AP’den Frontex’e bütçe yok

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa Parlamentosu, Frontex'in bütçesini Akdeniz ve Ege'den deniz yoluyla Avrupa’ya gelmeye çalışan mültecilerin geri itilmesindeki rolü ve yönetim sorunları nedeniyle onaylamadı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlardan sorumlu kurumu Frontex'in bütçe harcamalarına onay vermedi. Çarşamba günü Strasburg'da gerçekleştirilen AP’nin Genel Kurul oturumunda AB kurum ve kuruluşlarının 2020 yılı bütçe harcamaları görüşüldü. Ancak AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex'in harcamaları deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin geri itilmesi de dahil olmak üzere temel haklara ilişkin devam eden soruşturmalar ve yönetimsel sorunlar yüzünden onaylanmadı. AP milletvekilleri, bu konularda hazırlanan soruşturma raporlarının tamamını görmeyi talep etti ve bütçe hakkındaki kararını sonbahara erteledi. Frontex'in bu konularla ilgili detaylı ve tatmin edici açıklama yapması ve uygulamalarını düzeltmesi gerekiyor. AB'nin bütçesini onaylamak ve uygulanmasını takip etmek AP'nin görev alanına giriyor.

Direktörü istifa etmişti 

Akdeniz ve Ege'deki geri itme vakalarında rolü nedeniyle Frontex'in Direktörü Fabrice Leggeri geçen hafta istifa etmişti.

Son zamanlarda Avrupa basınındaki haberlerde, Frontex'in Yunanistan'ın göçmenleri açık denize geri itmesine destek verdiği, uluslararası hukuka aykırı davrandığı, kurtarması gereken mülteci botlarını Türkiye sınırına püskürttüğü gündeme gelmişti. Leggeri'nin de Yunanistan'ın göçmenleri geri ittiğine ilişkin bir olayda delilleri sildirdiği basına yansımıştı.

Soruşturma başlatılmıştı 

AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) de Frontex hakkında Ege'de göçmenlerin geri itilmesi ile taciz ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar nedeniyle soruşturma başlatmıştı.

OLAF'ın Frontex hakkında yürüttüğü soruşturmanın sonuç raporundan bulgular da geçen ay yine Avrupa basınında yer almıştı. Sonuç raporunda Leggeri ve diğer üst düzey yetkililerin, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki geri itmelerini örtbas ettikleri belirtilmişti.

STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.