‘Benim acım senin silahın değil’
Dünya Haberleri —
- İsrail ve Gazze’de dökülen kanın son bulması ve ateşkes için ABD’deki Yahudi sivil toplum kuruluşlar da Beyaz Saray’ın önünde yaptıkları eylemde, "Savaşa hayır, ayrımcılığa hayır", "Benim acım sizin silahınız değil", "Gazze’de soykırımı durdurun" pankartları açtı. Polis 15 eylemciyi gözaltına aldı.
- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de yaşanan insani felakete ara çözümler üretmek için acil toplantı halinde. BM Genel Sekreterinin, ‘yardımları pazarlık konusu yapmayın’ çağrısına rağmen yeter sayıya ulaşamayan oylamalar devam ediyor. Rusya’nın “insani ateşkes” tasarısı reddedildi.
- Esirler konusunda açıklama yapan Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, sayının 200-250 arası olduğunu söyledi. Ebu Ubeyde; “Esir alınanlar arasında, bir grup yabancı ülke vatandaşı da var. Onlar bizim misafirimiz, onları korumaya çalışıyoruz ve uygun zamanda serbest bırakılacaklar” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas’ın rehineleri derhal serbest bırakması, İsrail’in de Gazze’ye insanı yardım erişimini engellememesi çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Guterres, yaptığı son açıklamada, “Ortadoğu'da uçurumun eşiğinde olduğumuz bu dramatik anda, BM Genel Sekreteri olarak iki güçlü insani çağrıda bulunmak benim görevimdir. Hamas’ın rehineleri koşulsuz olarak derhal serbest bırakması gerekiyor. İsrail, Gazze'deki siviller için insani yardım erişimini sağlamalıdır. Gazze'de su, elektrik ve diğer temel kaynaklar tükeniyor. BM’nin Mısır, Ürdün, Batı Şeria ve İsrail'de gıda, su, gıda dışı ürünler, tıbbi malzeme ve yakıt stokları bulunmaktadır. Bu ürünler birkaç saat içinde gönderilebilir. Malzemelerin Gazze şehrine ve Gazze genelinde ihtiyaç sahiplerine güvenli bir şekilde ve hiçbir engel olmadan ulaştırması gerekiyor. Bu iki konu pazarlık malzemesi haline getirilmemeli” dedi.
"İnsani ateşkes" çağrısı reddedildi
15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde, Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla yeterli kabul düzeyini bulamadığı için reddedildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı. BMGK'de bir karar tasarının onaylanabilmesi için en az 9 'evet' oyu alması gerekiyor ve daimi üyelerden hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.