Aşılılara da kısıtlama geldi

Dünya Haberleri —

Yeni önlemleri Başbakan Schloz açıkladı.

Yeni önlemleri Başbakan Schloz açıkladı.

  • Almanya’da Omicron varyantı nedeniyle Noel’den sonra temas kısıtlamaları daha da sertleşecek. 28 Aralık’tan itibaren özel buluşmalarda en fazla aşılı ve iyileşmiş 10 kişi bir araya gelebilecek.

Almanya'da Salı günü federal hükümet ve eyalet hükümet başkanlarının toplantısında şimdiye kadar korona kısıtlamalarından muaf tutulan aşılılar ve iyileşmiş olanlara yönelik de temas kısıtlamaları getirilmesi kararlaştırıldı. 

Yetkililer, Noel’den sonra yeni bir acil durum planını devreye koyarak Omicron varyantının etkisini hafifletmeyi hedefliyor. 

Noel’den sonra başlayacak

28 Aralık'tan itibaren geçerli olacak önlemler uyarınca özel buluşmalarda en fazla aşılı ve iyileşmiş 10 kişi bir araya gelebilecek. Bu buluşmalarda 14 yaşından küçük çocuklar ise belirlenen kişi sayısından muaf tutulacak. Aşı olmayanlar ise sadece bir haneden 2 kişi, başka bir haneden 2 kişi ile bir araya gelebilecek. Futbol maçları seyircisiz oynanacak. Gece kulübü ve diskotek gibi mekanlar da kapalı kalacak. 

Yılbaşı kutlamaları yasaklandı

Yılbaşı kutlamalarının yapılması ve havai fişek satışları da yasaklandı. 2G (aşı olmuş veya iyileşmiş) kuralı tiyatrolarda ve sinemalarda yürürlükte kalmaya devam edecek. Polis, itfaiye, hastane gibi kritik yerlerde çalışanlar salgın planlarını bir an önce gözden geçirerek güncelleyecek. Salgınla mücadeleyle ilgili bir sonraki değerlendirme toplantısı ise 7 Ocak’ta yapılacak. Almanya'da aşısızlara zaten sert önlemler uygulanıyor. Aşısızlar halihazırda market ve eczane gibi temel ihtiyaçların karşılandığı yerler dışında kapalı mekanlara giremiyor. 

Scholz: Virüs tatil yapmıyor

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında önlemlerin Noel sonrası yürürlüğe gireceğine dikkat çeken Başbakan Olaf Scholz, “Koronavirüs Noel tatili yapmıyor” diyerek tatil döneminde herkesin sorumluluk içinde hareket etmesini istedi. Beşinci dalga tehdidi 

Şu anda salgının gidişatı ile ilgili olarak "garip bir ara dönem" yaşandığını ifade eden Scholz, daha önce dördüncü dalgaya karşı alınan önlemlerin yavaş yavaş etkisini gösterdiğini, ancak diğer yandan Almanya'nın şu anda Omicronlu beşinci dalga tehdidi altında olduğunu söyledi.

Aşılama Noel’de de sürecek

Aşı kampanyasının Noel tatili döneminde devam edeceğini söyleyen Scholz, hedefin bu yılın sonuna kadar 30 milyon doz hatırlatma dozuna ulaşmak olduğunu kaydetti. Scholz, Omicron kaynaklı vakalarda hızlı bir artışa karşı hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında da bulundu.

Söder aşı zorunluluğu istiyor

Almanya'da salgın verilerini toplayan ve hükümete danışmanlık yapan Robert Koch Enstitüsü (RKI), “durum endişe verici” diyerek Omicron kaynaklı vakalara karşı sert önlemler alınmasını istemişti. Öte yandan federal yönetim ve eyaletlerden daha sert önlemler alınmasını talep edenler de var Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, federal hükümete aşı zorunluluğu getirmesi çağrısında bulunuyor.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.