Almanya elektrik üretiminde kömüre geçiyor

Dünya Haberleri —

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck

  • Rusya'nın doğalgaz sevkiyatında gittiği kısıtlama ve kış aylarında artacak ihtiyacı göz önünde bulunduran Almanya, ironik bir biçimde Yeşiller Parti’sinin liderliğinde elektrik üretimi için kömür santrallarını daha çok kullanma planı yapıyor. 

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck dün yaptığı açıklamada "Gazda tedarik şu anda garanti altında ama durum ciddi. Bu nedenle gaz tüketimini azaltmak için tedbirleri güçlendirmeye ve ek tedbirler almaya devam ediyoruz. Bu, gaz tüketiminin daha da azalması ve depolama tesislerine daha fazla gaz aktarılması gerektiği anlamına geliyor. Aksi halde kış zorlu geçecek" dedi. Yeşiller Partili Bakan, Almanya'nın kömür yakıtlı elektrik üretiminden çıkma planlarına ve partisinin ilkelerine aykırı olmasına rağmen ülkenin elektrik üretimi için kömür kullanımını artırmak zorunda kalacağını da vurguladı. Habeck, “Talep üzerine kanunla alternatif bir gaz rezervi oluşturuyoruz. Bu, dürüst olmak gerekirse, bir geçiş dönemi için daha fazla kömürle çalışan elektrik santrali anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

Kesinti ve sınırlama gündemde
Alman hükümeti, hane halkı tüketimine sınır getirmeyi ve sanayide daha az doğalgaz kullanılmasını teşvik edecek bir mekanizmayı da hayata geçirmeyi planlıyor. Ayrıca, kışın doğalgaz sıkıntısı yaşanmaması için ülkede doğalgaz piyasası alan yöneticisi olan Trading Hub Europe için Alman Kalkınma Bankası'ndan (KfW) 15 milyar euro ek kredi limiti açmayı hedefliyor.

Gazda Rusya’ya bağımlı
Sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrol ve doğalgazına diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olan Almanya, Rusya-Ukrayna savaşı öncesi ihtiyacı olan doğalgazın yüzde 55'ini Rusya'dan karşılıyordu. Son zamanlarda bunu yüzde 35’e düşürdü. Rusya ise 14 Haziran’da Kuzey Akım üzerinden Almanya’ya yapılan gaz sevkiyatının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürmüştü. Almanya'daki doğalgaz depolama tesislerinde doluluk oranı şu anda yüzde 57 seviyesinde bulunurken, Alman hükümeti Kasım 2022’ye kadar bu oranı yüzde 90'a ulaştırmayı hedefliyor. Ancak bu hedefe ulaşıp ulaşamayacağı henüz belirsiz. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.