BM ne zaman toplanacak?

Dünya Haberleri —

AP Dostluk Grubu

AP Dostluk Grubu

  • Türkiye’nin işgal saldırılarına sessiz kalan AB ülkelerine ve BM’ye tepki gösteren Avrupalı siyasetçi ve gazeteciler, “AB çifte standart uyguluyor. Putin'e bağırıp çağırırken, Erdoğan'a sağır dilsiz kalıyor” dedi ve sordu: “BM Güvenlik Konseyi bu saldırıya ilişkin ne zaman toplanacak?”

Türk devletinin NATO desteği ve KDP ortaklığıyla Medya Savunma Alanları’na yönelik 17 Nisan’da başlattığı işgal saldırılarına tepkiler büyüyor. Aralarında Sol Parti ve Yeşiller’den siyasetçiler ile Alman gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi resmi Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ile hem işgalci Türk devletine hem de bu duruma sessiz kalan Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler’e tepki gösterdi.

BM ne zaman toplanacak?
Yeşiller Partisi’nden Avusturya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Ewa Ernst-Dziedzic ise paylaşılında “Ukrayna'daki savaşın ardından Türkiye, Kuzey Irak'taki Kürt milislere karşı bir saldırı başlattı. Erdoğan, #RusyaUkraynaSavaşı'nda kendisini barış arabulucusu olarak sunması ve aynı zamanda Güney’deki komşu ülkelere uluslararası hukuku ihlal eden bir saldırıyı hızlandırması iki yüzlülük” yorumunu yaptı.

Aslan: AB çifte standartlı 
Avusturya'da Viyana Parlamentosu'nda Yeşiller Milletvekili Berivan Aslan ise şunları söyledi: “AB çifte standart uyguluyor. Putin'e bağırıp çağırırken, Erdoğan'a sağır dilsiz kalıyor. Bunun sebeplerini anlayabilsek de bu tutumu bir demokrat olarak savunmamızı bekleyemezler. Her şeyden önce hak ihlallerinin idare edilecek bir tarafı olamaz. Sessiz kalınan her insan hakları ihlali koca jenerasyonları yok ediyor ve toplumsal dengesizliklere yol açıyor. Erdoğan’ın geri dönme şansı bitti. Ekonomik kriz tavan yapmış durumda ve son yılları AB ile olan ilişkisi yerlerde sürünüyor. İktidarda kalmak, bu durumu toparlamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır.”

Demirel: Milliyetçilik körükleniyor
Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili Sol Parti Dış ve Barış Politikası Sözcüsü Özlem Alev Demirel de “Türk devleti, utanmaz bir biçimde 'meşru müdafaa' iddiasıyla uluslararası hukuka aykırı eylemlerini deklare ediyor!” dedi. 
Artı Gerçek’e konuşan Demirel, "Türkiye'de ve komşu ülkelerde yaşayan Kürtlerin meşru demokratik talepleri, 'terörle mücadele' politikasıyla bastırılmamalıdır. Türk ordusunun bu saldırısı, dikkatleri ülkenin gerçek ekonomik ve sosyal sorunlarından uzaklaştırmak, demokrasi ve eşitlik isteyen muhalifleri bastırmayı amaçlıyor. AKP hükümeti böylece ülkede milliyetçiliği güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Schindler: İşgal etmeye çalışıyor
Alman Sol Parti Federal Sekreteri Jörg Schindler attığı twette “Türk ordusu uluslararası hukuku ihlal edip, Irak'ı işgal etmeye çalışıyor. Burada soru Friedrich Merz (CDU Almanya Başkanı), Annalena Baerbock (Yeşiller Partisi Eşbaşkanı) ve Lars Klingbeil’dir (Sosyal Demokrat Parti Eş Genel Başkanı). BM Güvenlik Konseyi bu saldırıya ilişkin ne zaman toplanacak ve NATO üyeliği askıya alınacak. Erdoğan'a karşı ne zaman yaptırımlar yapılacak ve mülteciler kabul edilecek? Hayır mı? Neden hayır?” diye sordu.

Ramelow: Rahatsız edici
Sol Parti Thüringen Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow da Twitter paylaşımında “Görülen o ki NATO ortağı Türkiye'nin bu operasyonu artık kimseyi ilgilendirmiyor. Oradaki insanlar daha mı az ilgiye değer? Yoksa yanlış çatışmalar mı gerçekleşiyor? Savaşta, silahlarda ve ittifaklarda çifte standardı rahatsız edici buluyorum” diye yazdı.

Aymaz: Saldırılar meşru değil
Almanya Yeşiller Partisi NRW Eyalet Milletvekili Beriwan Aymaz ise “Türkiye'nin yeniden Kürdistan-Irak'a karşı olan saldırısı hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz. Uluslararası hukuk burada açıktan ihlal ediyor. Bu saldırı hayatları alıyor ve tüm bölgede dengesizlik yaratıyor. Kürt sorunu nihayi siyasi bir çözüme ve kararlı aracılara ihtiyacı var” diye yazdı.

Yeşiller Gençlik: Kınıyoruz 
Yeşiller Partisi Gençlik Birimi resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kürt bölgeleri son 2 gündür uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yeniden bombalanıyor. NATO’nun ortağı olan Türkiye'nin bu saldırısını şiddet ile kınıyoruz! Bijî Berxwedana Kurdistanê!” diyerek direnişi selamladı.

Saleh: Hukuk ihlal ediyor 
Yeşiller Federal Parlamento Milletvekilli Kassem Taher Saleh ise paylaşımında “Türkiye'nin Kürdistan'daki askeri operasyonu acımasız ve uluslararası hukuka aykırıdır. Bu saldırı derhal durdurulmalı. Kürt halkı bölünmemelidir. NATO buna karşı sesiz kalmamalıdır” çağrısını yaptı.

Lucks: Saldırılar son bulmalı
Alman Yeşiller Partisi’nin Bochum Parlamenteri Max Lucks, “Kürt sorununun çözümü için diplomatik görüşmelere ihtiyaç var. Türkiye, günlerdir Kuzey Irak'taki Kürdistan bölgesine yönelik yoğun bir askeri operasyon yürütüyor. Türkiye, yasa dışı harekatı ile tüm NATO'ya ve kendisine zarar vermektedir. Bu yasadışı saldırılar bir an önce son bulmalı” dedi.

Starosta: Kürt bölgeleri hedefte 
Medico International Ortadoğu sözcüsü Anita Starosta ise tweetinde şöyle dedi: “Türkiye, günlerdir Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'ye karşı yoğun bir hava saldırısını uyguluyor ve insansız hava araçları üzerinden operasyonlar ve askeri saldırılar düzenliyor. Burada hedef olan bölgeler DAİŞ’e karşı savaşılan ve DAİŞ’ten temizlenen Kürt bölgeleri.”

Restle: Savaşı vermeliyiz 
Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’de yayınlanan haber programı Monitor’un sunucusu Georg Restle ise “Değerli meslektaşlarım, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı haklı olarak haberlere hakim olsa bile Türkiye'nin Kürtlere karşı savaşı, bizim için bir dipnottan daha değerli olmalı” diyerek medyanın işgal saldırılarını görmemesine tepki gösterdi.

Santina: Haberler problemli
ZDF muhabiri Susanna Santina da Twitter paylaşımında, Zeit Online Politik’in “Türkiye Kuzey Irak'ta Kürt İşçi Partisi (PKK) noktalarına saldırdı. Saldırılar daha güçlü bir biçimde devam edecek” ve NTV Nachrichten’ın “Hava silahı: Sığınaklar bombalanıyor. Türkiye Irak'ta PKK'ye karşı operasyon başlattı” başlıklı haberlerine atıfta bulunarak “Başka bir problem de Alman medyasının defalarca Erdoğan’ın Kuzey Irak/Güney Kürdistan’a saldırılarını nasıl aktardığıdır. Hangi saldırının hangi uluslararası hukukla uyuşup uyuşmadığı yerine 'PKK-Noktaları' 'Sığınak' vb. gibi kavramlarla açıklamasıdır” dedi. HABER MERKEZİ

 

Amaç sınırları yeniden çizmek

Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu “Türkiye’nin bu haksız saldırılarını ve yeni sınır ötesi işgalini şiddetle kınıyoruz” dedi. 
Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu dün yaptığı yazılı açıklamada, Ankara’nın saldırıları ‘kendini savunma hakkı’ ile gerekçelendirdiğine dikkat çekerek, “Ancak emperyal emellerin altında yatan asıl şey Lozan Antlaşması sınırlarının yeniden çizilmesi” dedi. Türkiye'nin Güney Kürdistan işgaline paralel olarak Rojava’da saldırdığı, HDP ve siyasi aktivistlere yönelik baskıların devam ettiğinin altını çizen Kürt Dostluk Grubu, tüm bunların oy devşirme amacı da taşıdığını vurguladı. 

Siyasi çözüm çağrısı
Kürt Dostluk Grubu açıklamasının sonunda ise şu mesajı verdi: “Herkesi Türkiye'nin bu yasa dışı askeri saldırısına ve getirdiği risklere dikkat çekmeye ve bölgede barışın tek çözümünün -PKK'nin katılmaya hazır olduğunu gösterdiği- müzakerelerin yenilenmesinde ve 'Kürt Sorunu'na siyasi bir çözüm bulunmasında yattığını vurgulamaya çağırıyoruz.”

Borel’e de gönderildi
Açıklama, Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) adına Andreas Schieder, Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) adına Nikolaj Villumsen, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (EFA) adına Françoiş Alfonsi imzasıyla yayımlandı. Grup açıklamasını AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borel ve AP üyelerinin tümüne de iletti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.