Birleşik Krallık’ta halk seçimini yaptı

Dünya Haberleri —

.

.

  • İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan Birleşik Krallık’ta dün seçim günüydü. 
  • İngiltere, Galler ve İskoçya'da halk yerel yönetimler, Kuzey İrlanda'da da parlamento seçimleri için sandık başına gitti.

İngiltere, Galler ve İskoçya'da seçmenler, 4 yıllığına yeni belediye meclis üyelerini belirlemek için oy kullandı. Toplam 4 bin 350 aday, İngiltere'de 140'tan fazla, İskoçya'da 32, Galler'de de 22 belediye için yarıştı. Seçimin sonuçları, büyük oranda bugün, bazı yerlerde ise yarın belli olacak.

Johnson'ın liderliği de oylandı

Seçimler aynı zamanda Muhafazakar Parti hükümeti ve özellikle Başbakan Boris Johnson için sınav niteliğindeydi. Son zamanlarda ülkede artan hayat pahalılığı, başbakanlıkta Covid-19 kurallarının ihlal edildiği partiler ve Muhafazakar Parti milletvekillerinin karıştığı skandallar halkın tepkisini çekiyor ve Johnson’ın istifası isteniyor. Partisinin seçimlerde olası bir hezimet yaşaması Johnson’ın koltuğunu daha da sallayabilir.

İşçi Partisi için de önemli

Sonuçlar muhalefetteki İşçi Partisi için de oldukça önemli. 

Anketlere göre, Galler’de İşçi Partisi’nin yerel yönetimlerin çoğunu kazanması beklenirken, İskoçya’da ise Ulusal Parti SNP’nin galip geleceği tahmin ediliyor. 

Sands'in ölüm yıldönümünde

Kuzey İrlanda'da ise yerel parlamentonun yeni üyelerinin seçilmesi için halk sandık başına gitti. Seçim, İrlanda'nın bağımsızlığı için 41 yıl önce cezaevinde başladığı açlık grevinde hayatını kaybeden İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) lideri Bobby Sands'in ölüm yıldönümünde düzenlendi. Seçimleri IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’ın önde tamamlaması bekleniyor. Zira anketler, İngiltere'den ayrılarak İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmeyi savunan Sinn Fein’ın seçimi karşıt görüşteki rakibi Demokratik Birlik Partisi’nden (DUP) 6 ila 7 puan önde olduğunu gösteriyordu.

LONDRA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.