Almanya Afrika gazına göz dikti

Dünya Haberleri —

Olaf Scholz

Olaf Scholz

  • Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus doğal gazına alternatif için Afrika kıtasında arayışa geçti. Scholz, Afrika kıtasındaki ilk temaslarına milyarlarca metreküp doğal gaz rezervi bulunan Senegal'den başladı.

Pazartesi günü Senegal Başbakanı Macky Sall ile ortak basın toplantısı düzenleyen Scholz, Senegalli yetkililerle gaz çıkarımı ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) konusunda görüşmeler başlattıklarını söyledi. Scholz, Senegal'in yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da ilgilendiklerini ifade etti ancak ayrıntı vermedi. 

LNG tedariki için hazırlık

Ülkesinin LNG üretiminin önümüzdeki yıl 2,5 milyon tona çıkacağını ve 2030 itibarıyla 10 milyon tonu bulacağı öngörüsünde bulunan Senegal Başbakanı ise Avrupa pazarına LNG tedariki için çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

Sall, doğal gaz arama ve projelerin finansmanı konusunda ise “Almanya ile birlikte çalışma arzusundayız” dedi. 

Hedef Rusya’ya bağımlılığı azaltmak 

Almanya geçtiğimiz yıl doğal gaz ihtiyacının yüzde 55'ini Rusya'dan karşıladı. Bu oran yüzde 40'a kadar geriledi. Uzmanlar daha büyük kesintilere gidilebilmesi için yeni ortaklıklara ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Avrupa ise halen yalnızca Afrika ülkesi Cezayir ve Nijerya'dan doğal gaz satın alıyor. Cezayir AB doğal gaz ihtiyacının yüzde 8'ini karşılarken, Nijerya'nın katkısı yüzde 2 oranında. Ukrayna savaşının Afrika kıtasındaki doğal kaynaklara olan talebi daha da arttırması bekleniyor.

DAKAR

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.