Dram sürüyor: 10 bin mülteci kamplarda

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, Belarus-Polonya sınırındaki dramın devam ettiğine dikkat çekerek, “Kürtlerin de aralarında olduğu 10 bine yakın mülteci kamplarda ağır şartlarda yaşam mücadelesi veriyor” dedi. 

ERKAN GÜLBAHÇE

Son yıllarda ekonomik kriz, işsizlik ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle Güney Kürdistan’dan Avrupa’ya doğru yoğun bir göç olduğuna dikkat çeken KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, “Güney hükümeti göçün nedenlerini iyi irdelemeli ve mülteciliğe yol açan nedenler ortadan kaldırmalı” dedi.

Belarus ile Avrupa Birliği üyesi Polonya sınırı arasında ağır bir insanlık dramı yaşanıyor. Güney Kürdistan ve Rojava’dan binlerce mülteci Avrupa ülkelerine geçmek isterken Belarus-Polonya sınırında mahsur kalmış, insanlık dışı uygulamalara maruz kalmıştı. Kürdistanlıların sorunlarını yerinde tespit etmek ve destek olmak için daha önce bölgeye de giden Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, 3 ay önce gibi olmasa da sınır hattındaki dramın devam ettiğini söyledi. 

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus

Ağır kış şartları zorluyor 

Ağır kış şartları nedeniyle sınır hattında çok fazla mülteci kalmadığını, çoğunluğunun sınır dışı edildiğini bir kısmının da Polonya’daki kamplara götürüldüğünü aktaran Karamus ulaştıkları bilgileri gazetemizle paylaştı: 

* Belarus’daki kamplarda 5 ile 7 bin arasında mültecinin yaşadığı bilgilerini ulaştık. 

* 2-3 bin arası mülteci Polonya’daki kamplara yerleştirildi.

* Avrupalı yetkililerinin gayrı resmi açıklamalarına göre son üç ayda Belarus’tan Avrupa’ya 10-15 bin arası mülteci geçiş yaptı. 

* 8 bin mülteci Almanya’da iltica talebinde bulundu. 

Sınırları aşmak kolay değil

“Tabi sınırdan geçişler normal şekilde olmuyor” diyen Karamus, “Bundan dolayı sınırda soğuktan, açlıktan, hastalıktan gerekse sınır güvenlik güçlerinin müdahaleleri sonucu birçok ölüm yaşandı. Daha önce Güney Kürdistanlı 12 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini belirtmiştik. Bunların cenazelerinin bir bölümü Polonya’da bir bölümü de Kürdistan’a götürülerek defnedildi” diye ekledi. 

Kamplar ziyarete kapalı

Belarus’daki kampların görüşmelere kapalı olduğunu ve bu nedenle oradaki göçmenlerle iletişim kuramadıklarını ifade eden Karamus, “Rusya’da bulunan KNK Temsilciliği’nin Belarus yetkilileri ile görüşerek mülteci kamplarını ziyaret etme talebi tüm çabalara rağmen sonuçsuz kaldı. Oradan sağlıklı bilgi alınamıyor” dedi. 

Polonya’daki kamplarda kalan mültecilerin durumunu ise direkt olmasa da göçmenlere yardım eden sivil toplum örgütleri üzerinden takip ettiklerini anlatan Karamus, “Kamplarda yaşamlarını idame etmekte zorlanan mültecilerin durumu çok da iç açıcı değil” dedi. Mültecilere yardım etmek için girişimlerini sürdürdükleri bilgisini veren KNK Eşbaşkanı  “Heyva Sor a Kurdistan’ın da bu konuda önemli bir rolü var” şeklinde konuştu. 

Belarus-Polonya sınırında mahsur kalan 4 bine yakın mültecinin Irak’a geri döndüğüne dair basında çıkan haberlere deişaret eden Karamus, “Ancak biz bu bilgiyi henüz doğrulatamadık” dedi. 

Sebepler ortadan kalkmalı

Son yıllarda ekonomik kriz, işsizlik ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle Güney Kürdistan’dan Avrupa’ya doğru yoğun bir göç olduğuna dikkat çeken KNK Eşbaşkanı, “Güney hükümeti göçün nedenlerini iyi irdelemeli, siyasi, ekonomik, demokratik düzeltmelere gitmeli. Mülteciliğe yol açan nedenler ortadan kaldırmalı” dedi. Karamus, göçün önüne geçebilmek için Hewlêr hükümetiyle temasa geçmek istediklerini ancak girişimlerinin karşılıksız kaldığını da aktardı. 

Halkımızı yalnız bırakmayacağız

“KNK olarak halkımızdan Kürdistan’ı terk etmemelerini istiyoruz. Bu konudaki tavrımız nettir” diyen Karamus “Ancak farklı nedenlerle Kürdistan’ı terk etmek zorunda kalan insanlarımızı tabi ki yalnız bırakmayacağız. Mültecilere yardım konusunda çalışma yürüten kurum ve kuruluşlarla birlikte çabamız sürecek” ifadelerini kullandı.

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.