Avrupa oyları Ankara'ya ulaştı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Yurt dışında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda ilk tura göre 55 bin seçmen daha oy kullandı. Sandığa gidenlerin sayısı 1 milyon 895 bin 430’e ulaştı. Oylar Ankara’ya gönderilirken, Yeşil Sol Parti Yurt Dışı YSK Temsilcisi Evren Çelik, ATO’da 200 müşahitle sandıkları korumak için gerekeni yapacaklarını söyledi. 

REWŞAN DENİZ/FRANKFURT

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için yurt dışında 20 Mayıs’ta başlayan oy verme süreci 24 Mayıs akşamı itibarıyla sona erdi. YSK’nin verilerine göre 1 milyon 895 bin 430 seçmen oy kullanıldı. Sandığa gitme oranı ilk turu 2 puan geçerek yüzde 55.48’i buldu. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 28 Mayıs’a kadar devam edecek.
Yurt dışında 73 ülke ve 156 merkezde kurulan sandıklarda 20 Mayıs’ta başlayan oy verme süreci ülkelere göre değişmekle birlikte 24 Mayıs’ta sona erdi. İkinci turda yurt dışındaki 3 milyon 416 bin 98 seçmenden 1 milyon 783 bin 107’ü yurt dışı temsilciliklerinde sandık başına giderek oy kullandı. Gümrüklerde oy veren sayısı ise 112 bin 123 olarak gerçekleşti. Toplamda kullanılan oy sayısı 1 milyon 895 bin 430’u bulurken, birinci tura göre 55bini aşkın kişi sandığa gitmiş oldu. Gümrük kapılarında verilecek oylarla bu sayı artacak. 

Almanya’da 28 bin ek seçmen
Yurt dışında en fazla seçmenin bulunduğu Almanya’da sandığa gitme oranı arttı. Almanya’da 5 gün süren oy verme işlemleri 13 başkonsoloslukta ve belirlenen diğer seçim noktalarında gerçekleşti. Bir milyon 496 bin 891 seçmenin bulunduğu Almanya'da bu seçimlerde 760 bin 909 kişi oy kullanarak yüzde 50’yi aştı. Birinci turda ise 732 bin 776 kişi oy kullanmıştı. Yani ikinci turda 28 bin 115 seçmen daha sandığa gitti. 

Ülkeler yüzde 50’yi geçti
* Fransa’da 397 bin 86 seçmenden 207 bin 276’sı sandık başına gitti. İlk turda 197 bin 634’ü sandık başına gitmişti. 
* Yurt dışında en fazla seçmenin olduğu 3. ülke olan Hollanda’da ise seçmen sayısı 286 bin 753. Seçmenlerin 160 bin 824’ü sandığa giderken, birinci turda bu rakam 145 bin 111’de kalmıştı. 
* Kılıçdaroğlu’nun birinci turda yüzde 79.04’le en yüksek oy aldığı ülkelerden biri olan İngiltere’de 127 bin 250 seçmenin 68 bin 121’i sandık başına giderken birinci turda bu rakam 64 bin 48’di. 
* Kılıçdaroğlu’nun yüzde 57.6 alarak birinci çıktığı İsviçre’de ise 105 bin 820 seçmenden 66 bin 190’ı oy kullandı. Birinci turda sandığa gidenlerin sayısı 60 bin 91’di.

İki taraf da sandığa yöneldi
Yeşil Sol Parti Yurt Dışı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Evren Çevik, ikinci turda süre az olmasına rağmen katılımın yüksek olduğunu belirterek, “Görüldüğü kadarıyla hem Kılıçdaroğlu’nu hem de Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyen seçmen ikinci turda sandığa taşındı. Tahminlerimize göre 1. turda Kılıçdaroğlu’na oy vermeye gitmeyenler ikinci turda sandığa gitti” dedi. Yurt dışındaki artışın 28 Mayıs’ta yapılacak seçimlere de yansımasını beklediklerini söyleyen Çevik, “Türkiye içinde sandığa gitmeyen 8 milyonu aşkın seçmenin de Kılıçdaroğlu’na oy vermek için sandığa gideceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

Oylar Ankara’da
Yurt dışı temsilciliklerinde toplanan oylar dün hava yoluyla Ankara’ya götürüldü. Çevik, “Sandıkların kapanması ardından oy pusulaları, sandık komisyonu ve müşahitler nezaretinde mühürlenerek çuvallara konuldu. Oyları teslim alan ekipler içerisinde HDP temsilcileri, Kemal Kılıçdaroğlu’nu temsilen CHP ve İYİ parti, Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen AKP-MHP var. Oy çuvalları, Berlin, Kopenhag, Stockholm, Londra, Köln, Münih ve Lyon’dan diplomatik kargo uçağıyla Ankara’ya götürülüyor. Oylar, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO)  tutulacak. ATO’da CHP, İYİ Parti, CHP ve MHP’den 2’şer kişi sayım gününe kadar 24 saat nöbet tutacak” dedi. 

Yeşil Sol müşahidi yarıya düştü
Çevik, “Şimdiye kadar, Japonya’dan Avusturya’ya Amerika’dan Kanada’ya kadar tüm ülkelerde müşahitlerimiz görev aldı. 28 Mayıs 17:00’den itibaren de ATO’da müşahitlerimiz görev alacak” dedi. ATO’da Cumhurbaşkanı ilk tur seçimlerinde Yeşil Sol’un 400 olan müşahit sayısının 200’e indirildiğini söyleyen Çevik, “Seçim kurulunda tüm partiler eşit şekilde temsil edilmeli. Yapılan itiraz YSK tarafından ‘tüm partiler aynı sayıda müşahit bulundurursa sayım 30-35 günü bulur’ denilerek reddedildi. Bu yüzden Avrupa ülkelerinden müşahit gelmeyecek. Müşahitler Türkiye’den görevlendirilecek” dedi. 

1 müşahit 5 masaya bakıyor!
Bu sınırlandırmaya tepki gösteren Çevik, “Bu hukuk dışı bir sınırlama. Sandık güvenliğini iktidar lehine değiştiren bir durum. AKP, MHP ve CHP’nin zaten sandık kurullarında temsilcileri var. Ancak bizim Yeşil Sol Parti olarak bir temsilcimiz yok, onun yerine müşahit veriyoruz. Her sandığa bir müşahit de veremiyoruz. Bir müşahit 5 masaya bakıyor ve onların ıslak imzalı tutanaklarını topluyor” diyerek, bu durumun Yeşil Sol aleyhine olumsuz bir durum yaratacağını belirtti.

İşimiz henüz bitmedi

Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu ikinci tur için 5 gün boyunca sandık başında olduklarını ve seçmeni sandığa taşıdıklarını belirterek, “Tüm ülkelerde seçim temsilcileri, sözcüleri ve komisyonları, meclis eşbaşkanları seferberlik düzeyinde yer aldı. Soykırıma, faşizme ve diktatörlüğe karşı kararlı, güçlü, azimli bir duruşla seferber olarak çalışmalarda yer alan ve oy kullan herkese emeklerinden dolayı tekrar teşekkür ediyoruz” denildi. Seçim çalışmasının henüz bitmediğinin de altı çizilerek şu mesaj verildi: “Özgürlük, demokrasi ve aydınlık bir gelcek için yürüttüğümüz bu çalışmayı 28 Mayıs’ta ülkede gerçekleşecek oy kullanmaya güç katmak için kullanalım. Akrabalarımızı, tanıdıklarımızı arayarak sandık başına çağıralım.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.