BM kimyasalı soruştursun

Dünya Haberleri —

  • MRAP, Birleşmiş Milletler’den Türkiye’nin Rojava ve Güney Kürdistan’a yönelik işgal ve kimyasal saldırılarının soruşturulması için komisyon oluşturulmasını talep etti. 

 

Halklar Arasında Dayanışma ve Irkçılık Karşıtı Hareketi’n (MRAP) Rojava ve Güney Kürdistan’a ilişkin saldırılar ve özel bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısını içeren raporu, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 51. oturumuna sunuldu. 

Raporda, Türkiye’nin Güney Kürdistan ve Kuzey-Doğu Suriye’de gerçekleştirdiği işgal saldırıları hakkında bilgi verilerek uluslararası hukuku tamamen ihlal ettiği belirtilerek, “Türkiye, sadece kendi topraklarında değil, komşu ülkelerin topraklarında da askeri üsler ve komuta merkezleri kurarak Kürt halkına karşı uluslararası hukuku ihlal eden bir baskı politikası geliştirmektedir” denildi.

OPCW neden sessiz

Türkiye’nin yasaklı kimyasal silah kullanıldığına dair ciddi iddialar bulunduğunun altı çizilen raporda, “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) gibi kuruluşlara bağımsız soruşturma yürütülmesi için yapılan çağrılara rağmen, bu iddialar soruşturulmamıştır” denilerek, konunun üzerine gidilmesi çağrısı yapıldı. 

Siviller ölüyor 

BM Suriye Araştırma Komisyonu raporlarına da yansıdığı üzere Türkiye’nin Efrîn, Serêkaniyê gibi Kürt kentlerinde yüzlerce sivilin ölümümüne, binlercesinin de yerinden edilmesine neden olduğu hatırlatılan raporda, Türk ordusunun Rojava’da işgal ettiği bölgelerin dışında da hava araçları ve dronlarla sivilleri bombaladığı, öldürdüğü kaydedildi. Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarının ise 2017 yılından itibaren tırmanışa geçtiği vurgulanan raporda, 2017-18 yıllarındaki bombardımanlarda 30 sivilin hayatını kaybettiği, en son bu yıl 20 Temmuz’da Zaxo’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği de belirtildi. 

Hava saldırıları arttı

Kuzey-Doğu Suriye’de insansız hava araçlarıyla gerçekleşen saldırıların arttığının altı çizilen raporda, 9 Ağustos 2022’de Qamişlo’da bir evin bombalanması sonucu 4’ü çocuk 7 kişinin yaralandığı da aktarıldı. Raporda katledilen sivillere ilişkin farklı örnekler de paylaşıldı. 

Kesintisiz saldırıyor

Raporda Türkiye’nin Nisan 2022’den bu yana Güney Kürdistan’a kesintisiz havadan ve karadan askeri harekat düzenlediği belirtilerek, Türkiye’nin kurduğu askeri karakolların sayısının yüz civarında olduğu, 30 bin asker konuşlandığı belirtildi. Nisan-Temmuz ayları arasında Güney Kürdistan’da 2 bin 574 savaş uçağı ve 193 helikopter saldırısı gerçekleştiği bilgisi de paylaşıldı. 

BM araştırsın

MRAP tüm bilgiler ışığında BM İnsan Hakları Konseyi'ne, Türk ordusunun Güney Kürdistan ve Kuzey-Doğu Suriye’de yürüttüğü operasyonları araştırmak üzere özel bir soruşturma komisyonu kurması çağrısında bulundu. HABER MERKEZİ

 

Türk devleti yargılansın 

Türk devletinin Kürdistan’daki işgal saldırılarına ilişkin İsviçre Federal Parlamentosu’na dün bir soru önergesi verildi. Önergede Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan’da işlediği savaş suçlarının cezalandırılması talep edildi.

İsviçre Sosyalist Parti Milletvekili Christian Dandres tarafından verilen önergede, 18 Ağustos'ta Hesekê Kantonu’na bağlı Til Temir’in Şemoka köyünde kız çocukların eğitim gördüğü merkeze yönelik saldırı hatırlatıldı.

Savaş suçu işliyor

Önergede, Türk devletinin hava saldırısında Raniya Eta, Zozan Zêdan, Dîlan Izedîn ve Diyane Elo isimli çocukların bahçede voleybol oynarken katledildiği hatırlatılarak, “Bu çocukların öldürülmesini savaş suçu olarak görecek misiniz?” diye soruldu. BERN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.