Almanya’da 2022’de neler değişiyor?

Dünya Haberleri —

  • Almanya’da yeni yılda bazı değişiklikler yürürlüğe girdi. Bazı meslek gruplarında zorunlu aşı, korona ikramiyesi, asgari ücrette cüzi artış gibi pek çok yeni düzenleme 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya girdi. Değişiklikleri okuyucularımız için derledik.

 

Asgari ücrette cüzi artış

2022 yılında asgari ücret, saat başına mevcut 9,60 eurodan 9,82 euroya yükseldi. 2022 Temmuz ayı itibari ile saatte 10,45 euroya yükselecek. Koalisyon partileri, hükümet programında 2022 yılında asgari ücreti 12 euroya kadar yükseltmek istediklerine yer verdiler. Bu amaçla Asgari Ücret Komisyonu’nun zamlara ilişkin yeni önerilerde bulunması bekleniyor. Ayrıca branşlara göre değişik oranlarda zam yapılması da öngörülüyor. 

Minijob 520 euroya çıkıyor 

Kısa süreli çalışma olarak adlandırılan, sosyal güvenlik kesintilerden muaf tutulan Minijob şeklindeki işler için konulan 450 euroluk üst kazanç sınırın 70 euro artırılarak 520 euro seviyesine çıkarılması planlanıyor. Minjob şeklindeki çalışma, haftalık 10 saatlik iş temelinde asgari ücret uygulamasına tabi olacak. 

Stajyerlerin maaşları artıyor

Stajyerler de yeni yılda daha fazla para kazanacak. Mevcut asgari staj ödeneği 550 Euro’dan 585 Euro’ya yükselecek. Bu ücret staj yılına bağlı olarak artıyor. Stajyerler, stajlarının 2. yılında yüzde 18,32, 3. yılda yüzde 35 ve 4. yılda yüzde 40 olarak maaşlarına zam bekleyebilir.

Korona ikramiyesi 

Pandemi koşulları, çalışanları etkilemeye devam ediyor. Çalışanlar, 31 Mart 2022’ye kadar 1.500 euroya kadar korona ikramiyesi almaya devam edecek. Bu ikramiye vergiden muaf tutulmaya da devam edilecek. 

Vergi muafiyeti 

Almanya’da vergiden muaf gelir miktarları da artırılacak. Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, bekarlar 9 bin 984 euroya kadar elde ettikleri kazançları vergiden muaf olacak. Evlilerde ise bu miktar 19 bin 968 euroya çıkacak. 

Ayrı ebeveynlere çocuk ödeneği

Yılbaşından itibaren Almanya’da anne ve babası ayrı yaşayan çocuklar için ödenen asgari geçim ödeneği en az 3 Euro artacak. Buna göre 5 yaşına kadar olan çocuklar için yapılan ödenek 393 Euro’dan 396 Euro’ya çıkacak. 6-11 yaş aralığındaki çocuklar için de 451 Euro yerine 455 Euro ödeme yapılacak. 12-17 yaş arasındaki çocuklar için ise 528 Euro yerine 533 Euro ödenecek.

Benzin fiyatları artacak 

Almanya’da 2022 yılında karbondioksit vergisi ton başı 25 Euro’dan 30 Euro yükseltilecek. Buna göre akaryakıt fiyatları da zamlanacak. Benzin fiyatlarında 8,4 cent, mazot fiyatlarında ise 9,5 cent zam öngörülüyor. 

Posta ücretleri de artacak 

Yeni yılda posta gönderi ücretlerini de zam geliyor. 2021 yılının Temmuz ayında standart mektupların gönderi ücretini 70’den 80 cente, kartpostal gönderi ücretini 45 centten 60 cente çıkaran Alman Posta İdaresi bir kez daha zam yaptı. Buna göre, standart mektupların gönderi ücreti 85 cente, kartpostal gönderi ücreti 70 cente yükselecek, büyük boy zarf gönderi ücreti ise 5 cent artacak.

Dijital rapor bildirimi

2021 yılının Ekim ayından bu yana, doktorlar dijital olarak Sağlık Sigortası şirketlerine iş göremezlik belgesi (rapor) göndermekte. Yeni yıldan itibaren hastalık raporu sadece sağlık sigortasına değil, aynı zamanda işverene de gönderilecek. Bu, çalışanların raporlarının işverenlere otomatik olarak gönderilmesi anlamına geliyor. 

Maske bulundurma zorunluluğu 

Ülke genelinde araç içi maske zorunluluğu gündemde. 2022 yılıyla birlikte her araçta en az iki adet maske bulundurulması şart olacak. Sürücüler maskeleri takmak zorunlu olmayacak fakat maskelerin ilk yardım kutusunda bulundurulması gerekecek. Bu kurala uymamanın cezası henüz belirlenmiş değil.

Ehliyet yenileme zorunluluğu

Ehliyetlerle alakalı da 2022 yılında Almanya’da yenilik söz konusu. Ehliyet yenileme zorunluluğu kapsamında ilk etapta 1953-1958 arasında doğanlar, 19 Ocak 2022 tarihine kadar ehliyetini yenilemek zorunda. Aksi takdirde mevcut ehliyetler geçerliliğini kaybedecek. Yenileme ücreti ise 25 Euro olarak öngörülüyor. Eski ehliyetle trafiğe çıkanları ise 10 Euro’luk ceza bekliyor.

Şişe depozite mecburiyeti 

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren plastik içecek şişelerinden alınan depozito mecburiyeti meyve ve sebze suları için de uygulanacak. İçecek kutuları da depozito mecburiyetine dahil edildi.

Kalite garantisi 

Ürünlerin kalite garantisinde tüketici lehine yapılan düzenlemeler de yürürlüğe giriyor. Buna göre, alış esnasında belli olmayan ancak ürünün alıştan önce hatalı olduğu tespit edilmesi durumunda tüketici bu ürünün değiştirilmesinini 6 ay içinde değil de 1 yıl içinde isteyebilecek.

Plastik poşet tamamen yasak

Marketlerde plastik poşet kullanımı da tamamen yasaklanıyor. Ancak meyve sebze reyonlarında ince plastik poşetlerin kullanımı devam edecek.

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.