AP’de 17. Kürt Konferansı

Yurt Dışı Haberleri —

17. Uluslararası Kürt Konferansı afişi

17. Uluslararası Kürt Konferansı afişi

  • Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda 8-9 Mart’ta düzenlenecek 17. Uluslararası Kürt Konferansı’nın sloganı “Jin, jiyan, azadî” olacak.

ERKAN GÜLBAHÇE/SAARBRÜCKEN

Brüksel Avrupa Parlamentosu’nda(AP) her yıl düzenlenen Uluslararası Kürt Konferansı’na dört parça Kurdistan’dan, AP’den farklı fraksiyonlardan temsilciler ve akademisyenler katılacak. Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu’nun (EUTCC) öncülüğünde gerçekleşecek konferansta “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” ana başlığı adı altında tartışmalar yürütülecek. Konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Kürt sorununun geldiği aşama, Avrupa’da ve Türkiye’de Kürt sorunu politikaları, Avrupa Birliği’nin Kürt sorununa bakışı, Türkiye’nin Rojava saldırıları, İran’daki devrimi gibi konular tartışılacak.

Konferans, Nobel Barış Ödülü sahiplerinden Güney Afrikalı din insanı Desmond Tutu, İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Avrupa Konseyi (AK) barış büyükelçisi ve İnsan Hakları Vakfı Başkanı Bianca Jagger, tanınmış dilbilimci ve filozof Prof. Noam Choamsky ve Sakharov Ödülü sahibi eski HDP Milletvekili Leyla Zana himayesinde düzenleniyor.

Lozan ve İmralı tartışılacak

İki gün boyunca 8 oturumun gerçekleşeceği konferansta, her oturumun ardından soru cevap şeklinde tartışmalar yürütülecek. Kürtçe, Türkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca, simültane tercüme yapılacak. Konferansın ilk gününde açılış konuşmaları ardından Baskın Oran ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “100 Yıllık Türkiye Cumhuriyeti: Devamlılığı, Çelişkiler ve Değişim” başlıklı ilk oturumda konuşacak. Asrın Hukuk Bürosu’ndan Raziye Öztürk  “Abdullah Öcalan'ın Tutukluluk Koşulları”; İsveç Sol Parti Milletvekili Ann Jessica Therese Karlqvist ise “İşkenceyi Önleme: Sınırlar ve Yükümlülükler” konulu sunumlar yapacak. 

Rojava ve Türkiye’nin savaş suçları

Konferansın ikinci gününde ilk oturumda “Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi: Çıkarların Çapraz Ateşinde” başlığıyla yapılacak. Bu oturuma, Suriye Demokratik Konseyi Yürütme Komitesi Eşbaşkanı İlham Ehmed ve Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) üyesi Andreas Schieder konuşmacı olarak katılıyor.

EUTCC Genel Sekreteri Michael Gunter “Türkiye, Kürtler ve Orta Doğu: Devam Edenler ve Zorluklar”; Kurdistan Soykırım Yazarları Birliği Başkanı Salar Mahmoud “Kurdistan'da Savaş Suçları: Halepçe'den günümüze”;  Nükleer Savaşın Önlenmesi için Hekimler (IPPNW) Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Biyolog Jan Van Aken “Türkiye'nin Kimyasal Silah Kullandığı İddiası: Sorular ve Seçenekler”; Avukat Georges Henri Beauthier “Türkiye'nin Yeni Savaşı: Drone'lar ve Anlaşmalar” başlıklı sunumlar yapacak. HDP eski Van Milletvekili Bedia Özgökçe ise “Türkiye'nin İnsanlığa Karşı Suçları: Soykırım, Kadın Cinayeti, Soykırım” üzerine konuşacak. 

AB ve Kürtler

“AB ve Kürtler: Beklentiler ve Seçenekler” konulu oturumda ise, Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç, Uluslararası Hukuk Derneği (MAF-DAD)üyesi Besra Güler, Fransa Demokratik Kürt Konseyi Dış İlişkiler Temsilcisi Berivan Fırat, Avrupa Parlamentosu Üyesi, Sol Başkan Yardımcısı Nikolaj Villumsen sunum yapacak.

Kadınlar, engeller, fırsatlar

Konferansın son oturumunda ise “Geleceği Sallayan Kadınlar: Engeller ve Fırsatlar” konulu panelde Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Derneği adına Maryam Fethi, Avrupa Parlamentosu Üyesi, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Evin İncir, Avrupa Parlamentosu Üyesi, Yeşiller/EFA üyesi Ana Miranda, sunumlarını yapacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.