Aşıların yüzde 87’si zengin ülkelere

Dünya Haberleri —

.

.

  • WHO Direktörü açıkladı: Koronavirüs aşılarının yalnızca yüzde 0.2’si yoksul ülkelerde yapıldı.

Dünya çapında üç milyonun ölümüne sebep olan koronavirüs salgınının ikinci yılında açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Pandeminin geçmesinden hala çok uzağız” dedi.
WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Biz de toplumsal hayatın, piyasaların, seyahatlerin ve ticaretin yeniden açıklamasını istiyoruz” dedi ve ekledi: “Ama şu anda birçok ülkede yoğun bakım üniteleri dolup taşmış durumda, çok fazla insan ölüyor ve bu tamamen önlenebilir bir durum.”
Koronavirüs aşılarının dağılımında fakir ve zengin ülkeler arasında inanılmaz boyutta bir eşitsizlik olduğunun altını çizen Ghebreyesus, dünya çapındaki 700 milyon aşının yüzde 87’sinin zengin ülkelerde yapıldığını belirtti. WHO Direktörü, yoksul ülkelerde ise koronavirüs aşılarının yalnızca yüzde 0,2’sinin uygulandığını aktardı.

1 haftada 4,4 milyon
Yeni enfekte olanların ve ölüm vakalarının geçtiğimiz hafta yedinci kez çok büyük bir artış kaydettiğini belirten Ghebreyesus, “Salgın, şu anda patlama hâlinde” dedi ve sadece geçen hafta dünya çapında 4,4 milyon yeni enfeksiyonun kaydedildiği bilgisini verdi. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı haftasında 500 bin civarındaydı. HABER MERKEZİ

 

BioNTech zamlandı: 
Doz başına 19,5 Euro

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov açıkladı: Avrupa Birliği’nin Pfizer-BioNTech’in koronavirüs aşısı için yaptığı yeni anlaşmalarda doz başına 12 Euro yerine 19.5 Euro talep edilecek.
Borisov, 2022-23’te uygulanacak 900 milyon doz aşı için Pfizer-BioNTech ile görüşen Avrupa Komisyonu’nun doz başına 19,5 Euro’ya anlaştığı bilgisini verdi ve ülkelerin bütçelerinde aşıya daha büyük yer vermesi gerektiğini söyledi. 
Avrupa Birliği ülkeleri bugüne kadar aşı patenti sahibi firmaların dayatmaları nedeniyle aşı fiyatlarını açıklamıyordu, ancak Belçikalı bakan Eva de Bleeker Aralık ayında tedarik miktarları ile birlikte aşı fiyatlarını da paylaşmıştı. Bu tabloya göre piyasadaki aşılara doz başına ödenen ücretler şöyleydi:
* AstraZeneca: 1.78 Euro
* Sanofi-GSK: 7.56 Euro
* Johnson & Johnson: 8.50 Dolar
* Curevac: 10 Euro
* Pfizer-BioNTech: 12 Euro
* Moderna: 18 Dolar

 

Almanya’da federal önlemler

Almanya Federal Hükümeti, koronavirüs salgınına karşı ülke çapında geçerli olacak önlemleri karara bağladı. Bu kapsamda Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yasası’nda değişiklikler yapılması planlanıyor. Değişiklikle ülkenin bir bölgesinde insidens değeri üç gün üst üste 100 bin kişide 100’ün üzerine çıkarsa gündelik hayatı kısıtlayan olağanüstü uygulamalar gündeme gelecek. Bunlar arasında gece 21 ile sabah 5 arasında sokağa çıkma yasağı, buluşmaların sadece iki hane arasında ve beş kişi ile sınırlandırılması, acil ihtiyaç temin edenler dışındaki dükkanların kapatılması gibi önlemler yer alıyor.
Başbakan Merkel, önlemlerin federal bir konseptle geliştirilip devreye konulmasında “geç bile kalındığını” söyledi ve ekledi: “Durum ciddi ve hepimiz de durumu ciddiye almak zorundayız.”

 

İngiltere gevşetti

İngiltere’de koronavirüs önlemleri, bir kademe daha gevşetildi. Hükümet, pubların, restoranların ve kafelerin bahçeleri ile mağazalar, kapalı havuzlar ve kuaförlerin açıldığını duyurdu. Ayrıca aynı evde yaşayanlar birlikte tatile çıkabilecek; düğünler en fazla 15, cenazeler ise en fazla 30 kişinin katılımı ile gerçekleştirilebilecek. Ülkede şimdiye kadar 32 milyon kişiye ilk doz aşı uygulandı; Cumartesi günü aşı yapılanların sayısı 475 bin ile rekor kırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.