AP: Ablukayı derhal kaldırın

Dünya Haberleri —

Dağlık Karabağ

Dağlık Karabağ

  • Avrupa Parlamentosu, “Dağlık Karabağ’daki ablukanın insani sonuçları” başlıklı kararda, Dağlık Karabağ'ın nefes borusu olan Laçin Koridoru'nun açık tutulması çağrısında bulundu.

Fransa'nın Strasbourg kentinde toplanan AP Genel Kurulu'nda "Brezilya, Fas ve Karabağ'daki insan hakları ihlalleri" başlıklı karar tasarılarını kabul eden AP milletvekilleri, Laçin Koridoru'nun abluka altında tutulduğunu ifade ederek koridorun açık tutulması çağrısında bulundu.

"Dağlık Karabağ'daki ablukanın insani sonuçları" başlıklı kararda, AP milletvekilleri, "çevreci olduklarını söyleyen Azerbaycanlıların Dağlık Karabağ'daki Laçin Koridoru'nu abluka altına alarak ortaya çıkardığı ağır insani krizi kınadıklarını" ifade etti.

Vekiller, Laçin Koridoru'nun derhal yeniden açılması çağrısında bulundukları kararda, bunun "en savunmasız durumda olanlar için hareket özgürlüğü ve temel mal ve hizmetlere erişim sağlamak için" gerekli olduğunu söyledi.

Karar aynı zamanda Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ'daki Ermeni toplumunun haklarını ve güvenliğini garanti altına alan kapsamlı bir barış anlaşmasına olan ihtiyacı da vurguladı.

Bölgedeki insanlara gerekli insani yardımı ulaştırabilmek için uluslararası örgütlerin bölgeye erişim sağlaması gerektiğini kaydeden AP milletvekilleri, bölgedeki insani durumu değerlendirebilmek için Birleşmiş Milletler (BM) ya da Avrupa Güvenlik veya İşbirliği Teşkilatı (AGİT) araştırma misyonlarının bölgeye erişiminin olması gerektiğinin altını çizdi.

Kararda ayrıca Rusya'nın bölgedeki "barış gücünün" harekete geçmemesi de kınanarak bu gücün AGİT gücüyle değiştirilmesi gerektiği belirtildi. STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.