ANC ilk kez yüzde 50’nin altında

Dünya Haberleri —

Afrika Ulusal Kongresi (ANC)

Afrika Ulusal Kongresi (ANC)

  • Güney Afrika'nın 27 yıllık iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC), ilk kez yerel seçimlerde yüzde 50’nin altında oy aldı.

Eski kaleleri Kwa-Zulu-Natal bölgesi ve ekonomi emrkezi Gauteng'de bile seçmenlerin yalnızca yüzde 41 ve 36'sı ANC'yi seçti. Parti, kırsal alanlarda hakimiyetini sürdürmeye devam ediyor, ancak 8 şehirden sadece ikisinde çoğunluğu elde edebildi. Cape Town, muhalefetteki Demokratik İttifak (DA) partisi tarafından yönetilmeye devam ediyor.

Bilindiği gibi Güney Afrika'da ANC, bir partiden daha fazlasıdır. Birçok Güney Afrikalı için Apartheid'den kurtuluşu temsil eden organizasyon olmaya devam ediyor. Bazıları ANC'yi bir kiliseye benzetiyor; her şeyine katılmasanız da sadakatinizi sürdürüyorsunuz. Yine de yolsuzluk, yoksulluk, altyapı yetersizliğine yönelik hoşnutsuzluk çok. Devlet şirketi Eskom’un geçen Pazartesi yerel seçimlerden kısa süre önce tekrar saatlerce elektrik kesintisine gitmesi, hoşnutsuzluğun nedenlerini teyit niteliğindeydi.

Eski Başkan Jacob Zuma çevresindeki bir kanat ile Başkan Cyril Ramaphosa'nın destekçileri arasındaki mevzi kapma savaşı, ANC'yi daha da zor durumda bıraktı. 2018'de Zuma'nın zorunlu istifasının ardından Ramaphosa, küçük bir farkla seçildi. O zamandan beri reformlar bir kenara atılsa bile ANC'yi bir arada tutmak için mücadele etti; hatta muhalefet, partinin çıkarlarını ulusun çıkarlarının üzerine koymakla eleştirdi.

ANC için durum iyi görünmezse de yerel seçimler iki büyük muhalefet partisi için de bekledikleri şekilde sonuçlanmadı. DA'nın sonucu bir önceki yerel seçime göre yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşerken, popülist Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) yüzde 8'den yüzde 10'a yükseldi. Eski Johannesburg Belediye Başkanı Herman Mashaba'nın Action-SA'sı gibi bazı yeni yerel partiler ise çıkış yaptı. Daha önce hiç bu kadar çok sayıda küçük parti ve bağımsız aday yerel seçimlere katılmamıştı.

Başkan Ramaphosa, seçim sonuçlarını demokrasi için bir kazanç olarak nitelendirdi ve iş birliği çağrısında bulundu.

ANC gençlik hareketinin eski lideri olan EFF Başkanı Julius Malema, ANC'nin kayıpları nedeniyle "dünyanın en mutlu adamı" olduğunu açıkladı. Malema, iktidar partisini hırsızlar ve gangsterlerden uzaklaştırma hedefinin baki olduğunu söyledi.

Johannesburg, Pretoria ve Durban dahil olmak üzere 60'tan fazla belediyede koalisyonlar artık çok önemli olacak.

Son seçimlerde dikkat çekici olan sadece sonuçlar değildi. 1990'larda, ırk ayrımcılığının sona ermesinden kısa bir süre sonra Güney Afrika'nın sandık merkezlerinin önündeki uzun kuyruklar unutulmadı. Şimdi ise seçim coşkusu yerini hoşnutsuzluğa bıraktı. Kayıtlı seçmenlerin yarısından azı ve yeni seçmenlerin üçte birinden azı yerel seçimlere katıldı.  CAPE TOWN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.