Avrupa oyunu kullandı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Yurt dışında Cumhurbaşkanlığı seçimi için 20 Mayıs’ta başlayan oy verme süreci sona erdi. Seçmenler 5 gün boyunca oy kulladı. YSK, 24 Mayıs saat 18.24 itibarıyla yurt dışı temsilciliklerinde ve gümrük kapılarında oy kullanan toplam seçmen sayısının 1 milyon 839 bin 488 olduğunu açıkladı.

ERDOĞAN ZAMUR/ZÜRİH

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda temsilciliklerde ilk 4 gününde temsilciliklerde 1 milyon 666 bin 790, gümrük kapılarında ise 97 bin 183 seçmen oy kullandı. Temsilciliklerde oy kullanma işlemi Çarşamba akşamı saat 22.00’de sona ererken, 24 saat oy kullanılabilen gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar devam edecek. 

İsviçre’de rekor katılım
Yurt dışında sandığa gidenlerin 4 günlük sayısı ilk turu aştı. İsviçre’de 14 Mayıs seçimlerinde 105 bin 820 seçmenden 60 bin 47’si oy kullanmıştı. İkinci turda ise ilk 4 günde 61 bin 866 kişi oy kullandı. Son günde ise katılımın yoğun olduğu gözlendi. Seçmenlerin sandığa taşınması için Yeşil Sol Parti Seçim Koordinasyonu ile İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu çalışmaları da seçim boyunca devam etti. 

Sonucu gençler belirleyecek
Seçim çalışmalarında yer alan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Hüseyin Mamaklı 14 Mayıs seçimlerine oranla gençlerin katılımının yüksek olduğuna dikkat çekerek “Bu seçimin belirleyeni gençler olacak. İlk seçimde sandığa gelmeyenler yapılan haksızlık karşısında, tekçi anlayışa bir tepki olarak oy kullandı. Her alanımızda otobüsler tutup seçmenleri sandığa taşıdık. İsviçre’de tüm seçimlere göre yüksek bir katılım olması tek adam diktatörlüğünün kaybedeceğinin işaretidir. Birinci turda kazandırtmadık, bu turda da kaybettirteceğiz” dedi.

İktidardan soracak hesabımız var
Bern Konsolosluğun’da Yeşil Sol Parti sandık müşahiti olan Rabia Baldemir ise seçime katılımın yoğun olduğunu belirterek, “Kadınlar, Kürtler en çok Erdoğan iktidarı dönemde katledildi. İstanbul Sözleşmesi’nde çıkıldı. Bu iktidardan sormamız gereken bir hesabımız var. Oy kullanmaya gelen 83 yaşında bir anne bize, sandıklara sahip çıkın’ dedi. Oy vererek bu iktidarı devirip, onlardan hesap soracağız” diye belirtti.

Oy için Fransa’dan geldiler
105 bin 820 kayıtlı seçmenin bulunduğu İsviçre’de Ticono kantonunda yaşayanlar İtalya’nın Milano kentinde, Chur ve St.Gallen ve Turgau kentlerinde yaşayanlar da Avusturya’nın Bregenz kentinde oy kullandı. Cenevre’de ise 13 bin 448 kayıtlı seçmen var. Fransa’da kayıtlı seçmenlerin burada oy kullanması sayı 15 bini aştı.

AGİT ve AKPM gözleyecek

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), ilk turda olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu da izleme kararı aldı. AKPM, ikinci tur seçimleri izlemek üzere 17 kişilik bir heyeti, 26-29 Mayıs tarihlerinde seçimleri izlemek ve bir rapor hazırlamak üzere Türkiye'ye gönderiyor.
Avrupa Konseyi'ne üye 46 ülkenin ulusal parlamentolarından 306 üyeyi biraraya getiren Parlamenterler Meclisi 'nin (AKPM) Alman sosyal demokrat üyesi Frank Schwabe liderliğindeki ilk turu izleyen 17 kişilik heyet, ikinci tur seçimleri izlemek üzere, 26-29 Mayıs 2023 tarihlerinde Türkiye'ye gidiyor.
AGİT ve AKPM heyetleri, Ankara'da sandık günü oylamayı izlemeden önce cumhurbaşkanı adaylarının temsilcilerinin yanı sıra bir dizi seçim analistiyle de biraraya gelecek. Avrupa Konseyi'nin bağımsız hukuk uzmanları grubu Venedik Komisyonu'nun bir temsilcisi de ziyaret sırasında yine hukuki destek sağlayacak.
Uluslararası heyetler, bu sefer raporunu, seçimlerin hemen ertesinde, 29 Mayıs günü, Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyerek açıklayacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.