Arap hedef ve çıkarları için

Dünya Haberleri —

Mısır, Ürdün ve Irak bayrakları

Mısır, Ürdün ve Irak bayrakları

  • Kahire, Amman ve Bağdat ‘Üçlü İş birliği Mekanizması’ çerçevesinde görüşmeler gerçekleştiren 3 ülkenin dışişleri bakanları, Arapların hedef ve çıkarları ile bölgesel krizlerle mücadele çalışmalarında koordinasyon ve istişareye devam kararı aldı.

Mısır, Ürdün ve Irak, ‘bölgesel krizleri çözmek ve Arap hedef ve çıkarlarına hizmet etmek için çalışmaya, koordinasyona ve istişareye devam etme’ konusunda anlaştılar. Üç ülkenin dışişleri bakanları, aralarındaki ‘üçlü iş birliği mekanizması’ çerçevesinde dün Ürdün'ün başkenti Amman'da bir araya gelerek ‘ekonomi, ticaret, endüstri, güvenlik ve siyasi alanda iş birliği yollarının güçlendirilmesi ve koordinasyon mekanizmalarının artırılması’ konusunu görüştüler. Ardından bir bildiri yayınladılar.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, toplantının ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, ‘üç ülke arasındaki dayanışma ve çalışmanın bölgede çıkar, güvenlik ve istikrar sağladığını’ belirterek ortak Arap eylemini artırmanın önemini vurguladı.

Irak’ın KDPli Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Arapların hedef ve çıkarlarının yükseltilmesi hedefli zirve sonrası yaptığı açıklamada, ‘üçlü iş birliği mekanizmasının ticaret, sanayi, ekonomi, kara taşımacılığı, elektrik bağlantısı ve enerji sektörlerinde iş birliğini artırmayı hedeflediğini’ söyledi.

Ürdün Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Ayman Safadi  ‘Kahire ve Amman'ın Irak'ın güvenliğine ve istikrarına verdiği desteği’ vurgulayarak, ‘Irak hükümeti ile daha fazla iş birliği ve koordinasyon’ arzusunu dile getirdi. Safadi, üç ülke arasındaki iş birliğini ‘Ortak bir Arap eylemi modeli’ olarak değerlendirdi.

Irak Dışişleri Bakanı, ‘toplantıda, özellikle ekonomik meseleler, aşırıcılık ve terörizm ile ilgili konuların yanı sıra Riyad'daki Arap-Çin zirvesine ilişkin hazırlıklar gibi bir dizi konunun ele alındığını’ belirterek ‘bölge ülkelerinin karşı karşıya olduğu gıda ve enerji güvenliği gibi zorlukların’ altını çizdi. 

Irak Dışişleri Bakanı, dış müdahale ve Irak topraklarına yönelik sürekli saldırılar konusunda ‘hükümetin diyalog yoluyla çözülmesi gereken bu müdahaleleri durdurmak için diğer taraflarla sürekli temas halinde olduğunu’ söyledi. AMMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.