Bajêr hepimizin hikayesi
Kadın Haberleri —
- Bajêr’i hayata geçirmekteki en büyük amacım benim gibi çıkmazlarda kalan kız çocuklarına, kadınlara bir fırsat sunabilmek. Bir umut olabilmek. Bajêr bu nedenle hepimizin hikayesi. Ben hepimiz içinde eline kaderini değiştirme fırsatını söke söke alan biriydim, ya diğerleri? İşte benim yatırımcı ve girişimci hikayem tam olarak bu kolektif fedakârlıkla başladı.
- Dinlediğim bir tek ses var, o da kendi sesim. Bankacısından avukatına, tasarımcısından üreticisine, operatörüne kadar cinsiyetçi yaklaşımlarla karşılaştım. Erkeklerin kendilerini bu sektörde tanrı olarak görüp beni de güzel bir obje gibi görme eğilimleri; yapılan anlaşmalar, pazarlıklar ve görüşmeler sonunda değişti.
ROJDA OĞUZ
Kürt motiflerinin yer aldığı ve adı Kürtçe ‘şehir’ anlamına gelen saat markası Bajêr, erkeklerin hâkim olduğu bir sektörde Kürt bir kadının yaratıcılığı ve girişimiyle 2019 yılında ortaya çıktı. Covid-19 pandemisi nedeniyle üretim ve satış planları iki sene ertelenmek zorunda kalınan Bajêr, 21 Mart 2022’de online satışa başladı ve başarıyla yoluna devam ediyor. Bajêr’in sahibi ise Suruçlu Leyla Turanalp Uysal.
2012’den bu yana ABD’de yaşayan ve burada hem eğitimine devam eden hem de iş hayatına kendi halkının renk ve motifleriyle atılan Uysal, "Zorluklar beni güçlendirdi ve Amerika'da edindiğim bilgi birikimi, kendi markamı yaratmam için bana cesaret verdi. Şimdi, bu cesareti genç Kürt kadınlarla paylaşmak, kendi potansiyellerini keşfetmelerine rehberlik etmek istiyorum" diyor. Uysal’ın Bajêr serüvenini ondan dinleyelim.
Urfa'nın Suruç ilçesinde doğman ve büyümen, zorlu yaşam şartlarına karşı gösterdiğin direnç ve doğaya olan sevgin gerçekten etkileyici. Çevre ve doğa konusundaki hassasiyetin, yaşadığın zorluklara karşı direncini artırmış gibi görünüyor. Bunlar senin hakkında bildiğim şeyler. Senin ağzından seni tanıyalım mı?
Ben Urfa’da doğmuş, 20 yaşıma kadar da orada yaşamış bir Kürt kadınıyım. Ortalama her Kürt kadınının, çocuğunun yaşadığı sorunları yaşadım elbette. Nefret edemiyordum. Gördüklerim yüzünden nefret duygusunu bir türlü edinemiyordum. Bunu doğaya olan sevgiye dönüştürüp orada kendime güvenli bir köşe kurdum. Liseyi bitirene kadar karşılaştığım zorluklardan bahsetmek istemiyorum. Tek söyleyeceğim, sınıfımın tek kızı olarak mezun oldum, ve mezun olana kadar gerçekten gerek akrabalarım, gerekse ilçedeki güvenlik güçleri tarafından birçok fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldım.
2008-2012 yılları arasında okuduğum Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden mezun olduktan sonra, Amerika’ya gitme kararı aldım ve aynı sene içinde Cambridge'de dil okuluna başladım. Bir yıl sonra evlenip aile kurma sürecine girdim. 6 ve 8 yaşında iki çocuğum var.
Çocuklar okula başladıktan sonra, ben de okula dönmeye karar verdim. 2022’de yaptığım ilk ve tek tercihim olan Harvard Üniversitesi Tasarım Fakültesi’nde tasarım, iklim, ekoloji ve ekolojik çevre onarımı alanlarında mastera başladım. Bu sene mezun oluyorum. Bu arada geçtiğimiz Aralık ayında yine ilk ve tek tercihim olan Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde, Çevre Politikaları ve Çevre Planlama Programı’na 5 yıl tam burslu doktora kabulü aldım. Yine aynı okul tarafından prestijli MIT Presidential Fellowship Ödülü'ne layık görüldüm