Almanya Newroz’u Frankfurt’ta

Yurt Dışı Haberleri —

2023 Almanya Newroz afişi

2023 Almanya Newroz afişi

  • Avrupa’da bu yıl kutlanacak Newrozlar depremzedelere adanarak, “Newroza Serkeftinê a Serdeme(Çağın zafer Newrozu)” sloganıyla kutlanacak.

DENİZ BABİR/FRANKFURT

Almanya’da Newroz Frankfurt Rebstockpark’da 25 Mart’ta merkezi olarak kutlanacak. FCDK-KAWA eşbaşkanları, “Direniş ruhu ile 50. Önderlik Newroz’u olacak” diyerek yediden yetmişe herkesi Newroz’a davet etti.

Kurdistan Dernekleri Demokratik Federasyonu (FCDK-KAWA) Eşbaşkanı Mehmet Çoban Maraş merkezli 11 ilde yaşanan deprem felaketi nedeni ile bu yılki Newroz’u kutlama değil direniş olarak ele aldıklarını belirterek, “Direniş ruhunu coğrafyamızda yaşayan milyonlarca insana hissettirmek ve ve umutların tükenmediğini ortaya koymak istiyoruz. Bu ruhla  2023 yılında Kurdistan ve Türkiye’de terör estiren AKP-MHP savaş rejimine son vereceğiz. Toplumsal dayanışma temelinde tüm halklara direniş mesajı vermek istiyoruz” diyerek bu yıl alanlarda olarak direniş ruhunu yükselteceklerini vurguladı.

FCDK-KAWA Eşbaşkanı Mehmet Çoban 

Çağın zafer Newrozu

Çoban, bu yıl kutlanacak Newrozu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne adadıklarını belirterek, “Direniş ruhu ile 50. Önderlik Newroz’u olacak. 2023 aynı zamanda Lozan Antlaşması 100. yıl dönümü. Geçmişten günümüze kadar ki bu süreç Kürt inkarı üzerine kurgulandı. Bu yüzden 2023 yılı Newroz’una, ’Newroza Serkeftinê a Serdeme(Çağın zafer Newrozu)’ diyoruz. Bu yıl Newrozu yeni diriliş yılı olacak. Aynı zamanda Mayıs ayında gerçekleşecek seçimler ve Türkiye halklarında umutların yeniden yeşermesi anlamında da önemli” diyerek Mayıs ayında yapılacak seçimlere kadar direniş ruhu ile çalışacaklarını belirtti.

Kurum temsilcileri olacak

Hazırlıkların bittiğini söyleyen Çoban, “Gerekli izinler alındı. FCDK-KAWA olarak Almanya’da tüm partilere ve sivil toplum kuruluşlarına davetiye gönderdik. Hessen Eyaleti Belediye seçimlerinde SPD’li aday Mike Josef ve Berlin Parlamentosun Yeşiller partisinden bazı parlamenterlerde katılacak. Birçok kurum ve partiden konuşmacılar olacağı programda Kürt siyasetçilerde yer alacak. Dört parça Kurdistanı temsil eden sanatçılar olacak. Afiş ve el ilanlarımız hazır” diyerek yediden yetmişe herkesi Frankfurt’ta yapılacak Newroz’a davet etti.

FCDK-KAWA Eşbaşkanı Münevver Altınışık 

Kadınlar renkleriyle, zılgıtlarıyla 

FCDK-KAWA Eşbaşkanı Münevver Altınışık ise, zafer Newroz’una sayılı günler kaldığını belirterek, “Kadınlar olarak umutluyuz ve halkımızada bu duyguyla gidiyoruz. 50. yılda Önderliğimizin fiziki özgürlüğü temelinde dört parça Kurdistan’da direnişi yükseltme temelinde yaklaşıyoruz. Önderliğimiz özgür olmadığı sürece ne bir kadın özgürleşir nede toplumsal barış gelişebilir. Bu savaşı ancak Önderliğimiz durdurabilir. Bu anlamda 25 Mart günü Frankfurt’ta başta kadınlar olmak üzere halkımızın yoğun katılımını bekliyoruz” diyerek herkesi kendi renkleriyle, zılgıtlarıyla Newroz alanına akın etme çağrısı yaptı.

12 Mart’ta start

Almanya’nın farklı kentlerinde de Kurdistanlılar ve dostları Newroz’u yerel etkinlikler ile kutlayacak. Başkent Berlin Oranienlatz ve Bremen Schragesstrasse’de 12 Mart’ta Newroz  startı verilecek. Newroz Tertip komitesinden Hüseyin Yılmaz, Kurdistan’da yaşanan depremden kaynaklı yardımlaşma ve dayanışma ruhuyla  olacaklarını belirterek, “Bir nebze de olsa halkımızın acılarını hafifletmek, mağduriyetlerinin giderilmesi için katkı sunmak istiyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.