Avrupa’da festival zamanı

Dünya Haberleri —

  •  Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların geleneksel Uluslararası Kürt Kültür Festivali bu yıl da Hollanda’da yapılıyor. Avrupa’nın birçok ülkesinden Kürtler ve dostları yarın festivalde buluşuyor. 

Bu yıl 30’uncusu düzenlenen Kürt Kültür Festivali için geri sayım başladı. Festival Hollanda’nın Landgraaf kentinde yapılacak. Festivale Almanya, Belçika, İsviçre, Kuzey Fransa, Avusturya, İngiltere gibi Avrupa’nın dört bir yanından Kürdistanlılar ve dostları katılacak. Festival, “İşgale ve katliama karşı Kürdistan’ı savunalım, Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlayalım” şiarıyla gerçekleştirilecek.

Festivalde buluşalım

Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) ve bağlı federasyonlar herkesi “festivalde buluşmaya” davet etti. KCDK-E’nin açıklamasında “Avrupa’nın tüm ülkeleri ve şehirlerinden gelecek Kürdistanlılar ve dostları bu kültürel şölende yerlerini alarak hem siyasal hem de ulusal reflekslerini ortaya koyacaklar” denildi. Açıklamada, “Tüm halkımızı, devrimci, demokrat çevreleri ve barış savunucularını Zap direniş ruhuyla festivale katılmaya çağırıyoruz” denildi.

Direnişi birlikte büyütelim

Hollanda Demokratik Kürt Toplum Konseyi (DEM-NED), Almanya Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED) Belçika Kürdistan Toplulukları Konseyi (NAV-BEL), İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) de yazılı açıklamalarla festivale katılım çağrısında bulundu. Açıklamalarda “Direnişi büyütmek, sömürgeciliğe ve ortaklarına karşı güçlü bir duruş ortaya koymak için Landgraaf’ta olalım” mesajı verildi.

Şehitlere adandı

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da bu yılki festivalin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile Zap, Metina ve Avaşin şehitlerine adandığını hatırlatarak, “Tarihi bir süreçten geçiliyor. Bu sorumlulukla tüm Kürdistanlıları ve dotlarımızı festivalde buluşmaya davet ediyoruz” dedi. 

30.’cu yıla özel konsept

Tüm hazırlıkların tamamlandığını aktaran Göksungur, “Halkımızı ve dostlarımızı bekliyoruz” diye konuştu. Zengin bir kültür programı olan festivale ilişkin Göksungur, “Sahne konsepti 30. yıla özel olarak Kom’lardan oluşturuldu. Festival açılışı Dengbejler ile yapılacak. Kürdistan’dan davet edilen 16 kişilik Koma Ma ekibi, Koma Rojhilat, Koma Şengal ve Rêya Heq sahne alacak. Kürdistani renklerin, kimliklerin ve kültürlerin buluşması olacak” dedi. 

Program oldukça zengin

En yüksek katılımı Almanya’dan beklediklerini de ifade eden Göksungur, festival programına ilişkin şu detayları da paylaştı:

*  Dört parça Kürdistan’dan konuşmacıların olacağı festival, ulusal ve kültürel bir şölen havasında geçecek. 

*  Festival günü Kürdistan’ın farklı parçalarından gruplardan yaklaşık 120 sanatçı sahne alacak. 

*  Avrupa’dan Afrika’ya Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çalışma yürüten Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nde yer alan onlarca tanınmış şahsiyet de festivale katılacak, temsilciler sahnede konuşma yapacak.  

*  Festivale ev sahipliği yapan Landgraaf kentinin belediye başkanı ve tüm parlamenterleri davet edildi.

*  5 Ağustos’tan beri OPCW binası önünde nöbet eylemini sürdüren şehit yakını Xoşnav Ata da festivalde bir konuşma yapacak.

*  Misafir edilen 35 yazarın okurlarla buluşacağı bir “Yazarlar Çadırı” olacak.

*  Çocuklar için tasarlanan, içinde oyun alanlarının da bulunduğu bir “Çocuk Köyü” kurulacak.

*  Amele’nin ‘Kıl Çadırı’nın da içinde bulunduğu “Kürdistan Köyü” de olacak.

* Misafirleri karşılayacak, araçları yönlendirecek 500 kişilik görevli ekibi oluşturuldu.  HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.