni listeye karşı yeniden dava açtı. Her iki dava birleştirildi ve 2014-2020 yılları arasındaki ‘terör listeleri’ne karşı açılan davanın duruşması 31 Mart’ta görüldü. Kararın sene sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.