Bakan Şukri, ‘karşılıklı saygı’ dedi

Dünya Haberleri —

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şukri,  Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şukri, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

  • Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Şam ziyareti ardından Adana’ya geçti. Mevkidaşı Çavuşoğlu ile deprem bölgesini havadan inceleyen bakan, Türk-Mısır ilişkileri için karşılıklı saygı vurgusu yaptı. İkili görüşmelerin bakan yardımcıları düzeyinde devam edeceği açıklandı.

Mereş merkezli yaşanan ve 44 binden fazla insanın ölümüne neden olan deprem felaketi, diplomatik alanda önemli bir hareketliliğe yol açtı. Ortadoğu’da etkin güçler Suriye ve Türk devleti ile tekrar görüşme ve diplomatik temasa başladı. Suriye ile yakınlaşma sinyalleri veren Arap Ligi heyetinin ardından, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şukri Şam’a yaptığı ziyaret ardından Türkiye’de deprem bölgelerini inceledi, yardım taşıyan Mısır gemisinin Mersin limanına ulaşmasını yerinde takip etti. 

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şukri, 10 yılın ardınan Türkiye’ye giden ilk üst düzey yetkili oldu. Mısırlı Bakan, Şam ziyaretinin akabinde Adana’ya geçerek Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile depremin etkilediği bölgeyi havadan inceledi. Ardısıra gittiği Mersin limanında Mısır’dan gelen insani yardım gemisini karşıladı.

İki bakan 2013’ten sonra Türkiye’de gerçekleşen ilk ikili görüşmeyi Adana Havalimanı’nda yaptı. Görüşmelere ilişkin basın açıklaması ise Mersin Uluslararası Limanı’nda gerçekleştirildi. Türk bakan Çavuşoğlu, ilişkilerin geliştirilmesi için yapılacak görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirterek Türk halkının yardımına koşan Mısır ile ilişkilerde “yeni sayfalar” açıldığını iddia etti.

‘İki ülke halklarının beklentilerine cevap’

Mısır Dışişleri Bakanı tarafından basına yapılan açıklamada Türk devleti ile ilişkiler konusunda gelişme olduğu vurgusu vardı. Ortak tarih vurgusu yapan Şukri, depremin yaralarının sarılması sürecinde, Türkiye’nin yanında olacaklarını kaydetti.

“İkili ilişkilere gelince, ilişkilerimizi iyi düzeyde ve daha iyi olma yolunda olduğunu belirtmek isterim” diyen Şukri, Çavuşoğlu ile görüşmesinde bundan sonraki süreci ve normalleşmenin nasıl bir çerçeveye oturacağı konusunu ele aldıklarını söyledi.

Mısırlı Bakan, “Burada yine en önemli konulardan biri siyasi iradeye uygun şekilde çok güçlü bir temel oluşturmak. Bu temel sayesinde iki ülke halklarının beklentilerine yanıt vermek. Şimdi önemli olan ilişkilileri eski düzeyine ve buradan da daha iyi bir seviyeye getirmektir” ifadelerini kullandı.

Karşılıklı saygı ve çıkara dayalı bir siyasi çerçevenin belirlenmesi gerektiğini, her iki ülkenin de bu yönde siyasi irade taşıdığını kaydeden Şukri, var olan sorunların çözümü için bu temele gereksinim olduğunu kaydetti. Mısırlı Bakan, iletişime şeffaf bir şekilde devam edeceklerini söyledi.

Bakan yardımcıları görüşecek

2021’de önce Kahire’de sonra Ankara’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşen görüşmelerden somut bir sonuç çıkma Türk tarafının ilişkilerin kriz öncesi döneme getirilmesi için umutlu olduğu anlaşılıyor. 

Ankara-Kahire arasında üçüncü görüşmenin ev sahibinin Mısır olması ve tarihin de Mısır Dışişleri Bakanlığı’nca Türk tarafına önerilmesi bekleniyor. Bu görüşmenin Türkiye’de yaklaşan seçimlerin öncesinde olup olmayacağı ilerki haftalarda belli olacak. Türk iktidarının beklentisi Mısır’la yapılan görüşmelerden somut bir ilerlemenin çıkması.

Çavuşoğlu bu yöndeki beklentisini, “Bu konuda yardımcılarımız daha önce 2 defa bir araya gelmişti. Tekrar bir araya gelmelerinde fayda var. Sadece fotoğraf vermek için bir araya gelmenin bir anlamı yok, bu yetmez” diyerek ifade etti.

Ankara, Kahire ile sürecin daha hızlı ilerlemesi, iletişimin daha etkin olması için diplomatik ilişki düzeyinin bir an önce maslahatgüzardan büyükelçiye düzeyine çıkmasını istiyor. Bu yöndeki önemli mesajını da 2022’de Kahire’ye büyükelçi düzeyindeki Salih Mutlu Şen’i atayarak vermişti. MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.