Birbirlerine can simidi oldular

Dünya Haberleri —

  •  Ağır ekonomik kriz ve oylarının düşmesi nedeniyle zor zamanlar geçiren Erdoğan ile Batı’nın yaptırımları nedeniyle sıkışan Putin birbirlerine can simidi oldular. 

 

Soçi’de Cuma günü yapılan 4 saatlik zirvede Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ulaşım, tarım ve inşaat sektörlerinde işbirliğinin artırılmasında anlaştı. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması’yla Ukrayna limanlarından dünya pazarına başlayan tahıl sevkiyatının da iki ülkenin ortak çalışmasıyla devam edeceği teyit edildi. Bunun yanısıra ikili anlaşmayla bundan sonra Türkiye doğalgaz ödemelerini kısmen ruble ile yapacak. Bu da son zamanlarda ABD ile müttefiklerinin ağır ekonomik yaptırımları nedeniyle oldukça sıkıntı yaşayan Rusya’yı rahatlatacak bir adım oldu. 

Erdoğan’a seçim hediyesi

Rubleyle ödeme kararıyla Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları delinirken, yapılan yeni anlaşmalar ile önümüzdeki yıl yapılacak kritik genel seçim öncesi Erdoğan’ın eli de bir nevi rahatılmış oldu. Zira son kamuoyu araştırmaları Erdoğan’ın partisi AKP ile ittifak ortağı MHP’nin oylarının iyice düştüğü ortaya koyuyor. 

Putin Şam’ı işaret etti 

Öte yandan gittiği her yerde olduğu gibi Soçi’de de Kürt düşmanlığı üzerinden pazarlıklık yaparak Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik planladığı yeni işgal saldırıları için Rusya’dan icazet almaya çalışan Erdoğan’a Putin, Şam’ın yolunu gösterdi. Türkiye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bu konuda şunları söyledi: "Sayın Putin, burada şunu bize şunu ima ediyor: 'Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur' gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki şu anda bizim istihbarat örgütümüz, Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. 'Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken buna rağmen hala orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor' diyoruz.”

Akkuyu'da son durum

Erdoğan Akkuyu Nükleer Santrali'nde Rusya'nın kurduğu şirketin Türk ortağı şirket ile sözleşmesini feshetmesi konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine yönelik bir soru üzerine şu açıklamayı yaptı: "Tabii böyle bir konuyu görüşmemek olamaz. Görüştük. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, ülkemizin enerji stratejisi içinde ayrı bir öneme sahip. Akkuyu'nun ilk reaktörünü 2023 yılında hizmete alma hedefimiz sürüyor. Bu hususları, Rus tarafıyla görüşmelerimizde bir kez daha ele aldık. '25 bin kişi şu anda çalışmıyor. Burası kapatıldı' gibi ifadeler söyleniyor. Böyle bir şeyi ben de kabul etmedim, Rus tarafı da kabul etmiyor. Çalışıyorlar."

Akkuyu'daki çalışmaları yerinde izleyeceğini söyleyen Erdoğan, sonrasında ise Putin'e orada gelinen durumu aktaracağını belirtti. Erdoğan, "Yani onlar da bir defa kesinlikle süreci durdurmak gibi bir şeyi kabul etmiyorlar" dedi.

Türkiye rubleyle ödeyecek

Erdoğan, ziyaretin ekonomik boyutu ve özellikle Türkiye ile Rusya arasında doğal gazda yeni bir anlaşma olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Sayın Putin’le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak” dedi.

Rus turistlere ödeme kolaylığı 

Rus ve Türk merkez bankaları, Rus turistlerin ödemelerini dolara gereksinim duymadan Mir kartıyla yapabilmeleri için ortak çalışma yapıyor. Erdoğan, Türkiye'de 5 bankanın bunun üzerinden çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek "Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabii Rusya'dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabii hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem” dedi. HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.