Akdeniz 1508 göçmene mezar oldu

Dünya Haberleri —

Akdeniz'de kurtarılan göçmenler  

Akdeniz'de kurtarılan göçmenler  

  • Uluslararası Göç Örgütü (IOM), son günlerde Akdeniz’de Libya açıklarında iki teknenin batması sonucu 163 göçmenin hayatını kaybettiğini duyurdu. IOM Sözcüsü Flavio Di Giacomo, “yeni bir dram” diyerek son gelişmeyi 21 Aralık Salı akşamı basına duyurdu.

UGÖ Sözcüsü, Libya’nın başkenti Trablus yakınlarında Surman açıklarında batan ilk gemide 102, Sabratha açıklarında batan ikinci gemide ise 61 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Sözcü, bu son batan gemide aralarında 35 kadın ve 10 çocuk olmak üzere 210 kişinin kurtarıldığını bildirdi. 

Ölü sayısı arttı

Son kayıplarla birlikte Avrupa’ya ulaşmak için yola çıkıp Akdeniz’de batan teknelerde boğularak hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı yılbaşından bu yana 1508’e çıktı. Geçen yıl batan teknelerde 999 kişi hayatını kaybetmişti. 

AB’nin göç politikası 

Uluslararası Göç Örgütü başta olmak üzere sivil toplum örgütleri, Akdeniz’deki ölümlerden Avrupa Birliği’nin sorumlu tutuyor. Zira 2019 yılından bu yana AB, Akdeniz'de göçmen kurtarma amacıyla gezen deniz devriyelerini askıya almış durumda. Sebebi de AB hükümetlerinin bu operasyonların daha fazla insanı yaşamlarını tehlikeye atarak göçe teşvik edip etmediği konusunda anlaşamamalarıydı. Gerek İtalya gerekse Malta da mülteci taşıyan teknelerin limanlarına yanaşmasını engelliyor. Bu acı politika da daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin hayatına mal oluyor. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.