- Münih’in Schwabing semtinde 14 yaşındaki çocuğu vuran polise soruşturma açılmazken, buna karşılık çocuğa "polisi tehdit etmekten" soruşturma açıldı.
Münih’in Schwabing semtinde bir polis, 14 yaşındaki Abdulkadir Ö.’ye ateş ederek ağır yaraladı. Polis, silah kullanımını gerçeğine çok benzeyen bir airsoft silahıyla karşı karşıya oldukları iddiasıyla gerekçelendirirken, Abdulkadir’in ailesi olayın tamamen farklı geliştiğini belirtti.
Aile, Abdulkadir’in polisin uyarısı üzerine elindeki oyuncak silahı hemen yere attığını ve birkaç kez yüksek sesle bunun bir oyuncak olduğunu söylediğini aktardı. Buna rağmen polisin ateş açtığını belirten aile, olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi.
80 polis sevk edildi
Olay salı günü öğleden sonra meydana geldi. Görgü tanıklarının, Abdulkadir’in sokakta tabancaya benzeyen bir nesne taşıdığı gerekçesiyle polisi aradığı belirtildi. Polisin açıklamasına göre Abdulkadir daha sonra metro istasyonunda bir belediye otobüsüne bindi. Bunun üzerine çok sayıda sivil ve üniformalı polis harekete geçirildi. Münih polisi, operasyona yaklaşık 80 polisin katıldığını açıkladı.
Polis Sözcüsü Thomas Schelshorn’un açıklamasına göre, sivil polisler Abdulkadir’e seslendiğinde 14 yaşındaki çocuk elindeki nesneyle birlikte polislere doğru döndü. Bunun üzerine polislerden biri ateş açarak Abdulkadir’i üst gövdesinden vurdu. Daha sonra söz konusu nesnenin bir airsoft silahı olduğu ortaya çıktı.
Polis gerçeği çarpıtıyor
Abdulkadir’in ailesi ise Kürt Kültür Merkezi Münih yetkilileriyle yaptığı görüşmede polisin anlatımına karşı çıktı. Ailenin aktardığına göre Abdulkadir, kız arkadaşıyla birlikte dışarıdaydı ve yanında oyuncak bir silah bulunuyordu. Polislerin uyarısıyla birlikte Abdulkadir elindeki oyuncak silahı hemen yere bıraktı.
Abdulkadir’in birkaç kez yüksek sesle, “Bu bir oyuncak silah! Ateş etmeyin!” diye bağırdığını belirten aile, buna rağmen polisin ateş açtığını kaydetti.
Ailenin verdiği bilgilere göre karnından vurulan Abdulkadir’in mide ve bağırsak bölgesinde ağır yaralanmalar meydana geldi. Hastaneye kaldırılan 14 yaşındaki öğrencinin durumunun şu anda stabil olduğu belirtildi.
İhmaller araştırılsın
Kürt Kültür Merkezi Münih yetkilileri de olayın güpegündüz meydana geldiğine ve Abdulkadir’in polisin elindeki nesneyi bırakması yönündeki talimatına derhal uyduğuna dikkat çekerek, polis operasyonunda olası hataların araştırılmasını istedi.
Aile, Abdulkadir’in vurulmasının ardından polislerin hak ihlalleri gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Ailenin anlatımına göre polislerden biri, ağır yaralı ve kanlar içinde olan Abdulkadir’i ayağıyla üst gövdesinden bastırarak yerde tuttu. Abdulkadir’e hakaret edildiği ve ardından ellerinin kelepçelendiği de belirtildi. Sağlık ekiplerinin olay yerine gelmesinin ardından, sağlık görevlilerinin talebi üzerine kelepçelerin çıkarıldığı kaydedildi. Ailenin anlatımı, polisin Abdulkadir’e vurulduktan hemen sonra gerekli müdahalenin yapıldığı yönündeki açıklamasıyla da çelişiyor.
Polise soruşturma açılmadı
Kürt Kültür Merkezi Münih’in verdiği bilgilere göre, olayın ardından Abdulkadir’in cep telefonu polisin elindeydi. Ailesinin defalarca Abdulkadir’i telefonla aramasına rağmen, polis aileye çocuklarının vurulduğu ve ağır yaralandığı konusunda bilgi vermedi. Aile, Abdulkadir’in vurulduğunu arkadaşlarından öğrendi.
Münih polisinin açıklamasına göre Bavyera Eyalet Kriminal Dairesi (LKA), polisin ateş açmasının hukuka uygun olup olmadığını inceliyor. Ancak Abdulkadir’e ateş eden polis hakkında ilk aşamada herhangi bir soruşturma başlatılmadı. Buna karşılık ağır yaralanan 14 yaşındaki Abdulkadir hakkında, polisleri tehdit ettiği iddiasıyla soruşturma yürütülüyor. MÜNİH