Amiri de erken seçim istiyor

Dünya Haberleri —

  • Irak’ta Sadr’ın parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim çağrısına rakip cephede yer alan Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri’den destek geldi.

 

Irak’ta aylardır devam eden siyasi kriz 30 Temmuz’da parlamentonun Şii lider Sadr yanlıları tarafından işgaliyle büyümüştü. Halen devam eden gösterilerin ateşini fitilleyen Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise Çarşamba akşamı parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim yapılması çağrısını yineledi. Sadr, meclisi işgal eden taraftarlarından da protestolarını sürdürmesini istedi. 

Önce diyalog şartı 

Dün konuya dair bir açıklama yapan Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri ise Sadr’ın erken seçim talebine katıldığını belirterek, özgür bir seçim için kapsamlı bir ulusal diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi. Amiri bu açıklamasından bir gün önce Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile Bağdat’ta bir araya gelmişti. 

Sadr ile görüşme planı

Fetih Koalisyonu, Sadr’ın siyasi rakibi İran yanlısı Şii Koordinasyon Çerçevesi ittifakında yer alıyor. Koordinasyon Çerçevesi, siyasi krizin çözümü için Amiri’yi Sadr hareketi ve diğer güçlerle görüşmek için görevlendirdi. İttifakta yer alan Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el Maliki de Twitter hesabından diyalogların anayasaya dönüş ve kurumlara saygı üzerinden başlayacağını söyledi.  BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.