‘Benim acım senin silahın değil’

Dünya Haberleri —

İfNotNow ve Barış İçin Yahudi Sesi Gazze'deki savaşı protesto ediyor Foto: AFP

İfNotNow ve Barış İçin Yahudi Sesi Gazze'deki savaşı protesto ediyor Foto: AFP

  • İsrail ve Gazze’de dökülen kanın son bulması ve ateşkes için ABD’deki Yahudi sivil toplum kuruluşlar da Beyaz Saray’ın önünde yaptıkları eylemde, "Savaşa hayır, ayrımcılığa hayır", "Benim acım sizin silahınız değil", "Gazze’de soykırımı durdurun" pankartları açtı. Polis 15 eylemciyi gözaltına aldı.  
  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de yaşanan insani felakete ara çözümler üretmek için acil toplantı halinde. BM Genel Sekreterinin, ‘yardımları pazarlık konusu yapmayın’ çağrısına rağmen yeter sayıya ulaşamayan oylamalar devam ediyor. Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısı reddedildi.
  • Esirler konusunda açıklama yapan Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, sayının 200-250 arası olduğunu söyledi. Ebu Ubeyde; “Esir alınanlar arasında, bir grup yabancı ülke vatandaşı da var. Onlar bizim misafirimiz, onları korumaya çalışıyoruz ve uygun zamanda serbest bırakılacaklar” dedi. 

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas’ın rehineleri derhal serbest bırakması, İsrail’in de Gazze’ye insanı yardım erişimini engellememesi çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Guterres, yaptığı son açıklamada, “Ortadoğu'da uçurumun eşiğinde olduğumuz bu dramatik anda, BM Genel Sekreteri olarak iki güçlü insani çağrıda bulunmak benim görevimdir. Hamas’ın rehineleri koşulsuz olarak derhal serbest bırakması gerekiyor. İsrail, Gazze'deki siviller için insani yardım erişimini sağlamalıdır. Gazze'de su, elektrik ve diğer temel kaynaklar tükeniyor. BM’nin Mısır, Ürdün, Batı Şeria ve İsrail'de gıda, su, gıda dışı ürünler, tıbbi malzeme ve yakıt stokları bulunmaktadır. Bu ürünler birkaç saat içinde gönderilebilir. Malzemelerin Gazze şehrine ve Gazze genelinde ihtiyaç sahiplerine güvenli bir şekilde ve hiçbir engel olmadan ulaştırması gerekiyor. Bu iki konu pazarlık malzemesi haline getirilmemeli” dedi. 

"İnsani ateşkes" çağrısı reddedildi
15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde, Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla yeterli kabul düzeyini bulamadığı için reddedildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı. BMGK'de bir karar tasarının onaylanabilmesi için en az 9 'evet' oyu alması gerekiyor ve daimi üyelerden hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

ABD'li Yahudi örgütlerinin WASHİNGTON'da savaş karşıtı gösterisi. Foto: AFP

ABD’li Yahudiler: Soykırımı durdurun
Washington’da bir araya gelen çok sayıda Yahudi, ateşkes talebi ile gösteri düzenledi. İfNotNow ve Barış İçin Yahudi Sesi adlı sosyal platformlar tarafından organize edilen gösteri, başkentteki Farragut Meydanı'nda yapıldı. New York’da yapılan gösteride de içinde 2. Dünya Savaşı Holokost kurbanlarının torunlarının da olduğu 100 gösterici tutuklandı. 
Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda gösteri için "Amerikalı Yahudiler şimdi ateşkes diyor, Filistinlilere karşı soykırımı durdurun" başlığı kullanıldı. Gösteride "Ateşkes" yazılı büyük bir pankart açan grup ayrıca "Savaşa hayır, ayrımcılığa hayır", "Benim acım sizin silahınız değil", "Gazze’de soykırımı durdurun" şeklinde pankartlar taşıdığı görüldü. Yapılan konuşmalarda ve atılan sloganlarda Gazze’deki insani krize dikkat çeken grup, daha sonra Beyaz Saray’a doğru yürüyüşe geçti. Beyaz Saray önünde protestoya devam eden grup, burada trafiği engelleyip Beyaz Saray'a giden girişleri oturma eylemi yaparak kapamaya çalıştı. Polis, yolu kapamaya çalışan göstericilerden yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı.

Amerikalı Yahudi örgütleri MANHATTAN'da ateşkes çağrısı yaptı. Foto: AFP

Apartheid’i ele alın
Barış için Yahudi Sesi’nin daveti üzerine ve New York'taki Amerikan Demokratik Sosyalistleri'nin desteğiyle binlerce kişi, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in Brooklyn'deki evinin önünde toplandı. Örgüt, Yahudi olan ve diğer parlamenterlerle birlikte İsrail'e gitmesi beklenen senatöre, Tel Aviv ile Hamas arasında binlerce kişinin ölümüne yol açan çatışmada "derhal ateşkes için çalışması" çağrısında bulundu. Göstericilerin "Yahudiler Filistinlilere yönelik soykırımı durdurun diyor" yazılı pankart açtığını bildirdi.
Sol görüşlü Yahudi örgütünden Jay Saper şunları söyledi: “Şiddeti sona erdirmenin tek yolu var; o da olup biten her şeyin temel nedenlerine, yani 75 yıllık İsrail askeri işgalini ve Apartheid'i ele almak ve ABD'nin bu sistematik baskıdaki suç ortaklığına son vermektir.”
Barış için Yahudi Sesi, konuya ilişkin açıklamasında, "New York'tan iki temsilci, hahamlar ve İkinci Dünya Savaşı (Holokost) sırasında Holokost'tan sağ kurtulanların torunları da dahil olmak üzere yaşları 20 ile 85 arasında değişen 100 gösterici tutuklandı." ifadelerini kullandı.

NEW YORK / AFP

Filistini öldürerek İsraili güvenli hale gelmez
Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise BMGK'yi 10 gündür Gazze Şeridi'nde 2 milyon kişiye yönelik saldırıya karşı seyirci kaldığını söyledi. İnsanların öldürüldüğünü, yaralandığını, yerlerinden edildiğini ve terörize edildiğini belirten Mansour, "Daha fazla Filistinliyi öldürmek İsrail'i daha güvenli kılmayacak." dedi. Sivillerin her yerde korunması gerektiğinin altını çizen Mansour, "Çatışmanın bölgeye ve uluslararası alana yayılmasını engellemek istiyorsanız, o zaman katliamı durdurun." çağrısında bulundu.

Ebu Ubeyde: 200 ile 250 esir elimizde
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde 7 Ekim’de başlayan savaşa dair açıklama yayınladı. Yaptıkları baskınlarla 200-250 arası insanı esir aldıklarını açıklayan Ebu Ubeyde; "İsrail’e düzenlenen saldırıda esir alınanlar arasında, bir grup yabancı ülke vatandaşı da var. Onlar bizim misafirimiz, onları korumaya çalışıyoruz ve uygun zamanda serbest bırakılacaklar” dedi. 
Resmi sitelerinde açıklama yapan Tugay sözcüsü, İsrail ile çatışmalarda esir alınanlardan 200'ünün Kassam Tugaylarının elinde, geriye kalanların ise diğer Filistinli grupların elinde olduğunu aktardı.

Kassam Tugaylarının esir aldığı İsarilli kadın Mia Shem

Esir Mia; “beni burdan çıkarın”
Kassam Tugayları tarafından rehin alınan 21 yaşındaki İsrailli kadın tutsağın video görüntüleri yayınlandı. Tutsak kadın Mia Shem olduğunu söylediği Telegramdan yayınlanan mesajda, elinden yaralandığını ve tedavi gördüğünü söyledi. Mia Shem: "Adım Mia Shem, yirmi bir yaşındayım ve Shohamlıyım. Şu anda Gazze'deyim. Cumartesi sabahı erkenden Sderot bölgesindeki bir partiden döndüm. Elimden ciddi şekilde yaralandım. Beni Gazze'ye getirdiler ve üç saat boyunca buradaki hastaneye götürdüler. Benimle ilgileniyorlar, ilaç veriyorlar. Sizden tek isteğim beni bir an önce evime, ailemin, anne babamın ve kardeşlerimin yanına götürmeniz. Lütfen beni buradan mümkün olduğunca çabuk çıkarın." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.