Barzani gizlice Tahran’a gitti

Dünya Haberleri —

.

.

  • Irak'ta 10 Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerin üzerinden 7 ay geçse de henüz bir hükümet kurulamadı. Kriz devam ederken KDP Genel Başkanı Mesud Barzani’nin İran’a 2 günlük gizli bir ziyaret yapması dikkat çekti.

Irak'ta genel seçimlerden birinci çıkan Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda Sadr, geçtiğimiz günlerde istediği "ulusal çoğunluk hükümetini" kuramadığı için 30 günlüğüne müzakerelere ara vereceğini duyurmuştu. 329 sandalyeli meclisin 75 vekiline sahip Sadr, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünnilerle üçlü ittifak kurmuş, ancak bu ittifak, hükümeti kurmak için yeterli vekil sayısı olan 220'ye erişememişti. 

Sadr muhalefete yaslandı

Mukteda Sadr hükümeti kurmak için girişimlerde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı. Geçtiğimiz günlerde de Sadr, 30 günlük hükümet kurma çabalarından vazgeçtiğini açıkladı. 

Arap basınında çıkan haberlerde ise “Sadr’ın hükümetin kurulmasını istemediği, bu durumdan kaçmayı ve hükümet kurma görevini rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi’ne bırakmayı tercih ettiğini gösteriyor” deniyor. 

Bağımsız vekiller iş basında

Öte yandan İran’ın destek verdiği Şii Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri El Maliki’yi destekleyen bağımsız milletvekilleri ise yeni bir başbakan adayını önereceklerini ancak bu kişinin, Sadr’dan uzak ve muhaliflere yakın biri olacağını açıkladı. Basında bu girişime dair şu yorum öne çıktı: “Bağımsızlar, Nuri El Maliki’ye yakın yeni bir başbakan adayı önermek için yeni bir girişim fırsatı yakaladı. Bağımsızlar böylece Sadr’ın bu durumdan kaçmasına ve hükümet başkanının seçilmesi için yeniden süre vermesini sağlamaya çalışıyor.” 

İran’la pazarlık mı yaptı?

Öte yandan Sadr’ın müttefiklerinden KDP Genel Başkanı Mesud Barzani’nin gizli bir şekilde Tahran’ı ziyaret ettiği ve 2 gün orada kaldığı öğrenildi. Bu bilgiyi Iraklı gazeteci Ehemd Mula Telal, katıldığı bir televizyon programında açıkladı. Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan yeni hükümetin kurulması ve cumhurbaşkanının yeniden seçilmesi krizi, İran, Kürdistan Bölgesi ve Bağdat arasındaki diplomasi trafiğini arttırdı. 

Ancak KDP ile ortak hükümet kurmak isteyen ancak bunu başaramayan Şii Sadr, İran’a yakın bir politika izlemiyor. Sadr’ın en büyük rakibi Şii Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri El Maliki Tahran’a yakın bir isim.

BAĞDAT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.