Alman ordusuna ek bütçeye onay 

Dünya Haberleri —

SPD’li Başbakan Olaf Scholz uzlaşmadan memnun.

SPD’li Başbakan Olaf Scholz uzlaşmadan memnun.

  • Almanya'da hükümet ile ana muhalefeti oluşturan partiler, orduya 100 milyar euro ek bütçe ayrılması konusunda uzlaşmaya vardı.

Almanya'da siyasi partiler orduya 100 milyar euro fon ayrılması konusunda anlaştı. Anayasada yapılacak değişikliğin Federal Meclis yaz tatiline girmeden önce kararlaştırılması hedefleniyor.

Almanya'da hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ana muhalefetteki Hristiyan Birlik Partisi (CDU/CSU), Alman ordusuna 100 milyar euro özel fon sağlanmasına ilişkin yasal düzenleme yapılması konusunda uzlaşmaya vardığını duyurdu. 

Anayasa’da değişiklik yapılacak

Hükümet partileri, ülkenin "borç freni" devre dışı bırakılarak, Alman ordusuna ayrılacak 100 milyar euroluk özel fonun oluşturulmasına ilişkin düzenlemenin Anayasa’ya ile güvence altına alınmasını istiyor. Anayasa’da yapılacak değişikliğin Federal Meclis yaz tatiline girmeden önce kararlaştırılması hedefleniyor. Hükümetin ayrıca füze kalkanı, insansız hava aracı, F-35 savaş uçakları, helikopter, telsiz gibi malzeme almay da planladığı belirtiliyor.

Ordu güçlendirilecek

Almanya Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu uzlaşmayla gelecek yıllarda Alman ordusunun ek yatırımlarla güçlendirileceği belirtildi. NATO, ülkelerin savunma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYH) yüzde 2'sini bulmasını esas alırken, Almanya’nın savunma harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 1,5 seviyesinde bulunuyor. Uzlaşmaya göre, fonun harcanmasına ilişkin bir plan oluşturulacak ve bunun planlaması Federal Meclis Bütçe Komisyonu’na danışmanlık yapacak bir kurul tarafından gerçekleştirilecek.

Scholz uzlaşmadan memnun

SPD’li Başbakan Olaf Scholz dün Hannover kentinde yaptığı açıklamada, özel fon konusunda anlaşma sağlanmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek "Alman ordusu güçlendirilecek" dedi. Scholz, Almanya'nın ve Avrupa'nın güvenliğini artırmasına katkı sağlayacağının altını çizdi.

Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da partiler arasında iyi bir uzlaşma sağlandığını belirterek "Bu NATO'nun bize güvenebilmesini sağladığımız iyi bir uzlaşmadır" dedi.

CDU/CSU Federal Meclis Bütçe Komisyonu Üyesi Mathias Middelberg ise 100 milyar euronun tamamen Alman ordusuna ayrılacağını ifade ederek "Bizim açımızdan konunun özü budur" diye konuştu. CDU/CSU, bütçeye onay vermek için 100 milyar euroluk fonun tamamıyla ordu için harcanmasını şart koşmuştu. 

FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner ise özel savunma fonu dışındaki her şey için borç freninin 2023'ten itibaren uygulanacağını belirtti. 

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.