Basın örgütleri Türkiye’ye gidiyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Uluslararası basın örgütleri, AKP-MHP iktidarı tarafından hazırlanan “sansür yasası”na ortak bir açıklamayla tepki gösterdi. Bir heyetin önümüzdeki hafta Türkiye’ye gideceğini de duyurdu. 

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) da aralarında bulunduğu 21 basın örgütü, AKP-MHP iktidarının hazırladığı 40 maddelik “sansür yasası”nın serbest bilgi akışını suç haline getireceği uyarısında bulundu. Açıklamada, “Muğlak bir ifade ile oluşturulmuş olan dezenformasyon ve ‘kasıt’ tanımlarıyla, Türkiye’nin son derece siyasallaşmış yargısı tarafından denetlenen tasarı, milyonlarca internet kullanıcısını da cezai yaptırım riskiyle karşı karşıya bırakacak ve 2023 seçimleri öncesinde kapsamlı bir sansüre ve otosansüre yol açabilecektir” denildi. 
Açıklamada ayrıca medya özgürlüğü ve insan hakları örgütlerinden oluşan bir konsorsiyumun, dezenformasyon yasa tasarısının sonuçlarını siyasetçiler ve medya paydaşlarıyla tartışmak ve bağımsız gazetecilerin özgür ve adil seçim ilkelerine uygun olarak kamu meselelerini haberleştirmede karşılaştıkları zorlukları ele almak üzere 12-14 Ekim tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edeceği de bildirildi.

21 basın örgütü
Açıklamayı imzalayan basın örgütleri şunlar: “Amerika PEN, Article 19, Articolo 21, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Danimarka PEN, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Gazetecilikte Kadınlar Koalisyonu (CFWIJ), Güneydoğu Avrupa Medya Kurumu (SEEMO), İngiltere PEN, İsveç PEN, Norveç PEN, Özgürlük Evi (FH), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı (CRNI). HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.