Almanya'da AstraZeneca belirsizliği

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kanda pıhtılaşmaya yol açtığı yönünde bulgulara rastlanan AstraZeneca aşısına ilişkin Almanya’da tartışmalar sürüyor. Almanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) tavsiyesi üzerine aşı sadece 60 yaş üzerindekilere vurulacak.

 

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi ile İsveç merkezli ilaç firması AstraZeneca'nın ortak geliştirdiği aşının kanda pıhtılaşmaya (tromboz) yol açması nedeniyle ölümcül olabileceği yönündeki iddialar nedeniyle aşıya karşı tereddütler sürüyor. Özellikle genç kadınlarda tromboza neden olduğu şüphesi nedeniyle Almanya aşının sadece 60 yaş üzerindekilere vurulması kararı aldı. Karar özellikle AstraZeneca aşısı yapan yaklaşık 2,7 milyon kişinin 31'inde kan pıhtılaşması görülmesi üzerine alındı. AstraZeneca aşısı vurulanlar 60 yaş altı kişilerde 4 ila 16 gün sonra kan pıhtılaşması görülmesi aşıya olan güven konusunda tartışmalara yol açtı. Almanya'da dokuz kişinin AstraZeneca aşısının ardından kan pıhtılaşmasına bağlı olarak hayatını kaybettiği bildirildi.

‘Normalden fazla değil’

Mart ayının başında birçok Avrupa ülkesinde uygulanması durdurulan AstraZeneca aşısı hakkındaki iddialar üzerine İngiliz hükümetinden “aşının güvenilir olduğu ve şimdiye kadar binlerce hayat kurtardığı” yanıtı geldi. Avrupa İlaç Ajansı da (EMA) 5 milyon kişinin 30'unda tromboz görüldüğü tespit etmiş, fakat bu sayının normalde görülen tromboz vakalarından çok yüksek olmadığı açıklamasını yapmıştı.

Şahin’den gecikme eleştirisi

Öte yandan Robert Koch Enstitüsü (RKI) Almanya’da son 24 saat içinde 9 bin 549 yeni vaka raporladı.Bu sayı geçen salı kaydedilen sayıdan 2 bin 64 daha fazla. Uzmanlar artış nedeniyle tedbirlerin sıkı tutulması yönünde görüş bildirirken BioNTech firmasının yöneticilerinden Dr. Uğur Şahin ülkede eldeki aşıların stoklanmaması ve tümünün kullanılması çağrısı yaptı. Şahin, aşı tedariğinin yeteri kadar yapılmaması nedeniyle ikinci dozun ertelenmesini de eleştirdi.

Dr. Şahin ayrıca aşılamanın sonuçlarının Mayıs ayı sonunda görülebileceğini, yaz ayları sonunda ise normalleşmenin mümkün olabileceğini kaydetti.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.