Bimre Xiyanet!

Dünya Haberleri —

Frankfurt protesto eylemi

Frankfurt protesto eylemi

  • Avrupa'da yaşayan binlerce Kürdistanlı hafta sonu alanlara çıkarak Türk devletinin işgal saldırılarını ve KDP'nin ihanetini protesto etti. Gösterilere “Bimre Xiyanet” ve “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları damga vurdu.
  • Düsseldorf’taki işgal protestosuna katılan Siirtli İbrahim Ayni, “Barzani ailesi artık ihanete son vermeli. PKK, Kürt halkının sigortasıdır. Tüm dualarımız gerilla için. İnşallah Türk ordusu Zap’a çakılıp kalacak" dedi. 

Türk devletinin KDP ortaklığında Medya Savunma Alanları’ndaki Metina, Zap ve Avaşîn bölgelerine başlattığı operasyona tepkiler artarak devam ediyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde sokağa dökülen Kürtler ve dostları saldırıları ve KDP’nin ihanetini protesto etti. Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Avusturya, Fransa, İngiltere ve Kıbrıs ile Avustralya’da yapılan eylemlerde gerillanın direnişi “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganıyla selamlanırken, Türk devleti ile KDP’ye yönelik öfke hakimdi. 

Hedef 4 parça Kürdistan
Almanya'nın Düsseldorf kentinde KCDK-E ve TJK-E'nin çağrısıyla DGB binası önünde bir araya gelen bini aşkın Kürdistanlı işgali kınadı. 
Eyleme Die Linke, anarşist gruplar, MLKP de destek verdi. KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt yaptığı konuşmada bu savaşın varlık ve yokluk savaşı olduğunu söyleyerek “Hedef sadece gerilla değil. Hedef dört parça Kürdistan’dır. KDP bu gerçeği artık görmeli ve ihanete son vermeli” dedi. 
Ardından kitle Türk devletinin işgal saldırısına dikkat çeken pankart ve dövizler eşliğinde yürüyüşe geçti. Birçok gencin gerilla elbiseleri ile katıldığı yürüyüşte sık sık “Bimre Xiyanet”, “Bijî Berxwedana Gerîla” ve "Öcalan" sloganları atıldı. Yürüyüşe NRW’nin farklı kentlerinden katılan Kürdistanlıların işgalci Türkiye’ye ortaklık eden KDP’ye öfkesi büyüktü. 

PKK, Kürt halkının sigortası
Gösteride muhabirimiz Nizam Baran’a konuşanlar neden eyleme katıldıklarını anlattı. Siirtli İbrahim Ayni, Kürt halkının birliğini savunmak ve Barzani ailesinin ihanetini kınamak için yürüyüşe katıldığını söyledi. Ayni, “Barzani ailesi artık ihanete son vermeli. PKK, Kürt halkının sigortasıdır. Ramazan ayında bütün dualarımız gerilla için. İnşallah Türk ordusu Zap'a çakılıp kalacak" dedi. 

Barzani Ailesi’ne dur deme günü
Yürüyüş için Wesel’den gelen Dilxwaz Şırnak da "Gün birlik olma, Barzani Ailesi’ne 'dur' deme günüdür. Barzani'de artık Abdullah Öcalan gibi onursal düşünmeli. Liderlik ancak böyle olur” diye konuştu. 

Vicdani ve ahlaki bir görev
Güney Kürdistanlı Amel ise gerilla direnişine destek için yürüyüşe katıldığını belirterek ekledi: "İşgalcilere ve ihanetçilere karşı her yerde sesimizi yükselteceğiz. Bu ahlaki ve vicdani bir görev. Güney halkı artık Barzani ihanetine ve Türk devletinin Güney'de bulunan üslerine 'dur' demeli. Yeniden serhildana kalkmalı. Zafer mutlaka Kürt gerillasının olacak" ifadelerini kullandı. 

PKK zayıf düşerse Güney de düşer
Güneyli Diyar Bekir ise Peşmergelere seslenerek "Onurlu hiçbir Peşmerge bu ihanete dahil olmamalı. Aksine gerilla ile el ele vererek Türk devletine karşı direniş sergilemeli" dedi. "Bunların amacı Güney Kürdistan, Kerkük ve Musul'a kadar işgal etmek. Önlerindeki en büyük engel ise PKK’dir. PKK zayıf düşerse Güney'in kurtulma şansı kalmaz. Bunun için bu işgal ve ihanet saldırılarına en sert şekilde tepkimizi göstermek zorundayız" diye konuştu.

Tüm aile YPG üniformalı
Rojava'nın Qamişlo kentinden olan Mihemmed Ailesi de Badenhausen'dan yürüyüşe katılıyor. Aile üyelerinin hepsi YPG üniforması giymiş. Tüm aile adına Gülnaz Mihemmed’in mesajı şöyle: "Bu hain düşman bilsin ki Kürt halkı asla onların önünde diz çökmeyecek. Kürt kadınları, gençleri ve çocukları sonuna kadar gerillasının yanında yer alacak. Rojava, Kürt gençlerin ve kadınların kanıyla özgürleşti. Diğer parçalar da aynı şekilde özgürleşecek. Bijî Gerîla."

Sarı mekaplarla gerilla selamlandı
Frankfurt’ta Teko-JİN öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe de çoğunluğu genç bine yakın kişi katıldı. Galluswarte’da başlayan ve Hauptwache’ye kadar süren yürüyüş boyunca yapılan konuşmalar, atılan slogan ve taşınan pankartlarda, Türk devletinin işgali, KDP ihaneti ve Avrupa’nın sessizliği kınandı. Sık sık “Bijî Berxwedana Gerîla”, "İşgalciler Kürdistan'dan defolun", "Kahrolsun ihanet" ve "Almanya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor" sloganları atıldı. Kitle  gerilla direnişi selamlamak için sarı mekap ayakkabıları havaya kaldırdı. 

Öcalan posteri engellenemedi
Türk esnafın yoğun olduğu Münchener sokağında sloganlar yükselirken, Deniz Bank'ın olduğu binanın çatısına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ait dev bir poster ve PKK bayrağı asıldı. Yürüyüş boyunca PKK’nin AB 'terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için de imza toplandı. "KDP Kurdistan Difroşe" pankartı da dikkat çekti. 

Utze: Ezilenler dayanışmalı
Eyleme Almanlar başta olmak üzere farklı halklardan da katılanlar vardı. Yürüyüş boyunca sarı, kırmızı, yeşil bayrağı sırtında taşıyan Sri Lankalı Utze, Almanya'da doğuş büyümüş. Kürt arkadaşları olduğunu, Kürt sorununu yakından takip etmeye çalıştığını söyleyen Utze, "Sri Lanka ve Kürdistan halkı aynı sorunları, acıları yaşıyor. Tüm ezilen halklar dayanışma içerisinde olmalı" dedi. 

Martin: Duyunca hemen geldim
Gösteriye katılan Alman Martin ise Frankfurt’a yeni taşınmış. "Aslında buraya haftaya taşınacaktım ama eylemin olduğunu duyunca hemen geldim" diyerek ekledi: "Güney Kürdistan'a saldırılara karşı farklı halklardan insanların gösteriye katılması ve sayının çok olması önemliydi. Umarım, saldırılara karşı tepkimiz anlaşılmıştır."

Çarxa Şoreşê marşıyla 
Fransa’nın başkenti Paris ile Marsilya, Rennes, Lorient, Montpellier, Reims, Draguignan ve Lille şehirlerinde de halk, işgalci ve ihanetçilerin direnişle yenileceği mesajını verdi. 
Özellikle Paris ile Marsilya’daki gösteriler oldukça kalabalık geçti. Paris’te yoğun yağmura rağmen binlerce Kürdistanlı Çarxa Şoreşê marşıyla République Meydanı’ndan Châtelet Meydanı’na kadar yürüdü. Marsilya’da ise gençlerin katılımının yüksek olması dikkat çekti.

Londra’da direniş
Geçtiğimiz günlerde KDP’nin Başbakanı Mesrur Barzani’nin protesto edildiği İngiltere’nin başkenti Londra’da Cumartesi günü de gösteri vardı. Onlarca genç Londra sokaklarında Öcalan’ın posterleri, PKK flamaları ve “Savaşa son” yazılı pankartlarla yürüyüşe geçti. Polisin PKK bayraklarının kaldırılmasını istemesi üzerine kitle oturma eylemine geçti. Direnişi hazmedemeyen polis ise göstericilere saldırarak en az 2 kişiyi gözaltına aldı.

Birçok yerde kınandı
İsviçre’de de işgal saldırıları Basel’de merkezi bir eylemle kınandı. Avusturya’nın Graz kentinde ise Hauptplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlar ile işgal saldırılarına ve Barzani ailesinin ihanetine tepki gösterdi. İskandinav kentleri Stockholm, Helsinki ve Kopenhag’ta da protestolar vardı. Kıbrıs'ın Limasol kentinde de yapılan yürüyüş ve mitinge Kıbrıslılar da sloganlara eşlik ederek destek verdi.

Avustralya’da Morrison’a çağrı
Avustralya’nın Sidney ile Melbourne kentlerindeki gösterilerde ise Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve partisinden Ukrayna için gösterdiği duyarlılığı Kürtler için de göstermesi istendi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.