Avrupa’dan üç heyet Güney’de

Dünya Haberleri —

Avrupa’dan Güney Kürdistan’da giden 7 kişilik “Kürdistan’ı Savunmak İçin Barış Heyeti” YNK temsilcileriyle de görüştü. 

Avrupa’dan Güney Kürdistan’da giden 7 kişilik “Kürdistan’ı Savunmak İçin Barış Heyeti” YNK temsilcileriyle de görüştü. 

  • Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Avrupa’dan 3 heyet Güney Kürdistan’da temaslarda bulunuyor. Bir heyet diplomatik temaslarda bulunarak KDP, YNK, Goran gibi partilerin temsilcileriyle görüştü. Yaklaşık 100 enternasyonalistin yer aldığı 2 ayrı heyet de bir dizi görüşmede bulundu. 

ERKAN GÜLBAHÇE

Farklı ulus ve mesleklerden 7 kişilik “Kürdistan’ı Savunmak İçin Barış Heyeti”, Türk devletinin işgal saldırılarının durdurulması için 6 Haziran’dan beri Güney Kürdistan’da temaslarda bulunuyor. Heyet içerisinde; Kürdistan İslam Toplumu (CÎK) Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, siyasetçi-Prof. Dr. Salar Basira, Orta Anadolu Kürtleri Platformu’ndan (PKAN) doktor Zeynep Binici, danışman Ronak Azîz, Hollanda Linangan Vakfı’ndan sanatçı Glorioso Jun Saturay, İlerici Enternasyonal Sözcüsü Daniel Kopp ve siyasi gözlemci aynı zamanda gazeteci olan Yılmaz Pêşkevin Kaba yer alıyor. 

KDP’yle de görüşüldü

Heyet Pazartesi günü Özgürlük Partisi (Partiya Azadî û Demokrasiyê a Kurdistan), Kürdistan Komünist Partisi (Partiya Komûnîst a Kurdistan) ve Kürdistan Emekçi Partisi (Partiya Zehmetkêş a Kurdistan) ile görüşme yaptı. Heyet dün de Kürdistan Parlamentosu’nda grupları bulunan Goran Partisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) yetkilileri ile görüştü.

Kürtler anlaşmazlıklarını gidermeli

Gazetemize konuşan heyet üyesi Yılmaz Pêşkevin Kaba, halkın işgal saldırılarını kabul etmediğini ve tepkisini eylemlerle gösterdiğini dile getirerek, “Kürtler aralarındaki anlaşmazlıkları artık çözmeli. Türkiye de Güney Kürdistan’dan çekilmeli” dedi.  

Enternasyonalistler yaralılarla görüştü

Avrupa ve Latin Amerika’daki birçok yerden 100’e yakın enternasyonalist de iki ayrı grup olarak Güney Kürdistan’da bir dizi temasta bulunuyor. “Kürdistan için Yürü” şiarıyla Güney’de bulunan grubun içinde Almanya, Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya’nın özerk bölgeleri Bask, Valensiya, Galiçya gibi yerlerden 70 enternasyonalist yer alıyor. 1 Haziran’da Türk devletinin işgal saldırısını protesto için yapılan yürüyüşe katılan enternasyonalistler; 5 Haziran’da ise Binarê Qendîl bölgesine gitti, Türk devletinin saldırılarında yaralanları, şehitlikleri ve belediye binasını ziyaret etti.

Valensiya’dan Güney’e gitti

Valensiya’dan Güney Kürdistan’a giden enternasyonalist grubun içinde yer alan Oriol Gomes (27), işgal karşıtı yürüyüşün engellendiğini hatırlatarak, “KDP güçleri yürüyüşü durdurmak için havaya ateş açtı. Engellenince Süleymaniye’ye geri dönmek zorunda kaldık” dedi. 

Özgürlük mücadelesi yalnız değil

Engellemelere rağmen amaçlarına ulaştıklarını belirten Gomes, “Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin yalnız olmadığını, çok farklı ülke ve coğrafyalardan gelen insanlar tarafından sahiplenildiğini gösterdik. Ve bu duruşumuz KDP yetkililerinde korkuya yol açtı” ifadelerini kullandı. 

Vahşete yeniden tanık olduk

Bir haftadır Süleymaniye’de Türkiye’nin saldırılarında mağdur edilen insanları ziyaret ettiklerini anlatan Gomas, “Türkiye’nin bombardımanları sonucunda hasar gören yerleri de ziyaret ettik. Burada yaşanan vahşete bir kez daha tanıklık ettik. Saddam rejiminin vahşetine tanıklık ettik. Kimyasallarla yok edilen Halepçe’yi gördük. Ve bugün Türk devleti tarafından Kürdistan’ın evlatlarına karşı aynı şekilde kimyasallarla saldırılar düzenlendiğine tanıklık ediyoruz. Bir kez daha yaşatılan vahşeti yerinde görmenin utancını yaşadık” diye konuştu. 

Rojava’ya geçişleri engellendi

“Uluslararası Çalışma Tugayı” isimli diğer enternasyonalist grup da 26 kişiden oluşuyor. Uluslararası Dostluk Ağı’nın çağrısıyla Güney’e giden bu heyette Avrupa ve Kuzey Amerika’dan enternasyonalistler yer alıyor. Heyet üyelerinin Pazartesi günü Güney Kürdistan’dan Rojava’ya geçişi keyfi biçimde engellenmişti. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.