Almanya'da gaz üçe katlanabilir

Dünya Haberleri —

  • Almanya’da enerji dağıtımından sorumlu kuruluş olan Federal Ağ Ajansı, doğal gaz fiyatlarının en az üç kat artabileceği uyarısında bulundu. 

Rusya, Kuzey Akım doğal gaz boru hattını bakımdan geçiriyor. Bakım çalışmaları sonrası sevkiyatın yeniden başlayıp başlamayacağı belirsiz. Her koşulda Almanya’da enerji giderleri bariz şekilde artacak. Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller, tüketiciler için doğal gaz fiyatlarının en az üç kat veya daha fazla artabileceğini belirtti. DW Türkçe’nin haberine göre,  Müller, "Isınma masraflarının faturasını şu anda alanlar için kesintiler daha şimdiden artıyor ve Ukrayna Savaşı'nın sonuçları henüz hesaba katılmıyor bile" dedi. 

1,500’den en az 4,500’e çıkacak

"Doğal gaz kullanan müşteriler 2023'ten itibaren kesintilerinin en az üçe katlanacağı konusunda kendilerini hazırlamalı” diyen Müller, halihazırda doğal gaz için senede bin 500 euro ödeyen bir kişinin, ileride 4 bin 500 veya daha fazla ödeyebileceğini dile getirdi. Müller, "Borsalarda gazın fiyatı kısmen yedi katına çıktı. Bu kullanıcılara hemen ve bütün hacmiyle yansıtılmayacak, ancak bir şekilde bunun ödenmesi gerekiyor" diye konuştu.

‘Tümden kesinti gerçekçi değil’

Evlere hiç doğal gaz verilememesi gibi bir senaryonun “çok gerçekçi olmadığını" kaydeden Müller, en kötü koşullarda Almanya'nın Norveç, Belçika ve Hollanda'daki gaz terminallerinden ve Almanya'nın kuzeyinde deniz kenarında yer alan terminallerden gaz almaya devam edeceğini aktardı.

100’de 100’e varan zam

Öte yandan Almanya'da enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle, ev sahipleri ve emlak yönetim şirketleri, ısıtma masrafları için ödenen aylık sabit ücretleri artırıyor. Berlin'deki bir belediye konut kooperatifi, doğal gaz veya sıvı yakıt ile ısıtılan 31 bin dairesinin sabit giderlerine yüzde 100'e varan oranda zam yapılacağını duyurdu.

Almanya'da 3 bin konut şirketinin üye olduğu emlak çatı kuruluşu GdW ise önümüzdeki yıl her hanenin enerji giderleri için, geçen yıla oranla ortalama 3 bin 800 euro daha fazla bütçe ayırması gerekeceğini hesapladı.

Kuzey Akım 1 açılacak mı?

Almanya'da yapılan son resmi açıklamalara göre, ülkedeki doğal gaz depolarında doluluk oranı yüzde 62 civarında. Rusya, Almanya'ya gelen Rus gazının ana kaynağı olan Kuzey Akım 1 boru hattından aktardığı doğal gaz miktarını Haziran ayında yüzde 60 oranında kısmış, Almanya da bunun üzerine 23 Haziran'da doğal gazda kriz seviyesini 2'ye yükseltmişti. Kuzey Akım'da senelik olarak yapılan bakım nedeniyle boru hattından gaz akışı 11 Temmuz itibarıyla 10 gün süresince kesilirken, Almanya'da gaz tedariki konusunda endişeli bir bekleyiş hakim. “Rusya, bakımın tamamlanmasından sonra boru hattını tekrar açacak mı?” sorusu gündemde. Kremlin sevkiyatın süreceğini ve doğal gazı siyasi bir koz olarak kullanmayacağını savunuyor. Alman hükümeti ise endişeli ve kesintiler nedeniyle Rusya'yı "ekonomik saldırı" yapmakla suçluyor. 

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.