Bayern AG’ye kimyasal protestosu 

Dünya Haberleri —

  • Kürt ve enternasyonalist gençlerin Almanya’da gerçekleştirdiği Uzun Yürüyüş 6. gününe girdi. Uzun Yürüyüş eylemcileri dün Türk devletine kimyasal satan ilaç ve kimya şirketi Bayern AG’nin Leverkusen’deki merkezi önünde bir gösteri yaptı. 

BERFİN DENİZ/LEVERKUSEN

Beyaz tulumlar giyen Kürt ve enternasyonalist gençler, Türk devletinin kimyasal saldırı ve katliamlarına dikkat çekmek için beyaz tulumlar giydi. Gençler burada Medya Savunma Alanları’nda gerçekleştiren saldıları temsilen bir tiyatro da sergiledi. Oyunda sirenlerin çalması ile beraber sarı renkli gazlar yayılmaya başladı. Gazların salınımı ile birlikte beyaz tulum giyen eylemciler yere yattı. Eylemcilerin dakikalar boyunca yerde yattığı sırada ise sık sık “Zap, Avaşin, Metina” ve “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı. Göstericilerin mekap ayakkabılarıyla zafer işareti yapması da dikkat çekti.

Halepçe’ye atılan gaz da burada üretilmişti

Kürt, Katalan, İtalyan, Alman ve Fransız gençlerden oluşan göstericiler açıklamalarında ise Bayern AG’nin, Ludwigshafen merkezli  BASF ile birlikte dünya çapında despotlar için kimyasal silahlar ürettiğine dikkat çekerek, “Halepçe Katliamı’nda binlerce Kürt’ün katledilmesine yol açan kimyasal maddeler de bu fabrikalarda üretilmişti” dedi. Gençler, Bayern AG’den savaş bölgeleri için kimyasal madde üretmeye son vermesini talep etti.

Kimyasal saldırılar soruşturulmuyor 

Gençler, Türk devletinin işgal saldırılarında yaklaşık 5 aydır toplam 1762 kez kimyasal silah kullanmasına rağmen hiçbir uluslararası kuruluşun inceleme ve soruşturma başlatma gereği duymadığına tepki göstererek “Dün Halepçe’ye karşı sergilenen ilgisizlik ve duyarsızlık bugün devam ediyor” dedi.

Alman hükümetinin Erdoğan rejimiyle yakın iş birliğine de tepki gösteren eylemciler, “Bu kirli politikadan dolayı her gün binlerce insanın hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bunun en son ve canlı örneği Kürdistan dağlarında Alman üretimi olan kimyasallarla Kürt gerillalarının katledilmesidir” ifadelerini kullandı. 

Gençler protesto eyleminden sonra Köln-Mülheim’e doğru 20 km yol katetti. Köln-Mülheim’de ara verecek olan gençler Akşam Mülheim Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde “Toplumsal Cinsiyet” konulu seminer ve tiyatro gösterimi gerçekleştirdi. Gençler bugün Aachen kent merkezindeki kitlesel yürüyüş yapacak ve akşam moral düzenleyecek. Uzun Yürüyüş’e katılanlar ardından da Cumartesi günü Hollanda’da gerçekleşecek 30. Avrupa Kürt Kültür Festivali’nin yolunu tutacak. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.