Almanya soykırımı tanıdı: UCM’ye taşıyacağız

Dünya Haberleri —

Almanya Federal Meclisi, Êzîdîlere karşı işlenen suçları 8 yıl sonra “soykırım” olarak tanıdı.

Almanya Federal Meclisi, Êzîdîlere karşı işlenen suçları 8 yıl sonra “soykırım” olarak tanıdı.

  • Almanya 8 yıl sonra DAİŞ’in Êzîdîlere yönelik katliamını soykırım olarak tanıdı. Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock, “Suçluların yargılanması ve soykırımın suçunun diğer kuşaklara geçmemesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin harekete geçmesini sağlayacağız” dedi.
  • Êzîdileri soykırımdan kurtaran YPG’nin adının anılmamasına tepki gösteren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Baerbock’a “Şengal ve Êzîdîlerin korunmasını istiyorsunuz bir an önce Türk devletinin uluslararası hukuka aykırı olan bu saldırılarına dur demeniz gerekir” diye seslendi. 

Almanya Federal Meclisi, DAİŞ’in 2014 yılında Şengal’de Êzîdîlere karşı işlediği suçları 8 yıl sonra “soykırım” olarak tanıdı.Alman Federal Meclisi, “DAİŞ’in Irak ve Suriye’de işlediği suçların kurbanlarının önünde eğiliyoruz” dedi. 

Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Hollanda, Belçika gibi kimi Avrupa ülkeleri 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Êzîdîlere yönelik vahşi saldırılarını ve insanlık dışı suçlarını “soykırım” olarak tanımasına rağmen Alman hükümeti bu konuda yıllardır tek bir adım atmamıştı. Yapılan girişimler ve Êzîdîlerin girişimleri sonuç verdi. Alman Federal Meclisi'nde koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ve ana muhalefet partisi CDU/CSU'nun ortaklaşa hazırladığı karar tasarısı için Federal Meclis’te özel bir oturum gerçekleşti. 

Sol Parti'den Sevim Dağdelen

Almanya suç ortağı

Sol Parti Grubu adına konuşan Sevim Dağdelen, “Bugün Federal Meclis için tarihi bir gündür. Bizler Sol Parti grubu olarak yıllardır Êzîdîlere yönelik soykırımın tanınması için mücadele ettik. Fakat ne yazık ki hükümet partileri bizi tasarının dışında tuttular” diye konuştu.

Federal Alman Hükümeti’nin AKP-MHP iktidarına verdiği desteği sert sözlerle eleştiren Dağdelen “Irak ve Suriye’de insanlık suçu işleyen DAİŞ, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye tarafından desteklendi. Bu ülkelerin DAİŞ’e verdiği silahlar Almanya’dan gittti. Bundan dolayı bu katliamda Almanya da suç ortağı” dedi.

YPG’nin anılmaması kabul edilemez

Hükümet partilerinin hazırladığı taslakta Êzîdîleri soykırımdan kurtaran, onları Şengal dağına ulaştırarak koruma altına YPG’nin adının anılmamasına tepki gösteren Sol Partili Dağdelen “Peşmergeler Êzîdîlerin silahlarını toplayıp Şengal’den kaçarken YPG Şengal’e ulaşarak Êzîdîleri soykırımdan kurtardı. Ancak bu gerçeğe rağmen YPG’nin taslakta geçmemesi kabul edilemez” diye konuştu. 

Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock

Önce Türk devletine dur deyin

Türk devletinin hala Şengal’deki Êzîdîleri bombalandığını kaydeden Dağdelen oturum sırasında hazır olan Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock’a, “Sayın Baerbock, Şengal ve Êzîdîlerin korunmasını istiyorsunuz bir an önce Türk devletinin uluslararası hukuka aykırı olan bu saldırılarına dur demeniz gerekir” diye seslendi. 

UCM’yi harekete geçireceğiz

Daha sonra söz alan Baerbock ise Dağdelen’in sözlerine cevap vermedi. Êzidi soykırımdan ve DAİŞ çetelerinin elinden sağ kurtulup yaşadıklarını anlatan soykırım mağdurlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Baerbock “Bu kararın dışında bütün Alman toplumu da Êzîdîlerin yaşadıklarını soykırım olarak kabul eder. Suçluların yargılanması ve soykırımın suçunun diğer kuşaklara geçmemesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin harekete geçmesini sağlayacağız” dedi.

 Michael Brand

8 yıldır hala kamplardalar

CDU/CSU Grubu adına konuşan Michael Brand, “Bugünkü kararımızla soykırım tehdidi altında bulunan Êzîdîlerle empati kuracağız” dedi.

DAİŞ çetelerinin 2 Ağustos 2014’te Êzîdîlere yönelik başlattığı soykırımın hala hafızalarda olduğunu belirten SPD Grubu adına konuşan Derya Türk-Nachbaur ise geçtiğimiz günlerde bir heyetle Irak’a yaptığı ziyaretteki izlenimlerini aktardı. Soykırımın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen hala Êzîdîlerin kamplarda tutulduğunu ve topraklara dönemediğine dikkat çeken Türk-Nachbaur, Irak hükümetinin Êzîdîlerin yaşadığı sorunlara acil çözüm bulmasını istedi.

Gerçek adalet suçluların cezalandırılması

DAİŞ’in işlediği insanlık suçlarının cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden Türk-Nachbaur “Az da olsa bugünkü kararımızla adaletin yerine gelmesini sağlayacağız. Gerçek bir adalet ise suçluların cezalandırılması, Êzîdîlerin topraklarına dönerek özgürce yaşamasıyla gerçekleşecek. Bundan dolayı bugün alacağımız karar bir kilometre taşı olacak” diye konuştu.

Katilleri de Almanya’da

AfD Grubu adına ise Martin Sichert Almanya’ya sığınan Êzîdîlerle birçok görüşme gerçekleştirdiğini belirterek Êzîdî toplumunun korunmasını istedi. Almanya’ya iltica talebinde bulunan DAİŞ çete üyelerine yönelik yeterince soruşturma ve takibin gerçekleşmediğini ifade eden Sichert, “Êzidilerin Almanya’da kendilerini katleden ve onları köle yapanları görmesi onlarda daha büyük travma yaratıyor” dedi.

75. soykırıma izin vermeyelim

Yeşiller Partisi’nin 2014’de DAİŞ çetelerinin destekleyen Türk devletine destek verdiğini belirten AfD’li Sichert, “Êzidiler 74 kez soykırımdan geçirildi, bizim yapmamız gereken onları 75. soykırımdan kurtarmaktır” dedi.

FDP Grubu’ndan Peter Heidt ise Federal Meclis’in bugün gündemine aldığı kararla insanlık suçu olan Êzîdîlere yönelik soykırım karşısında yıllardır sergilenen sessizliğe son verildiğini ifade etti. Parlamenter Heidt, Almanya’ya sığınan Êzîdîlerin dışlanıp ötekileştirilmemesi için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Oy birliğiyle kabul edildi

Konuşmalar ardından tüm partilerin destek verdiği tasarı oybirliğiyle kabul edildi. Karar, vekiller ve tartışmayı izleyen Êzîdî kurum ve temsilcileri tarafından alkışlarla karşılandı. 

Soykırımın kabul edildiğini Twitter hesabından Kürtçe olarak duyuran Dışişleri Bakanı Baerbock, “Biliyoruz ki bu dünyada hiçbir meclis kararı onların acısını dindiremez. Ancak bu kararın bir fark yarattığına derinden inanıyorum. Bu, ıstırabı hafifletmenin yanı sıra hayatta kalanlar için adaleti sağlama yolunda önemli bir adımdır” dedi. 

Parlamentodaki oturum ardından Yeşiller’in ev sahipliğinde Êzîdî soykırımına ilişkin panel organize edildi. Êzîdî kurumların temsilcilerinin de konuşmacı olduğu panelin açılışını da Annalena Baerbock yaptı. BERLİN

*****

73. Ferman

DAİŞ çeteleri, 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal ve civarına saldırarak Êzîdîleri soykırımdan geçirmişti. Êzîdîlerin “73. Ferman” olarak tanımladığı soykırımda binlerce kişi vahşice katledildi. 400 bine yakın Êzîdî ise yerinden edildi. Çoğu kadın ve çocuk olan 7 bin civarında Êzîdî ise insanlık düşmanı çeteler tarafından kaçırılarak köle pazarlarında satıldı. Bunlardan 4 bini geçen yıllar içinde kurtarılırken, 3 bin kadın ve çocuğun akıbeti hala bilinmiyor. 

Gerilla binlerce kişiyi kurtardı

DAİŞ Şengal’e saldırdığında KDP’nin emriyle kentten kaçan peşmergeler, kadın, çocuk, yaşlı ve genç binlerce Êzîdîyi kaderine terk etmişti. Êzîdîlerin daha büyük bir kıyımdan kurtulmasında HPG gerillalarının çetelerden kaçarak Şengal Dağı’na sığınan sivillere yönelik büyük bir kurtarma operasyonu başlatması ve ardından Rojava’da YPG’nin DAİŞ’e karşı verdiği amansız mücadele çok etkili olmuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.