Berlin’de barış gösterisi

Dünya Haberleri —

Berlin'de savaş karşıtı gösteri

Berlin'de savaş karşıtı gösteri

  • Berlin’de Almanya’nın Ukrayna’ya silah göndermesinin sonlandırılması ve savaşın bitirilmesi için müzakerelere geçilmesinin talep edildiği gösteriye en az 50 bin kişi katıldı.

Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sahra Wagenknecht ve feminist yazar Alice Schwarzer’in öncülüğünde açıklanan “Barış Manifestosu” adlı imza kampanyasının devamı olan protestoya, 10 bin kişinin katılması beklenirken organizatörler tahminlerin 5 katı katılım olduğunu açıkladı. 

Die Linkeli Wagenknecht ile Alice Schwarzer’in yaptığı çağrıya, değişik görüşlerden solcu ve barış yanlısı gruplar destek verdi. Savaşta, Rusya’ya destek veren aşırı sağcı çevreler de eyleme katıldı. Berlin’in dünyaca ünlü Brandenburg Kapısı önünde yapılan gösteride konuşan Wagenknecht, Ukrayna'ya silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu. Ukrayna ve Rusya’nın barış görüşmeleri için bir araya gelmesini isteyen politikacı, "Ukrayna'daki korkunç acılara ve ölümlere son vermek için başka çare yok" şeklinde konuştu.

Savaş dünyaya yayılı korkusu

Almanya’ın Ukrayna’ya silah sağlayarak savaşın uzamasına neden olduğunu söyleyen Wagenknecht, savaşın Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılma riskinin "çok büyük" olduğunu söyledi. Sahra Wagenknecht’in Alice Schwarzer ile iki hafta önce başlattığı "Barış Manifestosu " adlı kampanya kamuoyunda beklenenin üzerinde destek gördü. Değişik kesimlerden yüzlerce tanınmış simanın da altına imzasını koyduğu çağrı, şimdiye dek 640 binden fazla insan tarafından da imzalandı.

Manifestoda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması eleştirilirken Alman hükümetinin, müzakereler ve barış görüşmeleri için aracı olması isteniyor. Kampanyaya aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ve ırkçı Compact dergisinin de destek vermesi sonrasında birçok sol örgüt, gösteriye katılma kararından vaz geçtiklerini açıklamıştı.

Ukrayna’ya Destek Etkinlikleri

Başkent Berlin başta olmak üzere Almanya’nın çeşitli kentlerinde Ukrayna ile dayanışma ve Rusya’nın sürdürdüğü savaşa son vermesi talebi ile de gösteriler düzenlendi. Berlin  Brandenburg Kapısı’nın önünde toplanan yüzlerce kişi mavi ve sarı renklere büründü Ukraynaya destek sloganları attı. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz savaşın yıldönümünde ülkesinin Ukrayna'ya verdiği desteğini yineledi. Scholz, Almanya'nın Ukrayna’ya sağlamayı taahhüt ettiği Leopard 2 A6 tipi ana muharebe tankı sayısını 14’ten 18’e çıkardığını da belirtti. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.