Ambargoya karşı dayanışma

Dünya Haberleri —

Dr. Birgit Koch-Dallendörfer’in de aralarında olduğu bir heyet Uluslararası İlkyardım Derneği tarafından bağışlanan tıbbi yardımları Amude’deki Heyva Sor a Kurd’a teslim etmişti.

Dr. Birgit Koch-Dallendörfer’in de aralarında olduğu bir heyet Uluslararası İlkyardım Derneği tarafından bağışlanan tıbbi yardımları Amude’deki Heyva Sor a Kurd’a teslim etmişti.

  • Frankfurt-Kobanê Şehri Dostluk Derneği kurucularından Dr. Birgit Koch-Dallendörfer, Almanya’nın Rojava Özerk Yönetimi’ni resmi olarak tanımamasının bölgeye tıbbi ve mali yardım gönderilmesini zorlaştırdığını vurgulayarak “Almanya'daki Heyva Sor veya Medico International gibi kurumlara mali destek şart. Çünkü yardımlar bu kuruluşlar üzerinden Rojava’ya ulaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

İLHAMİ ERDOĞAN/FRANKFURT

Frankfurt-Kobanê Şehri Dostluk Derneği kurucularından Dr. Birgit Koch-Dallendörfer, Rojava’nın sağlık alanında yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dr. Birgit Koch-Dallendörfer, Kürtlere yönelik siyasi baskıya karşı yıllardır mücadele eden Alman bir enternasyonalist. Frankfurt-Kobanê Şehri Dostluk Derneği’nin kurucularından olan Dr. Koch-Dallendörfer, “Kobanê’de DAİŞ’e karşı kazanılan zafer, 2016 yılında eşimle birlikte derneği kurmamızın nedeni oldu” dedi. Derneğin, Heyva Sor a Kurd ve Suriye Özgür Kadın Vakfı ile birlikte çalışma yürüttüğü bilgisini veren Koch-Dallendörfer, “Rojava’da halen 15 çocuğun bulunduğu yetimhanenin yanı sıra bilgisayar kursları, kuaförlük ve terzilik alanlarındaki eğitimlere maddi destek veriyoruz. 2021'de Kobanê Üniversitesi’ndeki hemşirelik eğitimi için önemli miktarda maddi bir bütçe aktarıldı. Orada 45 kadın ve erkeğe 2 yıl süreyle eğitim veriliyor” dedi. 

 

Dr. Koch-Dallendörfer

Yardımlar Heyva Sor’a teslim

Dr. Koch-Dallendörfer, geçtiğimiz yıl 3 doktor, 1 fizyoterapist ve pedagogdan oluşan bir heyetle Rojava’ya giderek tıbbi cihaz yardımı götürdü. 18 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında Rojava’ya giden heyet, Uluslararası İlkyardım Derneği (Internationale Nothilfe e.V) tarafından bağışlanan tıbbi yardımları Amude’deki Heyva Sor a Kurd’a teslim etti. Frankfurt itfaiyesi tarafından bağışlanan 300 bin FFP2 maskesinin yanı sıra 10'dan fazla diyaliz makinesinin de yakın zamanda Rojava'ya götürülmesi planlanıyor.

Hedef ücretsiz sağlık hizmeti

Rojava ziyareti sırasında görüştüğü Özerk Yönetim yetkililerinin en büyük önceliğinin Kuzey ve Doğu Suriye'de ücretsiz bir sağlık sistemini kurmak olduğuna dikkat çeken Koch-Dallendörfer, “Ancak bombardıman nedeniyle bölgede altyapı büyük oranda tahrip olmuş durumda. DAİŞ eliyle gerçekleştirilen yıkıma ve talana ek olarak, doktorların yüzde 70'inden fazlası da ülkeyi terk etmek zorunda kalmış. Kimi doktorlar da ekonomik nedenlerden ötürü özel kliniklerde ve muayenehanede çalışıyor” bilgisini verdi.

Yeni doktorlar yetişiyor

Yaşanan doktor boşluğunu telafi etmek için 2016 yılından bu yana Kobanê, Qamişlo ve Reqa’da sağlık personelinin yetiştirildiği üniversiteler kurulduğunu söyleyen Koch-Dallendörfer, “Plan, ilk doktorların 2022'de üniversiteden mezun olmaları” dedi. Rojava’daki yeni mezun doktorların gelişimi için Almanya’dan destek sağlanabileceğini ifade eden Koch-Dallendörfer, “Alman üniversitelerindeki uzmanlar tarafından video konferans aracığıyla Rojavalı doktorlara seminerler verilebilir” önerisinde bulundu.

Mali ve tıbbi destek şart

“Almanya'daki Heyva Sor veya Medico International gibi kurumlara da mali destek şart. Çünkü yardımlar bu kuruluşlar üzerinden Rojava’ya ulaştırılmaya çalışılıyor” diyen Koch-Dallendörfer, Rojava’nın tıbbi ihtiyaçlarını ise şu şekilde sıraladı: “Kırsal alanlarda birinci öncelik sağlık merkezlerinin kurulması. Hipertansiyon, diyabet ve kolesterol yüksekliği için iyi bir tıbbi ekipmana ihtiyaçları var. Temel teşhis için ise ultrason ve EKG’ye acilen ihtiyaç var. Diyabet, tüberküloz ve kemoterapi tedavilerinde kullanılan ilaçları tedarik etmekte de sıkıntı yaşıyorlar. Bu nedenle de Rojava’ya mali ve tıbbi destek sağlanması gerekiyor.”

Almanya ambargo uyguluyor

Alman hükümetinin Özerk Yönetimi resmi olarak tanımamasının Rojava’ya mali, insani ve tıbbi yardım gönderilmesini zorlaştırdığını vurgulayan Kürt dostu doktor, “Almanya’nın Türkiye'nin önünde diz çökerek Rojava’daki öz yönetimi tanımaması aynı zamanda bölgeye resmi olarak maddi destek yapılmaması anlamına geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de hüküm süren ambargo sağlık hizmetlerini engelliyor. Ne yazık ki Almanya hükümeti parasal ve kamusal desteğini sivil toplum örgütleri aracılığıyla yalnızca Reqa ve Dêrazor bölgelerindeki STK'lara kamu fonu vererek gösteriyor. Bu fonlar ise yalnızca acil yardım için kullanılıyor” şeklinde konuştu.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.