Alevilerin mülklerine çöktü

Dünya Haberleri —

HTŞ, Aleviler saldırı/ foto:AFP

HTŞ, Aleviler saldırı/ foto:AFP

  • HTŞ, Şam’da yaşayan 250 Alevi aileyi evlerinden zorla çıkardı. “Genel Güvenlik Servisi” adı altında, Alevilerin ve farklı halkların mülklerini kontrol ediyor. Suriyeliler için Hakikat ve Adalet (STJ) icra direktörü Bassam Alahmad, şehrin demografik yapısının değiştirildiği uyarısını yaptı.  
  •  

Suriye’de Beşar Esad yönetimindeki bölgeleri ele geçirdikten sonra azınlıklara karşı baskı politikasını devreye koyan Ahmed Şara liderliğindeki Heyet Tehrir El Şam (HTŞ), saldırılarına tam hız devam ediyor. Farklı dinleri ve mezhepleri kabul etmeyen HTŞ, özelikle Alevi ve Dürzilerin yaşadığı bölgelerde teslimiyeti dayatıyor.

Alevilerin yoğunlukla yaşadığı Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus’a saldırdı, yüzlerce kişiyi katletti ve evlerini yağmaladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, 6 Mart’ta başlayan Alevi katliamlarında 1600’ü aşkın kişi katledildi, yüzlerce kişi yaralandı ve onlarca kişi hala kayıp. Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, suçluların cezalandırılacağı sözünü verse de pratikte hiçbir çeteden hesap sorulmadı.

250 Alevi aile evinden çıkarıldı

Reuters’un ulaştığı bilgilere göre, Aralık ayından bu yana yüzlerce Alevi, güvenlik güçleri tarafından Şam'daki evlerinden zorla çıkarıldı. Mart ayında Şam’daki bir mahallede yaşayan 2 bin aileden 250’sinin evlerine el konuldu.

Suriye uzmanı Joshua Landis, yaşananları “geçiş dönemi adaleti değil, geçiş dönemi adaletsizliği” olarak tanımladı. Şubat ayında valilik tarafından haksız tahliyelere ilişkin şikâyet başvurusu çağrısı yapılsa da, Reuters’ın ulaştığı başvurucular bu mekanizmaların etkisiz olduğunu söyledi.

Suriyeliler için Hakikat ve Adalet (STJ) icra direktörü Bassam Alahmad, “Kesinlikle bağımsız olaylardan bahsetmiyoruz. Binlerce olmasa da yüzlerce tahliye vakasından bahsediyoruz” dedi. Evlerinden çıkarılanlar arasına devlet lojmanlarında çalışan memurlar da var.

Savaş ganimeti komiteleri

Alevi bir belediye başkanı, HTŞ ve bağlı çete gruplarından oluşan Genel Güvenlik Servisi’nin (GSS) Beşar Esad’la bağlantılı olduğu düşünülen kişilere ait mülkleri yönetmek üzere iki komite kurduğunu, komitelerden birinin el koymalardan sorumlu olduğunu, diğerinin ise şikâyetleri ele aldığını söyledi. Aralık ayında kurulan GSS, İdlib'deki “Savaş Ganimetleri Komitesi” olarak bilinen benzer bir yapı örnek alınarak oluşturuldu.

Alahmad, “Bu tahliyeler, Esad'ın Sünni bölgelerdeki muhaliflerine karşı uyguladığı değişikliklere benzer şekilde, şehrin demografik yapısını kesinlikle değiştirecektir. Aynı uygulamadan bahsediyoruz ama kurbanları farklı” dedi.

Dürziler ateş altında

Hafta başında ise Dürzilere karşı saldırılar başladı. İslam’a hakaret ettiği ileri sürülen bir ses kaydının internet ortamında yayınlanmasıyla başlayan gerginlik ve çatışmalar yer yer devam ediyor. Jaramana bölgesine başlayan çatışmalar kısa bir süre sonra Humus, Şam ve Süveyda’ya da sıçradı. HTŞ’nin Jaramana’ya saldırması sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi.

Önceki gün (Çarşamba) Şam’ın Eşrefiye Sahnaya ve Sahnaya beldelerine yayılan çatışmalarda 18 kişi öldürüldü. Şam iktidarı beldelerde sokağa çıkma yasağı ilan ederken çok sayıda yurttaşın bölgeden ayrıldığı bildirildi. Şam ayrıca Süveyda kırsalındaki Resas ve Sora Mezin köylerinde, sivillerin evlerinin yakınındaki bölgeleri havan ve doçka gibi ağır silahlarla hedef aldı. Süveyda'dan Sahnaya’ya gitmekte olan bir Dürzi konvoyuna pusu kurdu. Pusuda en az üç Dürzi genç katledildi, çok sayıda kişi yaralandı. Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlı 40. Tümen'den birlikler de Süveyda kırsalındaki El-Surah El-Kubra Kasabası'ndaki mevzilerde konuşlandı. Yaşananlara çözüm bulmak amacıyla Süveyda’dan Dürzi heyeti, Şam iktidarı yetkilileriyle görüşmek üzere Dera’ya geçti. Tarafların ön anlaşmaya vardığı duyuruldu.

‘Geçiş döneminin gerilimi’

Suriye Enformasyon Bakanı Hamza el-Mustafa, çatışmaların ‘geçiş döneminin gerilimlerini yansıttığını’ söylerken; SOHR, Şam’ın Sahnaya’da 40 kişiyi gözaltına aldığını belirtti.

İsrail’den uyarı saldırısı

Sürecin başından bu yan Dürzilerin yanında olduğunu sık sık dile getiren İsrail ise Suriye'ye "uyarı amaçlı" bir hava saldırısı düzenledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, saldırıda "Dürzi topluma saldırı hazırlığındaki aşırılık yanlısı bir grubun uyarı amacıyla hedef alındığı" belirtildi. Bununla Suriye yöntemine "Dürzi toplumunu korumaları için sert bir mesaj verildiğini" de duyurdu.

Dış müdahaleyi reddediyoruz

İsrail saldırılarında bir güvenlik görevlisinin öldüğünü belirten Suriye yönetimi ise, ‘içişlerine yönelik her türlü dış müdahaleyi kategorik olarak reddedildiği’ vurgusu yaptı.

Öte yandan Beyrut'ta düzenlenen bir toplantıda Lübnanlı Dürzi önde gelen isimler ve din liderleri Suriye'de bir ‘fitne projesi’ olduğu uyarısında bulunurken, Sosyalist Parti eski lideri Velid Canbolat Şam'a gitmeye hazır olduğunu ifade etti.

Özerk Yönetim: Demokratik sistem tek çözüm

Şam iktidarına kıyı kentlerinde yaşanan katliamların tekrarlanmaması ve mezhepsel çatışmaların önüne geçmesi çağrısı yapan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, tüm Suriye bileşenlerinin temsil edildiği, çatışma ve sorunların diyalog yoluyla çözüldüğü ve askeri çözüm yöntemlerinin terk edildiği çok yönlü demokratik bir sistemin kurulması çağrısını yaptı. HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.