Alman silahlarıyla katlediliyorlar

Yurt Dışı Haberleri —

İsviçre

İsviçre

  • Uzun Yürüyüş’e geçen enternasyonalist gençlerden Juna Becker, Türk devletinin gerillaya karşı kullandığı kimyasal silahların Alman menşeili olduğuna dikkat çekti. 
  • Eylemcilerden Marlena Taube da “Alman silahlarıyla insanlar katlediliyor. Buna rağmen Almanya’nın gözlerini Ukrayna’ya çevirirken ve Kürdistan’ı görmezden gelmesi kabul edilemez” dedi. 

DENİZ BABİR/DUİSBURG / ERDOĞAN ZAMUR/ZÜRİH / DİREN DİCLE ERDEN/LONDRA

Avrupa’da Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı, Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde başlayan Uzun Yürüyüş devam ediyor. Almanya’da Kürt gençleri ile enternasyonalist gençlerin başlattığı yürüyüş 4. gününde. İngiltere, İsviçre ve Yunanistan’da da ise 3. gününde. 

PKK için imza topladılar

Uzun Yürüyüşün Almanya etabında eylemciler Pazartesi Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezinde (DKTM), bir seminer gerçekleştirdi. Enternasyonalistler de yürüyüşe katılarak destek oluyor. Gençler, yürüyüşte PKK’nin yasaklı listeden çıkarılması içinde imza topladı.

Keyfi yasağa sloganlı yanıt

Dünkü yürüyüşte Alman polisinin keyfi uygulaması sonucu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK lehine atılan sloganlar ve TCŞ’nin bayrakları yasaklanarak pankartta yer alan logonun üstü kapattırıldı. Buna karşılık eylemciler ise sık sık, "Bijî Berxwedana Gerîla", "Bê Serok Jîyan Nabe” ve “Bimre îxanet" sloganlarını attı. Gençler bugün Düsseldorf’ta eylemlerine devam edecek.

Juna Becker

Almanya’nın tavrı kabul edilemez

Yürüyüşe katılan enternasyonalist gençlerden Juna Becker, Türk devletinin kullandığı kimyasal silahların Alman menşeili olduğuna dikkat çekerek “Kürdistan’da kullanılan kimyasal silahlar Almanya’nın tanınmış şirketleri tarafından 1. Dünya Savaşı’nda üretilmiş. O zaman Cezayir’e karşı kullanılan silahlar şimdi Kürdistan’da kullanılıyor” dedi. 

Karşı çıkmalı, susmamalıyız

Almanya’nın sessizliğine de tepki gösteren Becker, “Kimyasal saldırılara karşı her yerde sokaklara çıkmalıyız, susmamalıyız. Sadece Türkiye’yi değil aynı zamanda bu saldırının arkasında olan tüm ülkeleri de teşhir etmeliyiz” dedi.

OPCW araştırmalı

Tüm başvurulara rağmen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına ses çıkarmadığını hatırlatan Becker, “Kimyasal silahların kullanımını dünyanın her yerinde engellemek OPCW’nin görevidir. OPCW gerilladan kimyasal silah kullanımını ispatlamasını ve teşhir etmesini beklemeden, bunu kendisi yapmalıdır” çağrısını yaptı.

Marlena Taube

Alman silahlarıyla katlediliyorlar 

Kimyasal silah kullanımının uluslararası hukuku ayaklar altına almak anlamına geldiğini dile getiren Marlena Taube da “Alman silahlarıyla insanlar katlediliyor. Buna rağmen Almanya’nın gözlerini Ukrayna’ya çevirirken, Kürdistan’ı görmezden gelmesi kabul edilemez” dedi.

Gençler gerillanın sesi olacak

Uzun Yürüyüş’ün İsviçre kolu da dün Biel kentindeydi. Yürüyüşlerinin ikinci gününü akşam saatlerinde Lyss kentinde tamamlayan gençler, bugün Zoolikofen’de yürümeye devam edecek. Yürüyüş öncesi yapılan mitingde TCŞ ve Teko-Jin adına yapılan açıklamada gençler, her yerde gerilla direnişine sahip çıkacaklarını ve gerillanın sesi olacaklarını ifade etti. 

Saldırıları birlikte durduralım

Zürih’den yürüyüşe katılan 30 yaşındaki İsmail Barış, “Hep beraber alanlara çıkarak bu saldırıları durdurmalıyız” dedi. Brugg’taki mülteci kampında kalan 26 yaşındaki Sinan Devrim de işgal saldırıları son buluncaya kadar Avrupa’nın her yerinde ayakta olmaya devam edeceklerini söyledi.

Anderea Weitere

Halk savaşa karşı 

Almanya’dan yürüyüşe katılan Anderea Weitere ise “Almanya NATO üyesi ve bu saldırılar NATO desteğiyle yapılıyor. Alman devleti bu savaşa destek veriyor ama Alman halkı destek vermiyor. Bu yürüyüşe katılarak Alman halkının bu savaşa taraf olmadığını göstermek istedim. Faşist Türk devletinin saldırılarına ve ona destek veren Alman devletine karşı birlikte mücadele vermeliyiz” şeklinde konuştu. 

Yunanistan etabı bitiyor

Yunanistan'daki Uzun Yürüyüş’ün ikinci gününde Marco Poulo'dan yola çıkan eylemciler, Palania'ya kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylem bugün Yunanistan’ın başkenti Atina’da son buluyor.

Sınır dışıları durdurun

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise Uzun Yürüyüş’ün ikinci gününde bakanlık binalarının bulunduğu güzergahtan geçilerek Johnson hükümetinin Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikası ve Türk devletinin işgal saldırısına desteği ile silah satışı protesto edildi. Gençler ayrıca Güney Kürdistan Temsilciliği önünde açıklama yaparak İngiltere’nin Güneyli Kürtlere yönelik sınır dışı kararını durdurması da istendi. Ulusal kıyafetlerle yürüyüşe katılan gençler, gerillayla sembolleşen sarı mekapları havaya kaldırarak gerilla direnişini selamladı. Yürüyüş bugün ise Islington’da başlayacak. 

 

Londra

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.