
Almanya Federal Meclisi, Êzîdîlere karşı işlenen suçları 8 yıl sonra “soykırım” olarak tanıdı.
- Almanya 8 yıl sonra DAİŞ’in Êzîdîlere yönelik katliamını soykırım olarak tanıdı. Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock, “Suçluların yargılanması ve soykırımın suçunun diğer kuşaklara geçmemesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin harekete geçmesini sağlayacağız” dedi.
- Êzîdileri soykırımdan kurtaran YPG’nin adının anılmamasına tepki gösteren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Baerbock’a “Şengal ve Êzîdîlerin korunmasını istiyorsunuz bir an önce Türk devletinin uluslararası hukuka aykırı olan bu saldırılarına dur demeniz gerekir” diye seslendi.
Almanya Federal Meclisi, DAİŞ’in 2014 yılında Şengal’de Êzîdîlere karşı işlediği suçları 8 yıl sonra “soykırım” olarak tanıdı.Alman Federal Meclisi, “DAİŞ’in Irak ve Suriye’de işlediği suçların kurbanlarının önünde eğiliyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Hollanda, Belçika gibi kimi Avrupa ülkeleri 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Êzîdîlere yönelik vahşi saldırılarını ve insanlık dışı suçlarını “soykırım” olarak tanımasına rağmen Alman hükümeti bu konuda yıllardır tek bir adım atmamıştı. Yapılan girişimler ve Êzîdîlerin girişimleri sonuç verdi. Alman Federal Meclisi'nde koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ve ana muhalefet partisi CDU/CSU'nun ortaklaşa hazırladığı karar tasarısı için Federal Meclis’te özel bir oturum gerçekleşti.
Almanya suç ortağı
Sol Parti Grubu adına konuşan Sevim Dağdelen, “Bugün Federal Meclis için tarihi bir gündür. Bizler Sol Parti grubu olarak yıllardır Êzîdîlere yönelik soykırımın tanınması için mücadele ettik. Fakat ne yazık ki hükümet partileri bizi tasarının dışında tuttular” diye konuştu.
Federal Alman Hükümeti’nin AKP-MHP iktidarına verdiği desteği sert sözlerle eleştiren Dağdelen “Irak ve Suriye’de insanlık suçu işleyen DAİŞ, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye tarafından desteklendi. Bu ülkelerin DAİŞ’e verdiği silahlar Almanya’dan gittti. Bundan dolayı bu katliamda Almanya da suç ortağı” dedi.
YPG’nin anılmaması kabul edilemez
Hükümet partilerinin hazırladığı taslakta Êzîdîleri soykırımdan kurtaran, onları Şengal dağına ulaştırarak koruma altına YPG’nin adının anılmamasına tepki gösteren Sol Partili Dağdelen “Peşmergeler Êzîdîlerin silahlarını toplayıp Şengal’den kaçarken YPG Şengal’e ulaşarak Êzîdîleri soykırımdan kurtardı. Ancak bu gerçeğe rağmen YPG’nin taslakta geçmemesi kabul edilemez” diye konuştu.