Başûr'da üniversiteli protestosu

Dünya Haberleri —

  • Federe Kürdistan'daki üniversite öğrencileri, harçların ödenmemesini protesto için 21 Kasım'dan beri gösteriler yapıyor. Asayiş güçlerinin müdahalesi sertleşince protestolar da yayıldı. Öğrenciler, saldırılara rağmen dün de Hewlêr, Soran, Silêmanî, Helebce, Germiyan ve Raperîn’de sokaklardaydı.

 

Federe Kürdistan'da ekonomik krizi bahane eden KDP liderliğindeki hükümet, 2015'tenberi üniversite öğrencilerinin harçlarını ödemiyor. Süleymaniye, Raperîn, Germiyan, Koye ve Soran üniversiteleri öğrencileri, harçların ödenmesi talebiyle 21 Kasım’da protesto eylemleri başlattı. Alanlara çıkan öğrenciler, KDP güçlerinin saldırılarına maruz kaldı. Önceki gün yapılan saldırıda, çok sayıda öğrenci yaralandı, gözaltına alındı. Öğrenciler dün yine alanlara çıktı.

Silêmanî'de (Süleymaniye) dün bir araya gelen öğrenciler, protesto eylemi gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinde valilik önünde başlayan eylemde binlerce öğrenci Sera Kapısı’na doğru yürüyüşe geçti. Güvenlik güçleri öğrencilerin yürüyüşüne gaz bombalarıyla saldırarak ve ateş açarak Sera Kapısı’na ulaşmalarını engelledi. Gaz bombaları nedeniyle çok sayıda öğrenci yaralandı ve nefes almakta zorluk çekti. Protesto esnasında basın açıklaması yapan öğrenciler, “2014’te Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını kesmesi ve IŞİD savaşı nedeniyle durdurulan bursların tekrar ödenmesini istiyoruz. Çünkü öğrenciler ekonomik sıkıntı yaşıyor. Az da olsa bu burslar sayesinde ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabiliyor. Bu nedenle ilgili taraflardan en kısa zamanda taleplerimize yanıt vermesini bekliyoruz” dedi. Süleymaniye Üniversitesi Teknik Enstitüsü’nde dün gerçekleştirilen protestoya yapılan saldırıya işaret eden öğrenciler, “Biz bu tür istenmeyen olayların yaşanmasını istemiyor, taleplerimizi medeni bir şekilde dile getiriyoruz. Ancak güvenlik güçlerinin de sert müdahalesini kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Haber hazırlanırken Öğrenciler ile polis arasındaki gerginlik sürüyordu.

Germiyan bölgesi ile Raperin ve Çemçemal’de de üniversite öğrencileri aynı amaçla gösteri yaptı.

Hewlêr (Erbil) Koya ilçesi ve Helebce'deki (Halepçe) üniversite öğrencileri de dün protesto gösterileri düzenledi.

Hewlêr’de binlerce öğrenci 100 Metre karayolunda yürüyüşe geçti. Protesto gösterileri Yüksek Öğretim Başkanlığı binası önünde devam ediyordu. Öğrenciler protesto gösterilerinde haklarını talep eden sloganlar atıyordu.

Burslar, şehir dışından gelen ve yurtlarda kalan öğrencilere 100 bin dinar, yurtlarda kalanlara 60 bin ve kendi ilinde okuyan öğrencilere ise 40 bin dinar olarak ödeniyordu.

HEWLÊR

 

Kuzey Kürdistanlı aileye sınır dışı

Hewlêr Asayişi, Kuzey Kürdistanlı iki çocuklu bir aileyi sınır dışı etti. Aile, soğuk havaya rağmen Hewlêr ve Süleymaniye sınırları arasındaki Dêgela’da bekliyordu. Güngör Alp adlı bir yurtsever de sınır dışı edilmekle tehdit edildi.

Hewlêr güvenlik güçleri, Türk devletinin baskısıyla göç eden Kuzey Kürdistan yurttaşları yeniden sınır dışı etmeye başladı. Hasan Kaçar isimli bir yurttaş, eşi ve iki çocuğuyla birlikte dün zorla otomobile bindirilerek Süleymaniye sınırındaki Dêgela noktasına bırakıldı. Kaçar'ın Rojnews'e verdiği bilgilere göre; 2015'ten itibaren Hewlêr’de yaşıyorlardı. Kürt siyasi davası nedeniyle 12 yıl Türk devletinin hapishanelerinde kaldığını belirten Hasan Kaçar, ağır kronik rahatsızlığı nedeniyle 2014'te birkaç hasta tutsakla birlikte üzerine cezaevinden tahliye edildikten sonra Güney Kürdistan’a geçtiğini söyledi. Kaçar, KDP’ye ait bir cezaevinde hayatını şüpheli bir şekilde kaybeden Mexmûrlu yurttaş Metin Adugît’in otopsisine katıldığı için Hewlêr Asayiş ve Parastin tarafından sürekli baskı ve sınır dışı bırakılma tehdidine maruz kaldığını belirterek, Hewlêr’de kendisine sürekli ajanlık dayatması yapıldığını ifade etti.

Asayiş ve Parastin’ın aynı nedenle Mart'tan itibaren Hewlêr’den ayrılmasını istediğini, ancak kendisinin bunu kabul etmediğini belirten Kaçar, “Bugün ikamet adresimize bir sorun var gerekçesiyle gelmemiz söylendi. Gittiğimizde bize İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla ailemizin sınır dışı edileceği bildirildi” dedi.

Kaçar, eşinin iki ay önce ikametgahını yenilediğini ve 550 dolar istendiğini, ancak aile sınır dışı edilince onun da ikametine el konulduğunu ifade etti.

Hewlêr’deki Birleşmiş Milletler ofisine ulaşmak istediklerini, ancak telefonlarına cevap verilmediğini kaydeden Kaçar, soğuk havaya rağmen Dêgela kontrol noktasının önünde bir çözüm bulmak için beklemeye devam ettiklerini söyledi.

HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.