Beyrut konferansından ortak strateji çağrısı

Dünya Haberleri —

Barışa Giden Yol Konferansı

Barışa Giden Yol Konferansı

  • Beyrut’ta çok sayıda katılımcı ile düzenlenen ‘Demokratik Ortadoğu için-Barışa Giden Yol’ konferansı sonuçlandı. Sonuç bildirgesinde Ortadoğu’da yaşanan sorunlara Demokratik Konfederalizimin çözüm olabileceği ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün önemine dikkat çekildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta iki gün süren "Demokratik Ortadoğu için - Barışa Giden Yol" çalıştayı sonuç bildirgesinin okunması ardından sona erdi. Konferansın sonuç bildirgesini okuyan Irak Üniversitesi Profesörü Seye Ednan, Ortadoğu’daki sorunların demokratik konfederalizmle çözülebileceğine işaret edilerek, bunun için ortak strateji oluşturmanın ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmenin önemini vurguladı.
Açıklanan sonuç bildirgesinde ırkçılık, din, mezhep ve kadın mücadelesinin çözümlenmeyişinin demokratik dönüşüm yolundaki en büyük engeller olduğu belirtildi. Sistemin yarattığı bu sorunları aşmak için başka bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu Demokratik Ulus projesinin siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunlara köklü çözümler önerdiği vurgulandı.

Direnenler ortak strateji oluşturmalı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için çağrının yer aldığı bildirgede, Ortadoğu’nun enerji, su ve birçok siyasi ve kültürel meselesinin demokratik konfederalizmle çözülebileceğine işaret edilerek, bunun için mücadele yürütenlerin ortak bir strateji oluşturulması gerektiği kaydedildi. Sonuç bildirgesinde göç ve mültecilik sorununa da dikkat çekilerek, göç sorununu çözmenin tek yolunun siyasi ve ekonomik istikrar olduğu, Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönmesi için siyasi koşulların sağlanması gerektiği belirtildi ve bu konuda BM ve uluslararası toplumun sorumluluklarına işaret edildi.

Tecrite karşı uluslararası baskı şart
13-14 Haziran’da düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesinde, başta Önder Abdullah Öcalan’ın rehin alınmasının sebepleri, Abdullah Öcalan’ın durumu ve İmralı’daki işkence sistemi olmak üzere birçok konuya dikkat çekildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın davasının bir halkın davası ve siyasi bir dava olduğunun altı çizilen bildirgede, iki yılı aşkın bir süredir devam eden tecridin kaldırılması için uluslararası düzeyde baskı ve destek sağlanması gerektiği ifade edildi. ANHA/HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.