Blinken: Gerilimi düşürün

Dünya Haberleri —

  • İsrail ve Filistin çatışmasının durdurulması ve eski pozisyona dönülmesi için Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah’daki karargahında görüştü.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Ürdün İstihbarat Başkanı Ahmed Hüsnü ile Ramallah’ta üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. Devlet Başkanı Abbas’ın bu görüşmesi ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile ikili temas öncesi gerçekleşti. 

Korku ve güvensizlik hakim

İkilinin görüşmesi ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamda Anthony Blinken, "Hem Filistinliler hem de İsrailliler evlerinde, topluluklarında ve ibadethanelerinde giderek artan bir güvensizlik duygusu ve korku içindeler" dedi.

İsrail ve Filistin olmak üzere "iki devletli çözümü baltalayacak her türlü harekete karşı" uyarıda bulunan Blinken, "Gerginliği azaltıcı önlemler almanın, şiddeti durdurmanın, gerilimi düşürmenin önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 

Filistin’in resmi yayın organı WAFA, istihbarat yetkilileri ile yapılan görüşme hakkında detaylı bilgi vermezken, Abbas Blinken görüşmelerine geniş yer ayırdı. Filistin tarafı adına Mahmut Abbas, yaşanan ölümler ve çatışmalardan İsrail’de iktidar olan Likud partisi ve ittifak yaptığı ırkçı partilerin olduğuna işaret etti. 

Devlet Başkanı Abbas görüşmede uluslararası toplumun sorumluluklarına da vurgu yapılarak, “İki devletli çözümü ve anlaşmaları ihlal ederek bu gün yaşananlardan sorumlu olan İsrail hükümetidir” dedi. İsrail’in son politikalarını Apartheid rejimine benzeten Abbas görüşmede; “Toprak ilhakı, yerleşimci terörü, Filistinlilere saldırılması, infazlar ve Filistinlilerin zorla bulundukları yerlerden sürülmesi İsrail hükümetinin tek taraflı operasyonları göz ardı ediliyor” dedi.

Güvenlik koordinasyonu 

Abbas-Blinken görüşmelerinin ana konusunu oluşturan gerilimin düşürülmesi için bölgenin etkin güçleri Ürdün, Mısır ile ABD’nin uyumlu bir çalışma içinde olduğunu Şarku’l Avsat’a anlatan diplomatik kaynaklar üçlü istihbarat görüşmelerinin bunun bir parçası olduğunu söyledi. Kaynaklar, Batı Şeria için ABD, Ürdün ve Mısır’ın güvenlik koordinasyonunun tam olarak yeniden sağlanması da dahil, gerilim seviyesini mümkün olan her şekilde azaltmak için İsrailli ve Filistinlilerle yapılan görüşmelere odaklanıldığını bildirdi.

Şiddetin kaynağı ırkçı politikalar 

Kaynaklara göre Abbas, üç gün önce Ramallah’ta görüştüğü CIA Direktörü William Burns de dahil tüm muhataplarına, güvenlik koordinasyonunu yeniden başlatmaya ve hatta derhal barış müzakerelerine gitmeye hazır olduğunu, ancak bölgede kıvılcımı ateşleyen şeyin, sağcı İsrail hükümeti ve onun aşırılık yanlısı politikaları olduğunu ifade etti. Abbas, Filistin Yönetimi’ne yönelik yaptırımların kaldırılması, vergi kesintilerinin durdurulması, Filistin bölgelerine yönelik saldırılara son verilmesi, Batı Şeria’daki yerleşim inşa planlarının bırakılması, Kudüs ile Batı Şeria’daki yerleşimcilerin frenlenmesi ve Mescid-i Aksa’daki statükonun herhangi bir değişiklik ve provokasyon olmaksızın sürdürülmesi de dahil olmak üzere İsrail’in tek taraflı eylemlerinin durdurulmasını talep etti.

Abbas’a koordinasyon baskısı

Israel Today’e konuşan Filistinli bir yetkili, “Devlet Başkanı Abbas, bu talepleri yerine getirmek için gerçek adımların atıldığı izlenimine kapılırsa, güvenliği İsrail ile yeniden koordine etmeyi düşünecektir” dedi. Abbas’la görüşen Burns, güvenlik koordinasyonunun yeniden sağlanması için baskı yaptı.

Abbas ise, geçen hafta İsrail ordusunun Cenin’de 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği ölümcül saldırısının ardından güvenlik işbirliğinin tamamen dondurulduğu duyurulmasına rağmen, İsrail ile güvenlik koordinasyon sisteminin bazı bölümlerinin devam ettiğini söyledi.

Her şeye rağmen bilgi paylaşımı

İsrail merkezli Channel 12 kanalına konuşan bir yetkiliye göre Abbas, Burns’e “Hassas güvenlik ilişkilerinin önemli bir bileşeni olan istihbarat bilgilerinin İsrail ile paylaşılması devam ediyor” dedi. İsminin gizli kalmasını isteyen yetkili, “Abbas, Burns’e Filistinli güvenlik güçlerinin şüphelileri yakalamaya devam edeceğine ve sükunet yeniden sağlandığında güvenlik koordinasyonunun tamamen sağlanacağına dair güvence verdi” ifadelerini kullandı.

Siyasi intihar olur

Abbas, Burns’ün Cuma günü Kudüs’te İsraillilerin ölümüne yol açan saldırıyı kınama talebini, bunun ‘siyasi intihar’ anlamına geleceğini söyleyerek reddetti.

Abbas ayrıca, “Ramallah, güvenlik koordinasyonunun kesilmesine ilişkin duyurusunun, İsrail hükümetini Filistin Yönetimi’nin çökmesini önlemek için daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye sevk edeceğini umuyor” diye konuştu. RAMALLAH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.