Bir tabur ve bir bölük yok oldu

HPG ve YJA-Star gerillaları

HPG ve YJA-Star gerillaları

  • Türk Savunma Bakanlığı ve Genelkurmayı, üç aydır bir tabur ve bölüğün toplam sayısına denk sayıda askerinin savaş dışı kaldığını, gizliyor. Üç ay içinde savaş dışı bırakılan asker sayısı bin 750'yi buldu.  

Türk ordusu, üç aydır sürdürdüğü işgal saldırılarında tüm savaş unsurlarını, teknik kapasitesini, kimyasal ve termobarik dahil silahlarını kullanmasına rağmen gerillanın direniş setini aşamadı.  Gerilla, bu sürede bin 129 eylem düzenledi. 3’ü kontra, 6’sı rütbeli olmak üzere toplam bin 528 Türk askerini öldürüldü, 217'sini yaraladı. 3 helikopter, 1 tank, 6 zırhlı araç, 19 dron ve 41 mevziyi imha etti. HPG BİM, "En zor koşullar altında mevziden mevziye koşan gerilla, halkımızın onurunu sahiplendi; özgür Kürt ve Kürdistan gerçekliğini, hiçbir gücün yok edemeyeceğini bir kez daha kanıtladı" dedi. 3'te

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), üç aylık savaş bilançosuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, binlerce askerin seferber edilerek çağın en gelişmiş NATO savaş tekniğinin sınırsız bir şekilde kullanıldığı bu işgal saldırılarının temel amacının, Kürdistan ve Kürt olgusunu ortadan kaldırmak; özgürlük umutlarını yok etmek olduğunu kaydetti. Fedaice savaşan gerillanın, işgale ve işgalciye gereken cevabı savaş cephelerindeki emsalsiz pratiğiyle gösterdiğini belirten BİM, "En zor koşullar altında mevziden mevziye koşan gerilla, halkımızın onurunu sahiplendi; özgür Kürt ve Kürdistan gerçekliğinin 14 Temmuz direniş ruhunu hiçbir gücün yok edemeyeceğini bir kez daha kanıtladı" dedi. 

Taktik tıkanma yaşadı

İş birlikçi ihanetçi Kürtleri arkasına alarak NATO güçlerinin sunduğu silahlarla Direniş Alanları’nı on binlerce kez obüs, havan, saldırı helikopterleri ve savaş uçaklarıyla bombalayan işgalci Türk ordusunun, gerillanın direnişini kıramayıp taktik tıkanmayla yüz yüze kaldığını hatırlatan BİM, şöyle devam etti: "Yaşadığı tıkanmayı aşmak için işgal harekatının kapsamını sürekli genişleten işgalci ordu, son olarak 4 Temmuz günü Girê Amediyê Direniş Alanı’nı onlarca kez obüs, havan, saldırı helikopterleri ve 17 kez savaş uçaklarıyla bombaladıktan sonra ancak indirme yapabildi. Güçlerimizin hızlı müdahalesi sonucu işgalciler indirme yaptıkları alanlarda bir kez daha ağır darbeler aldı."

Termobarik ve fosfor

Gerilla karşısında ilerleyemeyen Türk ordusunun, bir kırımı yaşamaya başladığını; bunun karşısında savaş hukukunu hiçe sayarak Direniş Alanları’ndaki savaş mevzilerini binlerce kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladığını anımsatan BİM, bütün bu saldırılara rağmen sonuç alamayınca son olarak savaş mevzilerine karşı yasaklanmış termobarik ve fosfor bombaları kullandığını vurguladı. 

İç içe taktiklerle vurdu

Dönemin ruhunu yakalayan ve her fırsatı eyleme çeviren hareketli timlerin baskın, sızma, sabotaj, suikast ve pusu taktiklerini iç içe kullanarak çok sayıda eylemi gerçekleştirdiğini belirten BİM, "Devrimci İntikam Operasyonları ile işgalcilere nefes aldırmadı. Üç aylık yoğun savaş sürecinde Devrimci Halk Savaşı Stratejisi’ni pratikleştiren Kürdistan’ın demokratik modernite gerillası, geliştirdiği mevzi ve tünel savaş tarzıyla zafer çizgisinde yürüdüğünü bir kez daha kanıtladı. Türk ordusu, gerilla karşısında sonuç almak için en seçkin özel birliklerini harekete geçirmesine rağmen büyük kayıplar vermeye devam etti" dedi. 

Bakur'da da sonuç alamadı

Türk ordusunun, Bakurê Kurdistan’da da binlerce asker ve kontranın katılımıyla yüzlerce kapsamlı saldırı gerçekleştirmesine rağmen sonuç alamadığına işaret eden BİM, şunları ekledi: "Gerilla, bu dönemde Bakurê Kurdistan’da da geliştirdiği etkili eylemlerle işgalcilerin kirli hesaplarını bir kez daha boşa çıkardı. Fedai ruhla son mermilerine kadar savaşan ölümsüz kahramanlarımız, işgalcilerin önünde geçilmez bir set kurdu. Bu tarihi direniş sürecinde 72 gerilla şehadete ulaştı."

Savaşın üç aylık dökümü

BİM'in paylaştığı 14 Nisan–14 Temmuz tarihleri arasındaki savaş bilançosu şöyle:

Gerilla eylemleri

* Gerilla bin 129 eylem düzenledi.
*  3’ü kontra, 6’sı rütbeli olmak üzere toplam bin 528 Türk askeri öldürüldü. 
* 217 Türk askeri yaralandı.
 
Türk ordusunun saldırıları

* 2 bin 623 kez savaş uçaklarıyla bombaladı.
* Bin 978 kez saldırı helikopteriyle bombaladı.
* Bin 198 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı.

Gerillanın el koydukları

* 7 MPT-55 Piyade Tüfeği
* 1 MPT-66 Piyade Tüfeği
* 2 M-16 Piyade Tüfeği
* 1 AK-47 Piyade Tüfeği
* 2 HK-416 Piyade Tüfeği
* 3 Tabanca
* 1 BKC Silahı
* 1 B-7 Roketatar Silahı
* 2 Bombaatar silahı
* 4 Bombaatar Mermisi
* 3 Saldırı (Çelik) Yeleği
* 1 Çelik Kalkan
* 2 Rext
* 5 Jarjör
* 1 Termal Kamera
* 1 Termal Dürbün
* 1 Lazerli Dürbün
* 2 Lazer Noktalayıcı
* 2 Kızılötesi Silah Aparatı
* 6 Gece-Gündüz Dürbünü
* 4 Mayın
* 1 Mayın Patlatma Cihazı
* 848 M-16 ve BKC mermisi
* 1 Aselsan Telsiz
* 5 Cep Telefonu
* 3 Kafa Kamerası
* 1 Noktalayıcı
* 1 Güneş Paneli
* 1 Pusula
* 3 Bıçak (Kasatura)
* 1 Enerji Kaynağı
* 4 Askeri Çanta
* 8 El Feneri
* 2 Mobesse Kamera Sistemi
* 2 UPS Enerji Dönüştürücüsü

Gerillanın imha ettikleri

* 1 Saldırı Helikopteri
* 2 Skorsky Helikopteri
* 1 Tank
* 6 Zırhlı Askeri Araç
* 1 Kepçe 
* 2 BKC 
* 4 A4 ı
* 2 Jammer 
* 3 Radar
* 19 Dron
* 3 Termal Kamera
* 1 Teleskop
* 32 MOBESE (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu)Kamera 
* 2 Ses Dinleme Cihazı
* 1 Fotokapan
* 1 Konteynır
* 2 Hareket Sensörü
* 1 Kameriye
* 16 Askeri Çadır
* 41 Mevzi

Darbelenen araçlar
 
* 25 Saldırı Helikopteri
* 31 Skorsky Helikopteri
* 9 Dron
* 1 Askeri Zırhlı Araç
* 12 Mevzi
* 2 Kepçe. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.