Almanya ve Fas uzlaştı

Dünya Haberleri —

  • Aylarca süren diplomatik krizin ardından uzlaşan Almanya ve Fas ilişkilerini yeniden başlattı.

 

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) ve mevkidaşı Nasser Bourita Perşembe günü Fas’ın başkenti Rabat’ta yaptıkları toplantıda, tüm alanlarda iş birliğinin yeniden başlamasını sağlayan ortak bir bildiri üzerinde anlaştılar. İki bakan da Almanya-Fas ilişkilerinde “yeni bir sayfa”dan söz etti. Ancak, Fas’ın üzerinde hak iddia ettiği Batı Sahra üzerindeki anlaşmazlıklar devam ediyor. Her iki taraf da Birleşmiş Milletler’in çatışmayı çözme çabalarını destekleyecek. 

Fas elçisini çekmişti

Batı Sahra konusundaki anlaşmazlık geçen yıl iki ülke arasındaki ilişkileri derin bir krize soktu. Fas, Mayıs ayında Berlin’deki büyükelçisini birkaç aylığına geri çekti. Ancak Şubat ayında Baerbock ve Bourita arasında yapılan bir video konferans, açık anlaşmazlığın çözülmesine yol açtı. 

Perşembe günü yapılan yüz yüze görüşme ile de ilişkiler yeni bir zemine oturacak. Diğer şeylerin yanı sıra iki ülke yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen üretimi, iklim kriziyle mücadele ve aynı zamanda güvenlik politikası alanlarında yoğun iş birliğini öngörüyor.  RABAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.